ubcontrol: Legacy Liga 5/5

Szerző: admin / Kategória: Magic: the Gathering cikk / Dátum: 2014.02.11 21:17

Nagy volt az izgalom a vasárnapi játéknap előtt, ugyanis ekkor dőlt el, kik kerülnek a top 8-ba. Néhány ember helye biztos volt – jómagam is ezek közé tartoztam, ám nekünk sem volt mindegy, hányadik helyen mehetünk tovább.

 

A felkészülés

 

A Legacy formátummal való ismerkedésem kezdetén már szemeztem az Esper Stone-Blade paklival. Akkoriban Vidianto Wijaya deckje nyert a denveri GP-n, így a legjobbak között volt számon tartva az archetípus. EDH-n is espert játszottam, valamint más formátumokon is a kék alapú kontrolt favorizálom. Ekkor még nagyon sok lapom hiányzott a pakliból és a formátum ismerete is hiátust szenvedett ahhoz, hogy kontrollal játszhassak. Mára, remélem, megértem a paklihoz.

Időközben kicsit visszacsúszott a pakli eredményessége, de a True-Name Nemesis kiadása ismét a legerősebb paklik közé repítette az Esper Bladet. Szóval ezt a paklit is hónapok óta forgatom, és valódi versenykörnyezetben is ki akartam próbálni. A két Miracle-ös és a két Omni-Tell-es szereplésem után valami újra vágytam. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Miracle-sből nagyon hiányolom a gyors győzelem lehetőségét, hiszen több döntetlent is játszottam vele az 50 perces időlimit miatt. Néhány Miracles listában felbukkant a Stoneforge-Batterskull csomag, de úgy gondoltam, hogy akkor már adjuk meg a tiszteletet ennek a stratégiának és játsszam őket az eredeti lapkörnyezetükben, az esperben. Valamint a True-Name Nemesis annyira bróken, hogy muszáj legalább egy versenyen játszanom vele!

 

Íme a listám amit a tesztelések során véglegesítettem:


Artifact (4)

1 Batterskull

1 Sword Of Fire And Ice

1 Umzewa's Jitte

1 Engineered Explosives

 

Creature (11)

2 Snapcaster Mage

4 Stoneforge Mystic

3 True-name Nemesis

1 Baleful Strix

1 Vendilion Clique

 

Instant (14)

4 Brainstorm

4 Force Of Will

1 Spell Pierce

1 Counterspell

4 Swords to Plowshares

 

Planeswalker (2)

2 Jace, the Mind Sculptor

 

Sorcery (6)

1 Supreme Verdict

3 Thoughtseize

2 Inquisition of Kozilek

 

Land (23)

1 Academy Ruins

1 Creeping Tar Pit

4 Flooded Strand

2 Marsh Flats

3 Polluted Delta

2 Island

1 Swamp

1 Plains

1 Karakas

1 Scrubland

3 Tundra

3 Underground Sea

 

Sideboard:

1 Pithing Needle

1 Nihil Spellbomb

1 Rest in Peace

1 Surgical Extraction

1 Manriki-Gusari

1 Engineered Plague

1 Humility

1 Toxic Deluge

1 Supreme Verdict

1 Zealous Persecution

1 Disenchant

1 Ethersworn Canonist

2 Flusterstorm

1 Spell Pierce

 

A verseny

 

A szokásos minimális csúszással indult a verseny, a megszokott tízen valahányas létszámmal.

 

Első forduló

Ervin, a nagy Stone-Blade játékos. Nem örültem a sorsolásnak. Ő most UWR-t játszott, ami mostanában talán még jobban pozícionált, mint az esper.

Thoughtseize-zel kezdtem, majd felváltva ő kánterelt én pedig dobattam. Végül egy Delver és egy True-Name Nemesis került a harcmezőre, amit nem tudtam megoldani.

A második játékban Iquisition-nal kezdtem, láttam, hogy csupa kántere van.

Küzdöttem, de megint csak nála jött a True-Name Nemesis és a Batterskull-ját sem tudtam kezelni.

0-2

 

Második forduló

Attila Zoo jellegű paklijával sorsoltak össze.

Itt bezzeg jöttek a Nemesiseim, a harmadik, negyedik és ötödik körben is ilyet kasztoltam, majd kiraktam egy Jitte-t, mire ő összehúzta a boardját. Örültem, de inkább Ervin ellen húztam volna így!

A második játékban Quasali Pridemage-t rakott, amit körbe játszottam, majd a Nemsisek bevégezték a dolgot.

2-0

 

Harmadik forduló

Balázs, akinek minden deckhez megvannak a lapjai. Nem tudtam, mivel játszik, de hamar kiderült, hogy Junddal.

Az első játékban manát halt, én pedig a harcmezőre varázsoltam egy Batterskull-t. Nem volt szép győzelem, de nekem reményt adott.

A második játék változatosabb volt, Hymn, Lili, Library, minden volt, ami erőssé teszi a deckjét. Nekem is jól jött a pakli: dobatás, Nemesis, Jitte. Sajnos azonban figyelmetlen voltam. Ő 10 életben volt, nekem potenciálisan ennyi demage a boardon. Én már csak 2-ben voltam és elvileg tudtam – mert felírtam -, hogy van nála egy Punishing Fire. Mégis a Jitte jelzőit a lény pluszolására használtam el, hogy meglegyen a tíz seb, mire ő reakcióban megölt. Az azonnali győzelem lehetősége elhomályosította az elmémet, enyém volt a meccs, de elszúrtam. Ahogy mondani szokás magices körökben, túl gready voltam.

A harmadik játékban ismét megnéztem a kezét egy Inquisition-nal és megint nem használtam megfelelően az információt, nagyon az egyik veszélyes lapjára koncentráltam, a Diabolic Edict-re és emiatt elfelejtettem a Red Elemental Blast-ját, ezért kikaptam.

Ebből látszik, hogy van még hova fejlődnöm.

1-2

 

Negyedik forduló

Rejtélyes okokból a ligaállásba csak négy forduló számít bele, a díjazásért viszont lejátsszuk a létszám miatt indokolt öt fordulót. Gondolom, azért egységes az alkalmanként négy forduló, hogy ne kerüljön túl nagy hátrányba, aki egyszer nem tud eljönni – ennek HT a nagy tudora.

Szóval a top8-on belüli helyezésem ezen a meccsen múlott.

 

Zeller, ő egy régi játékos, aki nem vett részt ebben a ligában, de az előzőben sokszor játszott. Nem tudtam mivel jön, mert neki is több paklihoz áll rendelkezésére lapkészlet. Különben az én kapacitálásomra jött ma el.

Hamar kiderült, hogy MUD-dal játszik, ami nem túl meglepő, mert korábban is játszott már ezzel.

A Goblin Welder többször visszahozta neki a Lodestone Golem-et a temetőből, de általában tudtam kontrollálni a játékát. Körülbelül fél óráig tartott az első játékunk, amit vér izzadva megnyertem. Egy életben stabilizáltam a helyzetemet, ám tudjuk, hogy a kontrol számára az első 19 élet erőforrás, amivel jól kell gazdálkodni és valójában csak az utolsó életpont számít.

Itt már igencsak hiányosak a feljegyzéseim. Valamelyik játékban Staff of Domination-nal terrorizált, de a Metalworker-t mindig elkerültem, ezért sosem volt elég manája, hogy játékba tegye a Blightsteel Colossus-t. A második játékot a hosszabbítási körökben sem tudtuk befejezni, így 1-0-ra nyertem.

 

A mai 2-2 összességében a top8 negyedik helyére juttatott, ami tekintve, hogy nem egészen egy éve legacyzom, számomra örömteli eredmény.

 

Hátra volt a díjazás elnyeréséért lejátszandó ötödik forduló. Eddigre már elfáradtam és igazából tétje sem volt számomra, hiszen az első két helyezettnek járó értékes lapokra már nem volt esélyem, de a játék szeretete miatt nem droppoltam.

 

Péter, Affinity

Egy gyors és agresszív kombó pakli négy Tezzeret-tel.

Az első játékban megkántereltem egy első körös Plating-et. Később neki Tezzeret-je nőtt, nekem Nemesis-em, de nem bírtam tartani a tempót.

A második játékban jó tempót mentem, a kontrolnak nagyon kell, hogy kezdhessen az ilyen deckek ellen. Ismét szoros volt a mérkőzés, de most nyertem.

A harmadik játékban brutális kezem volt: három kasza. Ő kipakolt a kezdő körben, én elkaszáltam a Canonist-ját a köre végén, de nagy megrökönyödésemre kisurgicalozta a kaszáimat. Ez még nem vezetett volna automatikusan a vereséghez, de nem jöttek a földek – a harmadik körben nem tudtam rakni -, így az ötödik körömre már nem került sor, mikor is Supreme Verdict-tel át tudtam volna venni az uralmat. Van ez így.

1-2

 

Összességében örülök, hogy kipróbáltam az Esper True-Bladet és nagyon erős paklinak tartom. Amikor kikaptam, vagy nagyon rosszul jöttek a lapok, vagy figyelmetlenségből oltáriakat hibáztam. A 4-1 reálisan benne van a deckben, remélem, legközelebb kihozom belőle!

 

Gratulálok a top 8-ba került játékosoknak! Sorrendben:

 

Hosszú Ervin

Kenyeres Ákos

Szabó László

Zentai Oszkár

Gömöri József

Tábi Dávid

Várady Balázs

Csóti Gábor

 

Keep calm and play Legacy!