Bojtár Gyula: War of the Spark - ahogy én gondolom

Szerző: admin / Kategória: Magic: the Gathering cikk / Dátum: 2019.04.25 06:16

 

A történet elég régen kezdődött, mikor utaztunk haza a legutóbbi prágai GP-ről és tanult kolléga a szokásos Twitter körét kommentálta: „Na! A következő set neve nyilvánosságra került, War of the spark”. Majdnem értettem is, amit mondott. Köszönhetően Póker autójában éppen üvöltő Steel Panther itt nem idézhető sorainak. (szerintem sehol nem idézhető, bővebb információ csak a +18 verzióban). Annyit azért elég gyorsan sikerült leszűrni, hogy Ravnicán lesz valami ramazuri. Azt már könnyen ki lehetett találni, hogy a Magic multiverzum valamely ügyeletes rossz fiúja fog rossz fát tenni a tűzre (és kell neki hozzá egy kis szikra (spark)). Bolas rosszalkodott Amonkheten, így logikusnak tűnt, hogy Emrakul jön el újra megenni a megennivalót. Aztán nem így lett. Nem hogy Bolas érkezett meg, de jött vele 35+1 másik planeswalker. Azon tűnődtem ekkor, hogy régi jó Garruk barátunk vajon mit csinálhat ezekben az időkben. Valószínűleg előfizetett a Barátok Közt összesre, hogy elüsse valamivel a végtelen idejét, a PW vadászat jelenleg csak Ravnicán divat. Itt viszont hullnak majd, mint a legyek, de erről talán majd később.

 

A játékot elárasztották a PW-k az MTG legutóbbi korszakában. Ha korokra szeretném osztani a Magic történetét, akkor a Lorwynnal kezdődő időszak lehetne a PW-k kora. Aminek talán most lesz vége? Kikasztolja-e a Wizards az elderspellt és leszámol-e a PW-kell? Ha nem is örökre, de legalább egy kis időre.

Magic őstörténetében maga a játékos a (egy) PW, aki elhozta remek dekkjét, hogy megvívja epikus csatáit más PW-k ellen. (vagy manát halljon a g…-be, de ez részlet kérdés). Aztán jött a tarmogoyf és sok kérdést felvetett.

 

 

Igen ez az a kártya, amit elvisz a spell snare. Ami miatt mégis itt szerepel, hogy itt jelent meg a planeswalker szó, mint laptípus először. Az első PW-k a Lorwyn kiegészítőben jelentek meg és azért nem rengették meg a világot alapjaiban. Jace, Chandra, Garruk, Liliana és Ajani. Aztán egyre szaporodni és sokasodni kezdtek, amíg el nem jutottunk oda, hogy már 36+1 befér egy kiegészítőbe. Be kell valljam, van amelyikről még soha nem is hallottam. Nem a Magic lore-ban vagyok a legjobb, ezt be kell látni. Ami a standard kártyákról lejön azt kb. össze tudtam rakni. Néhány történetfoszlány még tetszett is a maga nemében. Magyarként teljesen együtt tudok érezni Gideonnal, aki ugye Kitheon néven látta meg a napvilágot, de ezt a külhoniak, akarom mondani a külvilágiak nem nagyon tudták kimondani (Ezt a végtelenül bonyolult nevet).

A setteket felvezető videókat mindig megnéztem abból elég sok minden kiderült a történetről. Nem volt ez másképp a War of the Spark-kal sem. Kb. a 3. másodpercben látszott, hogy itt most nem a Gryllus Vilmos nevével fémjelzett Tágas égen andalogra jellemző gyerekrajzok szétvagdosásával készült „animáció” lesz a nyerő. Inkább a minőségi zene és korhű CGI (ha ezt annak hívják) került előtérbe. A videó története nem bonyolultabb egy átlagos Avengers résznél, de kiderül belőle, hogy itt most nem minden a móka és kacagásról szól majd. Talán a wizarc más fronton is értékesíti a Magicet, készülhet belőle film, akár élő szereplős, akár animáció is. (lehet, lenne erre igény? az említett videó megjelenése napjaiban egyik legnézettebb videó volt azon a videó megosztón).

Nagyot dob a „flévörön”  a totaly lost poén (Fltvbsdfjsdj, nem fogom tudni leírni.)

 

 

Rögtön beugrott a Relentless Dead története. Az első Innistrad setben csapkodták azt a rózsaablakot a zombik, a második Innistrad setben már bent volt a templomban a „Ablakos Józsi”, persze az ablak betörve a háttérben. Közben meglett a kép is…

 

 

Visszatérve Ravnicára - Ez mind szép és jó, de a ha set nem játszható, akkor nem ér semmit az egész. Arról már volt szó, hogy végetlen számú PW lesz a War of the Spark-ban. Arra mindenki már rájött, hogy lesznek UC, Rare és Mythic PW-k is. Gondolom arra is, hogy ezek milyen séma alapján készültek.

A spoilerek csekkolása közben volt egy pillanat, amikor olyan bamba fejjel néztem a kijelzőt, mint aki először látja a Legyek urát. Megjelent előttem a disznóisten. Na ez meg mi a f…, és mit keres itt egyáltalán. 3RR csinál valamit meg nem is, meg is lehet ölni, meg nem is. Tisztára mint az okos lány. Pár nappal később nyilvánosak lettek amonkhet istenei és összeállt a kép. Tudtam, hogy nem PW-t akarok bontani a pre-n. (pedig fogok, legalább 6-ot). Olyan monocolor lények, amelyik megnyerik a játékot max 5 manáért. Nekem tetszik! Ahogy mondani szokták a Magicben a világ kiegyensúlyozott, a hatalom és erő eloszlik a színek és a frakciók között. Jah, ez kb igaz is lenne, ha kivennénk a kék színt. 2UU 4/5 flying és van rajta még valami ákom-bákom, ami már nem is érdekel.

Ágyúgolyó töltelékek (vanília lények): ebből ebben a setben is kapunk azért rendesen. Mindig várom a „kedvenc” lényeimet újra feltűnni a spoiler időszakban. Nevesíteni nem tudom őket, de itt lesznek. No1.  2U 3/2 és flavor text, No2. 3W 2/5 és ennyi. Egyszer valaki írt erről egy cikket, hogy mi értelme van kiadni a 23. fajta draket amelyik 2u 2/2 flying. Bevallom, nem emlékszem miért. Bizonyára jó okuk van rá.

Az army tokenek legalább jól sikerültek, bár nem vagyok nagy fanja az army mechanizmusnak. Addig jó, amíg kapsz egy tokent, utána, hogy azt pumpáld a végtelenbe, szerintem nem éri meg. Ami igazán jóvá teheti: Trusted Pegasus, aki átesett egy mutáción a core set óta. 1/3-ből lett 2/2. Nem tudom eldönteni, hogy melyik a jobb stat. No2: Skylord  - ad a seregeknek repülést, azt csak bontani lehet, nem sok mindent tudnék előtte pickelni egy drafton.  

Összegezve ez hangulatos set lett, játszani nem lesz egyszerű vele. Nehéz döntések sora vár ránk a pre-n. Negatívumként azért megemlíteném, hogy nagyon nagy a power level különbség a mythic-rare-U-C között.