Lukács Borbála - Hogyan ismerhető fel, ha egy Pokémon kártya hamis?

Szerző: admin / Kategória: Pokémon TCG / Dátum: 2014.08.20 13:01

 

1. Az eredeti kártyákon a "Pokémon"szó sosincs E-vel írva. Ha hiányzik az ékezet róla, akkor bizony hamis a kártya.

 

 

 

2. Érdemes megnézni a típusjelzéseket. A hamis kártyákon az ábra gyakran nem pont a típusembléma közepén van, vagy nagyobb, vagy kilóg.

 

 

3. A kártya színe is árulkodó lehet, a hamis kártyák gyakran más színárnyalatúak (erősebb színűek, sötétebbek vagy épp világosabbak, mint az összes többi TCG kártyán) - a kártya kék hátulja is lilásabb, ha hamis a kártya.

 

4. A hamis kártyák néha méretben is eltérnek az eredetitől. Fogd össze egy deckbe az össze kártyád és nézd meg, hogy van-e ami pár milliméterrel kisebb vagy nagyobb, mint a többi, mert az valószínűleg hamis lesz.

 

5. Mivel a hamis kártyákat nem a hivatalos gyárban nyomják, ezért elég sokszor elcsúszik a kártya teljes képe és a sárga keret az egyik oldalt szélesebb, mint a másikon.

 

6. Foilos, csillogó lapokat nehezen másolják és az eredeti kártyakép szkenneléséből látszódhatnak "fénypacák" a képen. A nyomtatott hamis kártyán ezeket is kiszokták nyomtatni a lapra, még akkor is ha nem csinálják csillogósra.

 

7. A hamis kártyákat másfajta lapra is nyomnak, így gyakran tapintással is észrevehető, hogy nem igazi. Vékonyabb, hajlékonyabb és sokkal sérülékenyebb egy hamis kártya, mint az eredeti.

 

8. Nézd meg hogy van írva a Pokémon HP-ja, ha a kártya 2006 előtti(tehát Diamond & Pearl előtti) és a HP van elől, majd a szám követi, de a kártya angol nyelvű akkor hamis, ugyanis kizárólag japán kártyákon használják a "HP #" formátumot, az összes többi nyelven "# HP". 2006 után(DP szériától) viszont pont fordítva HP #”, és a HP jelző kisebb betűmérettel van írva a számnál. Ezeknél a lapoknál az a hamis lap, ahol a HP jelölés a szám után van.

 

9. Nézd meg a Pokémon nevét és képét, ha nem létezik ilyen Pokémon, akkor természetesen TCG-be se adtak ki "fakemont".

 

10. Nézd meg hogy a kártyán említett név és a kép összetartozik-e, ha más Pokémont látsz a képen, mint ami felülre van írva, akkor szintén hamis lappal van dolgod.

 

11. A hamis lapokon levő szöveg gyakran kisebb betűvel vagy másabb betűtípussal van írva, mint az eredeti kártyákon.

 

 

12. Eredeti kártyát nem adnak ki helyesírási hibával, ha félreírt vagy hibás a szöveg (pl.:"Tihs atack do nothing") akkor biztos hamis a kártya.

 

13. Lezárt és fóliázott display kártyacsomag esetén is megállapítható, hogy eredeti csomaggal van-e dolgunk, mert a hivatalos TCG-k fóliáin fehér Pokélabda és Pokémon logó látható. Ha ez nincs rajta, akkor vagy hamis a doboz, vagy újracsomagolták valahol(ekkor viszont esélyes, hogy a jó lapokat kivették belőle.)

 

14. Ha a kártya hátulján az elejéhez képest fejjel lefelé van a pokélabda (Tehát a piros fele van alul) akkor szintén hamis.

15. Irracionális értékek is eléggé árulkodóak lehetnek. A legtöbb Pokémon HP-ja 60-150 között van, ennél nagyobb HP-val csak ritka GX vagy VMax lapok rendelkeznek és a támadások is ritkán ütnek 250-300-nél többet. Ha egy Pokémon kártyának többezres/többszázas HP-ja vagy támadása van, akkor az nagy eséllyel nem eredeti.

16. Árulkodó lehet a kártyacsomag ára is, amelyből az adott Pokémon lapot kinyitottuk. Amennyiben a booster ára 1000-1500 Ft-nál alacsonyabb volt, lehetséges, hogy nem eredeti forrásból származott. Emellett a kártyacsomagokon is lehetnek gyanús jelek, például hogy minden csomagon ugyanaz az illusztráció szerepel vagy a színek fakók, a szövegek pedig rosszul olvashatóak a csomagoláson.

17. A lap kerete és a csillogós fólia is gyanúra adhat okot. A Pokémon kártyák esetében nem létezik a Yu-Gi-Oh lapokhoz hasonló, az egész lapot beterítő csillogós fólia, az ilyennel rendelkező lapok nagy valószínűséggel hamisak.

+1. Az eredeti kártyák belsejében van egy extra réteg ami általában fekete vagy ezüst színű, ez teszi őket strapabíróbbá. A hamis kártyákból ez hiányzik és pusztán csak kartonból készülnek. A vastagságbeli különbség alig észlelhető, de ha valaki eltépi az adott kártyát, akkor látszik a belseje. (Ezt a fajta kártyavizsgálatot lehetőség szerint mellőzzétek, mert egyik kártya se érdelmi meg, hogy kettétépje őket valaki.)