Kocsis Gábor: Pro Tour Aether Revolt beszámoló - 1. rész

Szerző: admin / Kategória: Magic: the Gathering cikk / Dátum: 2017.03.30 19:46

 

 

Minden Londonban kezdődött

Vagyis nem. Még jóval azelőtt…  

Egy szép nyári napon, a Balaton-parti üdülő fövenyes teraszán ülve, miközben a bográcsban K. Zsolt rotyogtatta a gulyást, egyszer csak megszólal Sz. Zoltán, budapesti lakos:

-   Kéne menni Londonba!  Lesz sealed GP!

-   Dehogy kéne, biztos drága… (meg ki is vagyok égve, gondoltam magamban. Hónapok óta kergettem K. Ákost, hogy megelőzzem pontban, még Taipei-re is elmentem a GP-re, de egy nyamvadt pontot nem hoztam, sőt day2-n még meccset se nyertem…. kapitányságról lecsúsztam, visszavonultam, nyugdíj.)

-   De hát 10.000 Forint a jegy oda-vissza! (mert amíg a fentieket átgondoltam, Sz. Zoltán már persze meg is nézte az árakat és foglalta a szállást….. nehéz így ellenkezni….)

-   Egye fene, vegyük meg a jegyet….! (szólalt meg belőlem a 3. sör)

 

Két hónappal később a 60. GP-men Londonban minden összejött. Átlagnál erősebb pool, stabil deck, jó húzások, sima 9-0 első nap és 4-0 drafton másnap, amivel garantált volt a top8. Életem legjobb versenye volt az, talán majd egyszer erről is írok. Aminek a legjobban örültem az egészben az az, hogy 3 év után újra kijutottam a Pro Tourra és ismét Dublinba, ahol a legutolsón is részt vettem.

 

A Pro Tour nagyon más állatfaj, mint a többi Magic verseny. Rengeteg mindenben teljesen eltér egy Grand Prix-től, vagy bármilyen más versenytől. Egyben a legstresszesebb, legfeszültebb és legnyugodtabb verseny. A tét óriási, hisz több 10 ezer dollárt és Pro Pontok hadát lehet nyerni. A mezőny mindennél erősebb, általában 350-500 ember van kvalifikálva, akikből 200 profi, vagy hall of famer, a többi meg vagy regionális PTQ-n, vagy Grand Prix-n lett top 8 (vagy ment 13-2-t). A verseny 3 napos és profi stáb közvetíti a játékosok minden mozdulatát.  Mindezek ellenére számomra a Pro Tour mindig a legkényelmesebb és legnyugodtabb verseny, hiszen nagyon korlátolt a létszám egy 1000-2000 fős GP-hez képest, tágas térben profi körülmények között küzdhetnek a játékosok. És még ebédszünet is van :D

 

Számomra ez volt az első olyan alkalom, hogy egy „profi” csapat megkeresett, hogy lenne-e kedvem velük tesztelni, amire természetesen én azonnal igent mondtam. Így történt, hogy a Pro Tour előtt egy héttel megérkeztem Prágába, ahol a Team EUreka tagjaival kibéreltünk egy exkluzív belvárosi apartmant, ahol tízünkre volt 16 ágy, nagy nappali, 2 fürdőszoba, meg egy óriási asztal draftolni. Sajnos csak a liftet hagytuk ki a maindeckből, így naponta párszor fel-le kellett mászkálnunk a 137 lépcsőfokon a 4.-re….. utólag belegondolva a napi 12 óra ülés mellett ez nem is volt rossz…

 

 

 

Mivel szerdán érkeztünk, és hétvégén mindenki indult a limited GP-n, nem is volt kérdés, hogy belevetjük magunkat a végtelen draftolásba orrvérzésig, és majd aggódunk a standard deckünk miatt a GP után. Aleksa T. és a szerb maffiának hála, booster volt dögivel, de persze expedíciót nem bontottunk egy felet se…. azt kibontotta Sz. Zoltán, budapesti lakos, amikor megvette a maradék csempészárut….

 

Szóval megindultak a draftok, az első pár jól is ment, úgy tapasztaltam, hogy amikor új a formátum, relatíve hamar átlátom, hogy mi jó, és mi kevésbé (ez valószínűleg a 20 éves játéktapasztalatnak köszönhető, hát igen, az évek, meg a rutin). Sajnos, mivel a tesztcsapatban jó eséllyel én voltam a leggyengébb játékos, így a kezdeti 3-0 és 2-1 es draftok után hamar be kellett látnom, hogy ahogy az ifjonc pro-k kezdik megérteni a formátumot, az előnyöm egyenes arányban csökken és hamar áttértem az 1-2 és 0-3 régióba :D

Íme, néhány példa!

Ez még 3-0 volt:


Ez már csak 2-1:


1-2:


Majd 0-3:


 

Sajnos, hiába lett sok draft tapasztalatom, a GP Sealed részén elvéreztem egy közepes deckkel, így vasárnap már maradtam a szálláson, és indult a standard tesztelés. (Természetesen már hetekkel előtte ment az öteletelés a facebook csoportban, meg esténként pár meccset játszottunk az alap összerakott gauntlet deckekkel is). Mivel a GP-n négyen nem jutottunk be day2-re, így hatékonyan neki tudtunk kezdeni a T2-nek. Mint minden jó csapatban, nálunk is megvoltak a szerepek, volt aki control decket rakott össze, volt aki aggrót, meg volt az őrült géniuszunk, aki elvetemültebbnél elvetemültebb kombó paklikat gyártott, és olyan is volt, aki a kész deckeket finomította. Mivel én sosem voltam egy nagy innovatív deckbuilder, lelkesen bevállaltam a robot szerepét, ami abban merült ki, hogy a sok vad ötletet gyorsan elvertem BG energykígyó, vagy Mardu szekér deckkel……..

 

Így ment ez naphosszat, vasárnaptól szerda estig, miközben mindent kipróbáltunk, ami egy kicsit is értelmesnek hangzott, de még azt is, ami nem. Íme néhány példa, ezek még a korai verziók voltak:

 




 

 

Sajnos, nem nagyon jutottunk konszenzusra az elkövetkező napokban, nem igazán törtük meg a formátumot. Négy ember a Mardu szekér mellett döntött, elsősorban lustaságból, de az bizonyult a legjobbnak hosszútávon. Hárman az utolsó percben kitalálták, hogy a grixis control majd mindent megold (spoiler: nem így történt), én meg Gerschenson barátommal végül úgy döntöttünk, hogy elindulunk a mindig stabil 4C Saheelivel, hisz van benne kombókill, splintertwin, zöld gearhulk, ófofnissa, meg cukrosfasznyi lapelőny. Utolsó este még persze kivettünk egy földet, gondolván 20 föld, 4 Oath, meg 4 Attune majd elég lesz. Meg kellett a mainbe az Oath of Chandra is, mert a cica szeret azzal is játszani, és nagyon féltünk a kígyóktól. Ez lett a végső verzió:

 


 

Mivel mindannyian megállapítottuk, hogy ennél már úgysem lesz jobb, elmentünk még vacsorázni, majd beültünk egy utolsó sörre kedvenc helyünkre, a házunk alatti vendéglátóipari egységbe:

 


 

Folytatása következik…..