ubcontrol: I need a miracle – Legacy Liga II/3 beszámoló

Szerző: admin / Kategória: Magic: the Gathering cikk / Dátum: 2013.12.01 21:40

I need a miracle – Legacy Liga II/3 beszámoló

 

Ahogy a Fragma zenéjében húsz évvel ezelőtt, nekem úgy kellett volna most vasárnap a csoda. Ám ennek esélyét csökkentette, hogy hanyagságból eggyel kevesebb csoda kártya volt a paklimban, mint amennyi kellett volna, illetve amennyit terveztem bele tenni, pedig a tesztelések alatt bevált.

No, de ne szaladjunk ennyire előre, bár azt még elárulom, hogy nem én nyertem ezt a fordulót, ezért nem egy dicsőséges győzelmi ének, a paklit és a játékost hypeoló írás lesz a mostani.

A felkészülés:

Mi változott az utolsó forduló óta? Megjelent a Commander 2013 kiegészítő. Ez egy über-bróken kártyát és két másik játszható lapot adott a Legacynak. November legelején volt a Bazaar of Moxen és a philadelphiai Legacy Eternal Weekend verseny, ahol debütáltak ezek a kártyák.

True-Name Nemesis. Ha pályát ér, csak a tömegirtás viszi. Ha felkerül rá egy equipment, akkor jószerivel gg. Játsza a Stone-Blade, a Delver és ismét felerősödött miatta a Merfolk törzsi-pakli is.

Unexpectedly Absent. Klasszisokkal gyengébb lap, de megér egy próbát a szinergiahatások miatt. Fehér nem föld permanens kezelés, ami egy fetchre reagálva is kijátszható, ezért megold egy Jace-t, vagy Liliana-t is akár véglegesen. UW kontrolok kísérleteznek vele mostanában.

Toxic Deluge. A megoldás a True Name Nemesisre három manából. Indestructibe, vagy hexproof lényeket is leszedi, ezért szerintem lesz is helye a formátumon. Egyelőre a Stone-Blade, esetleg a Jund játsza, de bármilyen fekete alapú deckben felbukkanhat.

A fentiek ismeretében át kellett gondolni a Counter-Top deckemet. Nem akartam megint az Omni-Tellel menni, mert egyrészt nem lett volna meglepetés, ami fontos szerepet játszott a múltkori jó eredményben, másrészt nagyon lutri a deck. Ha jól húzom, bármit megver, de előfordulhat, hogy körönként 2-3 sebzésbe belehalok, anélkül, hogy bármit tudtam volna csinálni. Szóval komolyabbnak tartom a Miracle decket, ezért ennek 3-4 változatát teszteltem az interneten. Csupán néhány cserélhető lap van a konstrukcióban, az összes többi kötelező elem. A True-Name Nemesis miatt kivettem sideból a Pyroclasm-ot és mainbe és sideba is Supreme Verdictet raktam, hiszen, aki kékkel játszik, az kánterelni és tud, és ha pályán van a nemezis, akkor prioritás gazdája számára annak a megvédése. A negyedik Counterbalance betételét a lock elemeinek összehúzásának meggyorsítása miatt tartottam szükségesnek, ami foghatja a stormot és a Sneak and Tellt, valamint Ákos Delvere ellen is erős. A manabázison az újhullám jegyében annyit változtattam, hogy mainben csak egy Volcanic Islandot tettem, sideba, viszont bekerült a basic Mountain. Ez Death and Taxes és Delver ellen hasznos. A negyedik kasza helyett bekerült az Unexpectedly Absent, mert érdekelt, mennyire használható a gyakorlatban. Végül maradt a két Snapcaster, ami mellett a sokféle maindeck kártya flashbackelésének lehetősége és a Forcenak való remúválás szólt. Szerintem rosszul döntöttem. Az egyik helyett még egy Entreat the Angels kellett volna, ami által leértékelődik a lap. Ezt úgy értem, ha támadók kijelölése után az ellenfél körében három földön a fúró elhúzásával egy angyalt csinálok és beállítom blokkolni, azzal nem pazarlom el a winconditiont, hanem megfelelően játszom az adott lapot. Nem kaptam kölcsön a harmadik Entreatot, akitől kértem, aztán az utolsó pillanatban már nem tudtam szerezni, ezért hagytam meggyőzni magamat, hogy jó a Snapcaster is. A másik Snapi helyett a harmadik Clique már nem ennyire releváns, de nem rontott volna a paklin, hanem a gyorsabb befejezést segítette volna elő.

A verseny

A meghirdetett tíz órás időpontban 6-7 ember lézengett a Metában. Rutinos versenyzőként nem jöttem negyed órával a kezdés előtt, hogy alaposan rákészülhessek, mert amikor ezt megtettem, még az üzletet is zárva találtam. Nem szeretek késni, ezért pontosan tízkor érkeztem. Ilyenkor mennek a sztorizgatások, kártya kölcsön adások, esélyek latolgatása. Negyed tizenegy körül elkezdődnek a telefonálások, ki jön még? Az örökzöld: Ervin hol van? - Fürdik. Fél tizenegyre nagyjából megvagyunk, mehet a sorsolás.

 

Első forduló: Ricardo. A legutóbbi Legacy verseny győztese, aki más formátumokban is az elsők között van. Jund játékos. A tervem ellene: discard nem vészes, ha ki tudok tenni egy fúrót. Tömegirtás kell, ha kellően túltölti a boardot, Liliana-ra kipróbálom az Unexpectedly Absent-et. Ezután jönnek az angyalok és nyerek.

Ö dobott többet, majd én hatra kevertem. Első körben persze, hogy Thoughtseize-lt. Következő kör, ismét Thoughtseize, kb itt ment el az első játék. Azért még küzdöttem egy negyed órát, de végül megnyerte. Érdekes, hogy nem a Punishing Fire változatot játszotta. Ami különben nekem rosszabb match-up, hiszen kellően hosszú játéknál üres kézzel is tud nyerni, hiszen nincs sem földirtásom, sem graveyard hatem main deckben. Destructive Flow-t játszott, ami azért volt vicces, mert én teszteltem egy tiszta UW verzióját a paklimnak Back to Basics-szel, és emiatt több basic volt a paklimba, mint különben lett volna.

A második játék már számomra kedvezőbben alakult, bár kisurgicalozta az Entreat the Angels-eket, tehát itt még előny is volt, hogy csak kettőt játszom. Lili és Jace is pályára kerültek, majd ultiztak is. A Jace ultija bizonyult erősebbnek. Ezért feladta, hogy megverhessen a harmadik játékban, amire tizenvalahány percünk maradt. Ezt nem hagytam, jöttek a Terminusok, meg az Entreat. Nem bírtunk egymással a hosszabbítási körökben sem, ezért a többiek legnagyobb örömére ikszeltünk. Ricardo meg volt győződve, hogy ha tovább játszunk ő nyer, én pedig az első játék kezdetét emlegettem, ha nem kell muliganoznom, vagy én kezdhetek, akkor megnyerem azt is.

 

Második forduló. Attilával csaptam össze, aki Delver-t pörgetetett. A Stifle-Wasteland változat nem kedvez nekem, ám, ha lent van a Counter-Top páros, akkor egyenesben vagyok.

Meglepetésemre Goblin Guide-dal kezd. Kaszálok, megint kirak pár lényt, az újabb Goblin földet ad nekem, majd elterminuszolom a lényeket. A kör végi Cliquet megdézeli. Lekerül a CB és a fúró. Berendezem a lapokat. Jacet kasztolok 4 manánál, amit meg akar Daze-lni, de a CB 2 manás lapot mutat (nem véletlenül). Innen hamar feladja.

A második játékot végigviszi számára az átfordult Delver.

A harmadikat nem tudjuk befejezni 1-1.

Itt már elszálltak a top4 esélyeim, hiszen a győzelemért 3 pont, a döntetlenért csak 1 pont jár, bár azt hallottam sokan mások is X-eltek.

Harmadik forduló. Ervin: Esper-Stoneblade. Dobat is, kánterel is és még Pro Touron is volt, nem túl ígéretes. Vajon True-Name Nemesist szerzett-e már?

Itt sem dobok elég jól, hogy kezdhessek. Force of Will oda-vissza egy TS-ért, így hamar leürül a kezünk. Pályát ér egy Mystic, ami Batterskull-t keres. Kirakni nem tudja, mert az aktiválásra reagálva egy Clique-el kiveszem a kezéből. Ennek ellenére megnyeri a küzdelmes első játszmát. Nemezist nem látok, de Lingering Souls előkerül, ami nekem talán rosszabb is, hiszen a flashback miatt kétszer kell megoldani.

A másodikból csak egy felesleges okoskodást emelek ki, ami percekre megállította a játékot: A CB-nek megmutatott fuseos lap hányas cmc lapot kánterel. Én nyílván tudom, hiszen sokat olvasok Legacy, főként Miracle témákban. Külön-külön a lap két felénél feltüntetett manacostot is kánterli, hiszen pozitív a CB csekkolása. Jelesül a CB Wear//Tear-rel 1 és 2 manás spelleket is megkánterel. Itt már közel két és fél óra folyamatos játék után voltam, nem hiányzott a feszültség. Biztos voltam az igazamban. Ezt a játékot meg is nyertem.

A harmadikban már nem is jegyzeteltem, hogy pörgethessük. Kaptunk pár extra percet, de nem tudtuk legyőzni a másikat. 1-1

Negyedik forduló. A másik Hosszú testvér bant paklival. Eddigre már mindenkiről köztudott mivel játszik. Ugyan én nem tudtam körbenézni, mert végigjátszottam az összes rendelkezésre álló időt, de azért hallottam miket beszélnek a többiek. Ez egy Death and Taxes jellegű pakli, ami kánterelni is tud. Jól hangzik, se!

A poén kedvéért már reméltem, hogy döntetlen lesz. HT is viccelődött, hogy ajándék booster jár a 4 X-ért.

Megint nem én kezdtem a dobások után, majd egy második körös Gaddock Teeg elvitte a győzelmi esélyeimet. Ebben a játékban húztam a legrosszabbul. Balázsnak a győzelem kivívások azért így is sok időbe tellett.

A második játék jól kezdődött számomra. T1 furó, T2 CB, majd megforceolotam a Teeg-et. Balázs nagyon kapart. Igazából tétje már nem volt, de ő sem szereti feladni. Kifizetődött a kitartása, mert egy perc alatt olyan boardpositiont hozott össze, amihez a Jace-em is kevésnek bizonyult. Itt elszalasztottam egy esélyt, amikor fúrtam a körömben, láttam, hogy semmi nincs a felső három lapban, még egy föld sem, akkor a Jace-szel brainstormolni kellett volna bounceolás helyett, hogy miután két lapot visszarakok, a fúróval megnézhessem a harmadikat, ami talán Terminus, Verdict, vagy legalább fetch föld. Nem biztos, hogy segített volna, de tényleg hiba volt. Éppen lejárt az idő, amikor Balázs leütött 0-ba. 0-2

Összességében

Fárasztó volt a folyamatos koncentráció, és csalódott vagyok az eredményem miatt. Alázat és gyakorlás – számomra ez a harmadik forduló tanulsága.

Gratulálok az első három helyezettnek, örülök, hogy a sok befektetett munkájuk most eredményt hozott nekik. Régi kártyások, sok Legacy csatával a hátuk mögött: 1. Tábi Dávid, 2. Gömöri József, 3. Szabó László.

Köszönöm a kölcsönkapott lapokat Lacinak, nagyon jó, hogy elérhetővé teszi a gyűjteményét a Legacy játékosoknak, enélkül biztosan kevesebben lennénk a ligában!