Markos Dániel: Aether Revolt szabályösszefoglaló

Szerző: admin / Kategória: Magic: the Gathering cikk / Dátum: 2017.01.10 22:14

 

 

Január közepén kerül a boltokba a Magic legújabb kiadása, mely a Kaladesh-en kitörő felkelés történetét meséli el. Az alábbiakban némi segítséget adok az új szabályok megértéséhez.

 

A kiadás lapjai január 20-ától (péntektől) játszhatók constructed formátumokon. A standardon ekkortól a Battle for Zendikar, Oath of the Gatewatch, Shadows over Innistrad, Eldritch Moon, a Kaladesh, és az Aether Revolt kiadások lapjai játszhatók.

 

Marsterpiece Series: Kaladesh Inventions

 

 

Folytatva a Kaladesh-nél megkezdett sorozatot, az Aether Revoltban is kiadnak híres találmányokat, azaz foilos artifactokat speciális kerettel.

 

Az Aether Revolt 24 ilyen lapot tartalmaz. Ezek között vannak a kiadásban rendes formában megtalálható lapok; némelyik viszont régebbi lapok reprintje. Átlagosan 144 boosterenként lehet egyet bontani; azaz kicsit ritkábban, mint egy foil mythic rare-t.

 

Sealed versenyen a találmányok a pool részei, azaz szabadon használhatod azokat pakliépítéskor. Draft során a találmányok a boosterből ugyanúgy pick-elhetők és játszhatók, mint bármely más lap a boosterekben. Constructeden viszont a találmányok csak azon a formátumon játszhatók, ahol eleve legálisak – azaz nem válnak a standard és/vagy modern részévé!

 

Improvise

 

Az improvise egy új képesség, ami lehetővé teszi a lap költségének kifizetését artifactek segítségével. Működése hasonló a convoke-hoz és a delve-hez.

 

 

Az Improvise egy statikus képesség, amely a stacken működik. Jelentése: a lap mannaköltségét egy untappelt artifact tappelésével is kifizetheted. Minden tappelt artifact egy általános mannát helyettesít.

 

Az improvise sem költségnövelés, sem költségcsökkentés. A spell kijátszásakor meg kell határozni az összes költségnövelést, majd ebből ki kell vonni az összes költségcsökkentést. Az improvise csak ezután - azaz a spell teljes költségének meghatározásra után - a mannaköltség kifizetéskor használható.

 

Az improvise nem pluszköltség (additional cost), így más pluszköltségekkel együtt is használható.

 

Az improvise nem módosítja a spell mannaköltségét vagy converted mana costját.

 

Az improvise-zal nem lehet a spell költségében lévő színes, illetve színtelen mannát kifizetni (utóbbival kapcsolatban: ugye tudjátok a színtelen és az általános manna közti különbséget?)

 

Az improvise csak a spell költségének kifizetéséhez használható. Ha például egy improvise-os spellt Mana Leakkel céloznak, a 3 mannát nem fizetheted ki vele.

 

 

Ha van egy artifactod, amely tappelésre mannát ad, akkor a képességének használatához – értelemszerűen – el kell tappelned az artifactot. Ezért nem lehet az improvise képességhez is használni (hisz a képesség untappelt artifactokat kíván!). Hasonló a helyzet a feláldozható artifactokkal: ha a költség kifizetése során egy artifactot feláldozol, hogy mannát kapj, már nem lesz a csatamezőn, hogy tappelhesd az improvise-hoz.

 

 

 

Ha az improvise-os spell költségében X szerepel, először ezt kell meghatározni, majd utána tappelhesz artifactokat a költség kifizetéséhez. Tehát ha kijátszod a Whir of inventiont, és az X-nel 3-mat választasz, a teljes költség 3UUU lesz. Ha két artifactot tappelsz, 1UUU-t kell fizetned.

 

 

Ha eltapplesz egy artifactot, a képességei továbbra is érvényesülnek, kivéve, ha a képesség másképp fogalmaz.

 

 

Ne feledjétek, hogy egy lényhez csatolt equipment nem tappelődik a lénnyel együtt (például ha támad), és az equipment tappelése sem tappeli a lényt – vagyis az improvise-hoz kiválóan használható.

 

Revolt

 

A revolt képességszó; nem kapcsolódik hozzá új szabály, de a hasonlóan működő lapokat összekapcsolja. Ezek a lapok plusz képességet kapnak, ha az adott körben egy permanensed elhagyta a csatamezőt.

 

 

A revolt képességeket csak az a tény érdekli, hogy elhagyta-e egy permanensed a csatamezőt ebben a körben vagy sem. Nem jön létre többször, ha több permanens is elhagyta a csatamezőt. Az sem érdekli őket, hogy a csatamezőt elhagyott permanens abban a zónában marad-e, ahova mozgott.

 

 

A revoltos képességeket az sem érdekli, hogy miért és mi révén hagyta el a permanens a csatamezőt, illetve hova került. Ugyanúgy megteszi egy fetchland, mint egy lényed elpusztítása vagy bounce-olása.

 

 

 

A csatamezőt elhagyó tokenek is kielégítik a revolt képességet.

 

Az energy counterek nem permanensek. Energia fizetése nem elégíti ki a revolt képességet.

 

Az Aether Revoltban minden kiváltott (triggered) revolt képességben szerepel egy „if” közbevetés (intervening clause). Az ilyen képességek kiváltásához feltétlenül szükséges, hogy a körben korábban elhagyja egy permanensed a csatamezőt; különben nem jönnek létre. Más szóval: nem csinálhatod meg, hogy egy ilyen képességre reagálva áldozol egy permanenst (hogy kisüljön), hiszen létre sem jön a képesség, amire reagálhatnál!

 

Expertise-ok

 

Ez az öt sorcery lehetővé teszi, hogy ingyen kijátssz egy lapot a kezedből.

 

 

Nem tévesszétek össze a cascade-del: az egy kiváltott képesség, ami a cascade-es lap kijátszásakor érvényesül, így egyszerre két spell kerül a stackre. Egy Experitse-nél viszont az ingyen lap kijátszása a rezolválás része!

 

Így például ha egy Expertise céloz, és a célpontok illegálissá válnak a sorcery létrejötte előtt, a sorcery megcounterelődik, és egyik hatása sem érvényesül, azaz nem játszhatsz ki ingyen spellt.

 

Egy lap converted mana costját csak a jobb fölső sarokban lévő mannaszimbólumok határozzák meg, ami a mannák teljes összege, színtől függetlenül. Egy 1UU manaköltségű lap converted mana costja 3. Az alternatív költségeket, plusz költségeket, költségnövelést, költségcsökkentést nem lehet figyelembe venni. Egy mannaköltség nélküli lap converted mana costja 0.

 

Ha egy lap költségében X szerepel, kötelező 0-t választani, ha mannaköltség nélkül szeretnéd kijátszani. Tehát nem jó ötlet egy Fall of the Titans-t választani…

 

Ezzel a lapokkal csak spelleket játszhatsz ki (cast), földeket nem.

 

Ha költség nélkül játszol ki egy spellt, nem használhatsz alternatív költségeket, mint például emerge-t. Viszont plusz költségeket kifizethetsz. A kötelező plusz költségeket pedig ki kell fizetni.

 

 

Amikor kijátszod az ingyen spellt, az Expertise még a stacken van, és az ingyenes spell kijátszása után kerül a temetőbe. Ezért az ingyen lap nem célozhatja a temetőben lévő Expertise-t. A stacken lévő Expertise-t ugyan célozhatja, de az az ingyen spell létrejötte előtt illegális célpont lesz (hisz addigra lekerül a stackről).

 

Ha az Expertise első hatása kivált egy vagy több képességet, az csak az ingyen spell kijátszása után kerül a stackre. Ha az ingyen spell is kivált képességeket, mindezek egyszerre kerülnek a stackre, sorrendtől függetlenül (ezeket a játékosok APNAP sorrendben teszik fel a stackre, de ez már más téma).

 

Implementek

 

Ennek az öt artifactnak az aktiválási költségében színes manna található, és feltörésükkor húzol egy lapot.

 

 

Az Implement második képességének kiváltása függetlenül attól, hogyan kerül temetőbe a lap. Nem kell hozzá az első képességet használni.

 

Ha az Implement első képességet használod, a második képességből a lapot azelőtt húzod fel, mielőtt az első képesség kisülne. Ha az első képességnek célpontja van, akkor legális célpontot kell neki választani, még mielőtt felhúzod a lapot.

 

Story Spotlight lapok

 

 

Az Aether Revolt során zajló események öt kitüntettet lapot kaptak, amelyeken szövegdobozában egy planeswalker vízjel található. A vízjel – szokás szerint – nincs hatással a játékra.

 

Visszatérő Kaladesh képességek

 

Az Aether Revoltban visszatér pár képesség a Kaladesh-ből. Ha fel akarod frissíteni ismereteidet az energy-vel, Vehicle-lel, és crew-val kapcsolatban, olvasd el korábbi cikkemet a Kaladesh szabályok összefoglalásáról!

 

***

 

Ha további szabálykérdésetek van, keressetek fel egy bírót! Mi mindig segítünk.

 

Jó szerencsét a Prerelease-en!