Kenyeres Ákos: Tudnivalók GP előtt

Szerző: admin / Kategória: Magic: the Gathering cikk / Dátum: 2014.02.20 22:16

Sziasztok!

Most hogy egyre többen jutunk ki GP-re, hasznosnak vélem, ha egy két dolgot megosztok veletek. A jó pakliválasztás, és a játéktudás kevés egy GP-n. Nagy a tét, erős stressz helyzetek vannak, mindenki próbálkozik, Competitive Rule Enforcment Level (REL) van, bármi megzavarhat. Hallottam egy két sztorit, ami zavaró, mivel meccsek múltak olyan dolgokon, amit itthoni FNM-en nem tudsz megtanulni.

 

Alapvető fontosságok

Nagyon figyeljünk oda, hogy, amikor hontársaink meccseit nézzük miután mi már végeztünk, ne adjunk ki semmilyen információt az ellenfélnek. Pl: topdeckről játszol, ketten állnak mögötted, és az ő arcukról leolvassa az ellenfél, hogy kb mit húztál. Ne beszélj magyarul senkihez meccs közben, megzavarhatod, vagy az ellenfél úgy vélheti segítesz neki, az Outside Assistance pedig Match Lossal járhat. Semmiképp sem szabad beleszólni a játékba (Ha szabálytalanságot látsz, megkérheted a játékosokat, hogy állítsák le a játékot, míg hívsz egy bírót, majd a bírónak elmondod mi történt és ő megoldja). Ha véletlen valaki mögötted áll, mint spectator, bármikor megkérheted, hogy menjen arrébb, ha nem teszi, akkor egy Judge-ot megkérhetsz, hogy távolítsa el.

Ha úgy van az ültetés, hogy másik magyar játszik melletted, a forduló kezdete után ne kommunikáljatok magyarul, meg amúgy se nagyon. 50 percet ki lehet bírni.

 

Ne félj Judge-ot hívni!

A bírók, azért vannak, hogy segítsenek neked, alapvetően kötelesek pártatlanul hozni a döntéseket, csak is a REL szerint. Ha nem értesz egyet vele, vagy úgy érzed, nem pártatlanul dönt, fellebbezhetsz a Head Judge-nak. Az ő döntése végleges lesz. Itt megjegyezném, hogy érdemes tudnod a szabályokat, főleg azokat, amik a te deckedre vonatkoznak. A bírók is tévedhetnek, vitatkozni nem szabad velük, de ha tudod az ide illő szabályt, akkor lehet érvelni, hogy miért is van igazad. Pl: Prágában KG tudta a szabályokat, fellebbezett is a Head Judgenak, de a Head Judge is hibás döntést hozott, kénytelen volt hátrányból elverni az ellenfelet. De fellebbezés helyett, ha tisztán leírja a helyzetet a bírónak, lehet fellebbezésre sincs szükség.  

 

 

A történtek, és az ide vonatkozó szabályok:

Leonin Arbiter a boardon: „Players can't search libraries. Any player may pay {2} for that player to ignore this effect until end of turn.” Az ellenfélnél 4 szabad mana, és expedition map. Az ellenfél, eltappel 2 manát, feláldozza a map-ot majd elkezd keresni a pakliban. Ekkor KG szól neki, hogy ezt nem teheti meg mert ott az Arbiter a boardon, amit ki tudna fizetni az ellenfél de nem tappelt rá manát.  

Mi is történik itt Judge szemmel?

A Leonin Arbiternek, Static ability-je van. A költség kifizetése így hangzik: “Paying {2} to ignore Leonin Arbiter's effect is a special action. Any player may take this special action any time he or she has priority. It doesn't use the stack and can't be responded to.

- Ellenfél stackre helyezi az expedition map ability-jét és kifizeti a költségeket: 2 mana, sacrifice. Passzolja a prioritást. - KG passzolja a prioritást, hogy a képesség resolvál.

- Az ellenfél a paklihoz nyúl és keres -> KG figyelmezteti, hogy nem teheti, mert nem fizette ki az arbitert. Ha elkezd keresni a pakliban Game Rule Violation-t hajt végre. Amit ilyenkor a Judge úgy javít ki, hogy visszapörgeti a Game State-et az utolsó Legal Action-ig, ami az volt, hogy KG passzolta a prioritást, majd resolvált az expedition map ability-je. Nem lesz az ellenfélnek lehetősége kifizetni az Arbitert, ugyanis azt csak akkor teheti meg ha van prioritása. Ha azt tudod, hogy az ellenfél nem teheti meg, de nem tudod megmagyarázni miért, akkor rá vagy bízva a Judge-ok tudására, ami nem baj, de az esetek nagyon kis %-ban tévedhetnek.

Másik történet:

Kovács Balázs ellenfél köre végén eltappeli a wurmcoil Engine-t és a többi lényt egy Cryptic Commanddal, Ellenfél 4 életben, nála pedig Snapcaster és Gideon Jura a boardon. Következik, majd betolja a Gideont és a Snapcastert combatba, hogy I win the game. Az ellenfél azt mondja, nem teheti meg, mert nem jelentette be, hogy bealakítja a Gideont, majd Balázs hisz neki, és csak a Snapcasterrel támad, később elveszti a játékot. Ha hív bírót: nagy valószínűséggel nyer, mivel amit csinált, az egy Shortcut kategóriába sorolható, mivel egyértelmű volt a szándék, hogy mit szeretne csinálni, és a bejelentés kihagyásával nem tett szert előnyre (Pl, nem arra utazott, hogy majd ha bealakítja akkor véletlen kitappelik támadás előtt) így ezt szimplán megteheti. Ha túlizguljuk a dolgot, nem vagyunk tisztában minden aprósággal, akkor az ellenfél be fog vetni mindent, hogy nyerjen. Hívj bírót, akkor legalább nem fogod okolni magad később, hogy lehet mégse úgy volt.

 

Egy GP, olyan, mint bármi más sportesemény

Ne felejts el, enni, inni, mindig legyen nálad valami folyadék és kaja, én rendszerint rengeteg csokit, szőlőcukrot, müzlit, és szendvicset is viszek magammal, 2 liter üdítővel. Mindenki döntse el mit szeretne, de nagyon fontos, hogy folyamatosan 2-3 óránként egyél valamit, különben kimerülsz, éhes leszel, hibázol, és ez akár meccseket is jelenthet ugyanúgy mintha nem aludtál éjjel és attól vagy fáradt. Ami még fontos, hogy ne essünk át a ló túloldalára, hirtelen nehéz kajából bezabálunk, akkor meg beüt a kaja kóma és az emésztéssel fog foglalkozni a szervezet, álmos leszel stb. tapasztalat, hogy ilyenkor ki tudod ejteni magad egy Prelease top8-ból.

Legyél tisztában azzal, hogy mennyire bírod a stresszhelyzeteket, ha jól állsz, és a következő meccsen múlik a Day2, honfitársaid ugyanúgy nyomást is helyezhetnek rád, mint amennyire szurkolnak, döntsd el, neked melyikre van szükséged és keresd úgy a nyugalmat, vagy a társaságot.

Üdvözlettel az Izzet Mágus: „The Izzet learn something from every lesson they teach