Markos Dániel: Első második - GP Milánó 2014

Szerző: admin / Kategória: Magic: the Gathering cikk / Dátum: 2014.07.08 09:43

 

10 év, 16 Grand Prix, 1 második nap.

Nem túl jó mérleg, de a Magicben mindig így van: egyszer fent, egyszer lent.

A hétvége előtt épp lent voltam: nagyon nem ment a játék, kedvetlen voltam; a Nemzetire is inkább bírónak mentem volna, semmint játszani, s az eredmény (2-5 drop) is ezt igazolta.

Milánót viszont nem lehetett így lemondani. A Markos Tours eddigi legnagyobb szervezésének eredményeképp 7 lelkes utazónak biztosítottam a feltételeket, ám összesen 16 magyar jelent meg a versenyen.

A versenyhelyszín a Malpensa reptér környékén volt a puszta közepén, nem a városban, de sikerült egy közeli hotelt találni. Maga a hotel jó volt, az ágyak kevésbé: a kétágyas szoba franciaágyat takart, ami szobatársamnak – Ákosnak – nem volt ínyére, lévén az ágy borzasztóan hullámzott, és egy nagy takarót kaptunk ketten. Pedig a recepciós kiscsajszi kedves volt: „You are friends, you can manage it!” mondta, széles mosoly kíséretében. Ákossal meg is egyeztünk, hogy „No homo”! J

Pénteken korán reggel érkeztünk meg, így délutánig várakoztunk, mire a helyszínre mehettünk. Ott ki-ki trialozni ment, bye-okért és a playmatért. Én is sorba álltam, de kedvem tovább csökkent, miután rögtön az első fordulóban kiestem. Pedig nem volt rossz a pakli (GW volt trükkökkel, Eidolon of Countless Battles-zel, Nyleával).

 

Másnap aztán belevetettük magunkat a küzdelmekbe. A poolom nem volt olyan katasztrofális, mint a varsói GP-n, de sok reménységem így sem volt benne:

 

1 Nyxborn Rollicker

1 Nyxborn Shieldmate

1 Oreksos Sun Guide

1 Hero of Iroas

1 Stonewise Fortifier

1 Phalanx Leader

1 Cavalry Pegasus

1 Traveling Philosopher

1 Kragma Butcher

1 Wingsteed Rider

1 Flamespeaker Adept

1 Observant Alseid

1 Leonin Iconoclast

1 Forgeborn Oreads

1 Ill-Tempered Cyclops

1 Iroas, God of Victory

 

1 Magma Spray

1 Spark Jolt

1 Titan’s Strength

1 Lightning Strike

1 Fearsome Temper

1 Portent of Betrayal

1 Glimpse of the Sun God

 

16 föld

 

Side-opciók:

1 Reckless Reveler

1 Eagle of the Watch

1 Akroan Skyguard

 

Volt még pár nagyobb mannaköltségű lap a poolban, de végül inkább aggrósra vettem a formát, és 16 földes paklit raktam össze (megtehettem, hisz 1-2 mannás volt a legtöbb spellem, és a legdrágább is csak 4-be került).

Néhány megjegyzés egyes lapokról:

Cavalry Pegasus: bár 6 emberem is volt, mégis csalódtam ebben a lapban, mert ritkán jött fel, és akkor sem volt mit megreptetnie. Gyakran ezt cseréltem az Akroan Skyguardra vagy az Eagle of the Watch-ra.

Spark Jolt: sok egy toughnessű lény van most a formátumon, ezért többször is hasznos volt. Szükség esetén heroic is triggerelhető vele (ezt egyszer meg is tettem a Phalanx Leaderemmel).

Sigiled Skink: ez is sokszor segített a pakli optimalizálásában; sajna a kombó a Flamespeaker Adepttel nem jött össze.

Az első forduló alatt egy kicsit teszteltem, s ezalatt többször simán kikaptam Feritől. Ekkor kaptam a javaslatot, hogy az Akroan Skyguardot tegyem a pakliba, mert az jó. Nevettek is, amikor megtudták, hogy nincs benne a pakliban.

 

Röviden, mivel nem készítettem jegyzeteket az első nap: 8-1-re volt képes a pakli. Egyértelműen Iroas volt az MVP, a legtöbb meccset gyakorlatilag neki köszönhettem. Olykor még lénnyé is alakult, s bár ez vele nem elsődleges cél, mégis sokat segített ezzel. Több ellenfelem is kiakadt miatta.

 

Szót érdemel még a Portent of Betrayal is, két esetben is kisegített:

 

Egyik ellenfelemmel 1-1-re álltunk; ő már a negyedik körben kirakott egy Heliodot - amit egyébként soha nem használt - majd a hatodik körben egy Snake of the Golden Grove-ot. Kérdem tőle: hányban van? Kilencben. Jó, akkor legyen nagy. Kissé értetlenül nézett erre, azonban a körömben játékba tettem a negyedik földemet (scry-oltam előtte, így tudtam, hogy föld van a pakli tetején), majd Portent a kígyóra, és a többi lényemmel közösen támadtam. Egy kissé ideges lett erre.

 

A hetedik fordulóban zöld-vörös böszmékkel játszott az ellen, és a második játékban eléggé kiépült a csatatér. Csak három lényem volt, de nem mert támadni, mert kevésben volt, ráadásul az egyik lényem egy Stonewise Fortifier volt (öt mannát pedig mindig állva hagytam). Sokáig nem húztam semmi különöset, egészen a Portentig, azonban erre sem láttam megfelelőnek az időt (eléggé be volt állva a csatamező, így nem sokat értem volna el vele), úgyhogy még egy darabig ment a draw-go. Egyszer csak az ellenfelem kitett egy Stormbreath Dragon-t (más repülő nem volt a páston), én meg egy Lightning Strike-ot is húztam a következő körömben, így elérkezett az idő a Portentre – elloptam a sárkányt és fejbelőttem; a kettő együtt elég sebzés volt a győzelemhez.

 

Hogy a bírói státuszom is sokat segített a meccseken, arra pedig az alábbi két szituáció világít rá:

 

Az egyik fordulóban sikerült triggerelnem a Phalanx Leaderem képességét (épp egy Observant Alseidet csattintottam rá), és rá is tettem egy jelzőt, majd minden lényemmel támadtam. Ekkor döbbentem rá, hogy a másik két lényemre elfelejtettem jelzőt rakni! Ellenfelem persze azzal érvelt, hogy elfelejtettem a triggert; csakhogy ez nem így van, mint ahogy a hívott bíró is megerősítette: eszemben volt a trigger, csak rosszul játszottam ki. Az eredmény: vissza kellett pörgetni a játékot a triggerig, én egy game rule violation miatt, az ellenfelem pedig failure to maintain game state miatt kapott warningot. A jelzők feltétele után már sima ügy volt a győzelem.

Miután nyertem, egy magasabb szintű bíró jött hozzánk, s elkezdett kérdezősködni az ellenfelemtől, hogy szándékosan nem szólt-e a rosszul kijátszott trigger miatt – ezzel ugyanis csalásba keveredett volna! A srác nemigen értette, mi folyik, de amíg a bírók konzultáltak, elmondtam neki, miért folyik a vizsgálat, s hogy nem lesz baj. Így is lett, mindketten csupán az eredeti warningokkal távoztunk.

 

A Kragma Warcaller inspired triggerjét rendszeresen elfelejtettem az upkeepben, de szerencsére a szabályok nekem kedveztek: ez egy nem látható trigger, így csak akkor elég felhívnom erre a figyelmet, amikor jelentősége van – vagyis a sebzés kiosztásakor. Ez a kérdés bíró elé csak az utolsó fordulóban került, az ellenfelemnek nem is tetszett a döntés. Gondolom azért sem, mert őt is Iroas verte el. J

 

8-1-gyel a legjobb magyarként jutottam a második napra, mellettem 7-2-vel Durham Miki jutott be. Sajnos a többiek mind kiestek az utolsó körben, így nekünk kellett másnap helyt állnunk. Külön említést érdemel Varga Zsolt, aki 0-2 után 6-2-re küzdte fel magát, bár az utolsó fordulóban ő is kikapott. Az ő ellenfelei mind mogorván droppoltak. Ki érti ezt? J

 

A nap végére még belefért pár tanács KG-től a második napra, lévén ilyen téren még elég tapasztalatlan vagyok. A másnapi második draftra már sikerült felvennem a ritmust; sajnos ez addigra már nem számított.

 

A másnapi első drafton nem voltak számomra ismerős nevek az asztalomnál. Első pickem egy Golden Hind volt, és egy kék-zöld pakilit sikerült összeraknom, Tromokratis-szal és egy splash-elt Reaper of the Wilds-zel. Sajna bounce vagy repülők elleni védelem nem volt, így elég venyige lett a pakli.

 

1 Dakra Mystic

1 Renowed Weaver

1 Kiora’s Follower

1 Leafcrown Dryad

1 Golden Hind

1 Swordwise Centaur

1 Setessan Oathsworn

1 Oakenheart Oreads

1 Agent of Horizons

1 Setessan Starbreaker

1 Reaper of the Wilds

1 Floodtide Serpent

2 Humbler of Mortals

1 Tromokratis

 

1 Aequs Form

1 Nullify

1 Pin to the Earth

2 Mortal’s Resolve

1 Divination

1 Artisan’s Sorrow

1 Rise of Eagles

 

17 föld

 

Side-opciók:

1 Read the Bones

1 Hunt the Hunter

1 Skyreaping

 

Side után mindig bekerült a Read the Bones, hisz ezzel legalább közelebb kerültem a győzelmi kondícióimhoz.

 

10. forduló: Luca Gianni, Wg

Az elsőt még megnyertem; amikor egyszerre prezentáltam Tromót és a Reapert, feladta.

A második-harmadik játékban már előjöttek a pakli gyengeségei. Túl lassan épültem ki, a repülői ellen pedig nem tudtam mit kezdeni (nem jött elő a Skyreaping). Ráadásul beraktam a Hunt the Huntert, aztán kiderült, hogy alig volt zöld lénye.

1-2, 8-2

 

11. forduló: Javier Dominguez, GW

Első játékban az Oathswornre tettem az Aequs Formot, és azzal gyepáltam lelkesen. Próbálta leszedni egy Divine Verdicttel, azonban ennek útját állta egy Mortal’s Resolve. Épp az utolsó ütést vittem volna be, amikor a második(!) Verdictet is kijátszotta rá… Ezzel pedig kifogyott a szufla a pakliból.

Másodikban nem húztam sok lényt, így gyorsan kikaptam.

0-2, 8-3

 

12. forduló: Richard Horansky, UB

A srác a meccs előtt megkérdezte, jól gondolja-e, hogy magyar vagyok. Kérdem, honnan tudta? Nos, a drafton a cetlire ez fel volt írva, ráadásul az akcentusomat is felismeri; szlovák révén hallott már magyarokat angolul beszélni. Jó hangulatban indult a forduló.

Az első játék jól alakult volna számomra, azonban minden létező lényemet leszedte (három Nyx Infusionja is volt), majd egy Shipwreck Singerre tett Spiteful Returneddel lever.

A másodikban simán kikaptam; eddigre nagyon elvesztettem a pakliba vetett hitemet.

0-2, 8-4

 

A rosszul sikerült draft nem szegte kedvemet, igazándiból ezen a napon egyetlen győzelemnek is örültem volna. Na, nem mintha nem érdekelt volna a zseton J így viszont az esélytelenek nyugalmával kezdhettem meg a második draftot.

Közben Miki megnyerte az asztalát, így 10-2-vel állt.

 

A második draftra már lecsúszott hozzám pár keményebb pró, kettővel mellettem Raphael Levy, velem szemben pedig Martin Juza ült.

KG mondta, hogy örüljek, ha prók ülnek az asztalnál, mert ők rendesen szedik a lapokat, a random mexikóiak viszont össze-vissza pickelnek. Ez igaz is lett: első pickem egy Sigiled Starfish volt, majd másodikra jött egy Banishing Light, majd rájöttem, hogy a kék nincs nyitva, ellenben a vörös igen. A második pakkban ez a felismerés megjutalmazott: sikerült három Bolt of Keranost is kivennem. Ritka lappal nem játszottam ezúttal, de attól még erősnek tűnt a pakli.

 

1 Nyxborn Rollicker

1 Satyr Hoplite

1 Leonin Snarecaster

1 Oreksos Sun Guide

1 Oreksos Swiftclaw

1 Stonewise Fortifier

1 Traveling Philosopher

1 Spearpoint Oread

1 Flamespeaker Adept

1 Two-Headed Cerberus

1 Stormcaller of Keranos

1 Akroan Mastiff

1 Borderland Minotaur

1 Bladetusk Boar

1 Ornitarch

1 Thunder Brute

 

1 Ajani’s Presence

1 Mortal’s Ardor

1 Magma Jet

1 Banishing Light

3 Bolt of Keranos

 

17 föld

 

Side-opciók:

1 Reckless Reveler

1 Oppressive Rays

1 Nyxborn Rollicker

1 Decorated Griffin

1 Starfall

1 Gluttonous Cyclops

1 Evangel of Heliod

1 Titan of Eternal Fire

 

Egy kisebb bombótámadást át kellett vészelnem: szedtem egy Evangel of Heliodot meg egy Titan of Eternal Fire-t, mert úgy gondoltam, jól kombóznak. Csakhogy a Titán által adott képességhez vörös mana is kell, az Evangel csak sima Soldier tokeneket hoz, ráadásul nem voltam erős fehér devotion-ben. Az utolsó pickek között voltak, így szerencsére nem pazaroltam el jó lapokat erre a benézésre.

 

13. forduló: Martin Juza, BW

Elsőben megtartottam ellene egy egész jó kezdőkezet két földdel, azonban nem láttam harmadik földet a játékban, ő meg kirakott egy Doomwake Giantet, és leszedte a lényeimet.

Másodikban szorgalmasan ütlegeltem egy Bladetusk Boarral, amivel nem tudott mit kezdeni, azonkívül, hogy egy Nyx Infusiont tett rá. Ez azonban fontos volt, mert közben kitett egy Squelching Leeches-t és ezzel race-elni kezdtenk. A kezemben volt ugyan a Banishing Light, azonban nem akartam kitenni, mert vártam egy jobb pillanatra. Aztán, amikor csak 4 életem volt, mégis ehhez a kényszerű megoldáshoz folyamodtam – csakhogy a következő körében kitett egy Scholar of Atreost, és ledrainelt. Mondtam is neki, hogy tán előbb ki kellet volna raknom a Lightot, úgy azonban előbb kitette volna a Scholart, és soha nem tudtam volna lerace-elni.

0-2, 8-5

 

Nem baj, éreztem az erőt a dekkben, egyet csak sikerült nyerni…

 

14. forduló: BYE

…de nem egészen így gondoltam. L

2-0, 9-5

 

Amíg a következő fordulóra vártam, két dolog történt: egyrészt beszereztem a bírói mezeket Toti és magam részére (megkért ugyanis, hogy neki is vigyek), valamint megfigyeltem, hogyan bont Szőke Revised boostert.

Történt ugyanis, hogy cserélgetés közben hozzákerült egy, és úgy döntött: poénból kinyitja. Ha valami fos lesz benne, azon röhög, ha duál, akkor visít. Erre egy Underground Sea volt benne… J

 

15. forduló: Florian Koch, GW

Ismerős volt a srác; mint kiderült, KG ismerőse, ő is látott engem.

Az első játékban kitett egy Hero’s Bane-t, ami mellett nem tudtam elütni, cserébe az én Stonewise Fortifierem miatt ő sem, végül prezentált még lényeket, és kimúltam.

Másodikban három Foresttel állt meg, nem okozott nehézséget megverni.

Harmadikban gyorsan kevésbe ütöm, majd kínos perceket szerzett neki a Thunder Brute. A Light segítségével lecsökkentettem lényei számát, letakarítottam a pályát, így az óriás megállíthatatlanná vált.

2-1, 10-5

 

Ezzel az eredménnyel a 77. helyen végeztem. Miki sajnos 0-3-mat ment a második asztalon, így neki sem sikerült pénzt nyernie.

Mit is mondhatnék életem első GP másnapjáról? Az utóbbi időben már kezdtem elveszteni a reményt, hogy ilyen megvalósulhat. Sose veszem komolyan a versenyeket, nagyrészt a játék, az utazás és a társaság öröméért megyek GP-kre, PTQ-kra. Ha bármilyen jó eredményt elérek, az csak egy kis plusz emellett. Persze ezzel a hozzáállással nem is lehet nagy sikereket elérni; épp ezért kezdtem beletörődni a szimpatikus vesztes szerepkörébe, és az utazásszervezésre meg (az utóbbi időben) a bíráskodásra helyezni a hangsúlyt. Aztán mindig becsúszott valami eredmény, ami miatt rájöttem: mégis érdemes játszani (lásd Nemzeti 2011; tavaly ősszel meg az újvidéki PTQ).

Ez a második nap számomra egy ajándék, ami a hosszú évek kitartó utazgatásainak, szenvedéseinek jutalma. Remélem, a következőre nem kell tíz évet várnom. J

 

A paklikkal kapcsolatban várom a véleményeket!

A WMCQ-n és Stockholmban találkozunk (oda is szervez a Markos Tours utat J)!

 

 

Dani