ubcontrol: Theros kiadásból egyenesen a Legacy paklikba - Ashen Rider

Szerző: admin / Kategória: Magic: the Gathering cikk / Dátum: 2013.09.29 00:01

Minden új kiegészítő megjelenésekor elindul az agyalás, melyek lesznek a játszható lapok? Standardban, főleg rotálás után, amikor a legkisebb cardpool-ból választhat a játékos, akkor kevésbé erősnek tűnő lapok is bekerülhetnek a paklikba. Amikor a block többi kiadása is megjelenik, alkalmanként használhatatlannak vélt lapokról derül ki, hogy az eddig nem létező mostani környezetben bizony erős kártyák. Mérvadó angol nyelvű portálok szerzői felmérik, hogy az új kártyák – standardban és más formátumokon - mennyire lehetnek használhatóak. Nem történt ez máshogy a Theros megjelenésekor sem. Ezekből a cikkekből merítettem az inspirációt mostani írásomhoz. Figyelmem középpontjába az Ashen Rider került, mert ennél a lapnál nem kérdés, hogy lát-e játékot Legacyban.

Mit tud a kártya, ami miatt ennyire érdekes?

Egy 5/5-ös repülő lény, amin az alábbi szöveg található: „When Ashen Rider enters the battlefield or dies, exile target permanent.”

Repül, négy kör alatt beüti a szükséges húsz sebet. Ez nem rossz, de csak a mellékes tulajdonsága a kártyának. Ha játékba jön, vagy meghal exile-oljunk egy célpont permanenst. Nem nonland, vagy noncreature, hanem bármilyen permanenst. Az enters the battlefield képesség miatt azonnal világos, hogy miért csak az Unburial Rites kipörgése után adták ki ezt a lényt. Reanimátorban egyszerűen túl erős volna standardra. Nyilván nem nyolc manáért kikasztolva veszélyes ez a kártya, hanem akkor, ha valahogy a harcmezőre csaljuk. És itt már meg is érkeztünk a Legacyhoz, én egyből a Show and Tell-re gondoltam, aztán Sneak Attack-re, hogy az „or dies” klauzula is egy körön belül működésbe léphessen. Hiszen a Sneak Attack-kal kitehetünk a kezünkből egy lényt a harcmezőre, ami haste-t kap – ekkor exile-oljuk mondjuk az ellenfél egy földjét, járunk ekkor ideális esetben a negyedik körben, beütünk ötöt, majd a kör végén feláldozzuk a behozott lényt és exile-olunk még egy földet, vagy bármilyen más permanenst. Ezen kívül, valamint pont ez ellen a deck ellen is jól használható az Ashen Rider Legacyban. A Goblins pakli Angel of Despair-t sideolt Show and Tell variánsok ellen. Ami a harcmezőre érkezve triggerel, hogy elpusztítson egy célpont permanenst, így akár az Emrakul-t, akár az Omniscience-t megoldhatja. Előnye az Archon-nak az Angel-lel szemben, hogy exileolja célpontját, tehát az Emrakul – és vele együtt a temető – nem keveredik vissza a pakliba, és a félelmetes lény örökre elvész. A Goblin deck soha az életben nem hardcastolta a négy kötött színű, 7 manás lényt, így nem hátrány, ha egy 8 manással helyettesíti. Itt is előny, hogy a lény halála esetén is triggerel a képessége, például, ha megblockkol egy nálánál nagyobb Griselbrand-ot, akkor amint leesik a pályáról, máris exile-olhatja azt.

Használni fogják más decktípusok is. Az újraélesztő pakli, akár Exhume, akár Reanimate, esetleg  Animate Dead lapokkal hamar visszahozza – mondjuk második körben. Dredge deckbe jó általános megoldás kártya lehet, itt a Dread Return hozza játékba. Ha már lent van és ütöttünk is vele ötöt, akkor fel is áldozhatjuk egy Cabal Therapy-nak, csak azért, hogy exile-oljunk egy permanenst, majd újra felélesszük egy Dread Return-nel, és ismét exile-olhatunk…

Ezeken túl a Hypergenesis deckeknek is új elemet ad. Valamint a Through the Breach is duplán triggerelteti egy körön belül, ezért lehet, hogy ezt a lapot is többször látjuk majd Legacyban, mint eddig. És még nyilván számos más kártyával játszható együtt, ahol megvan a szinergia.

Szerintem az Ashen Rider hamar otthonra talál a budapesti metában is, és már a következő Legacy Liga fordulóban találkozhatunk vele!