Archívum

Kategóriák

A következő néhány hónap Magic versenyei a Metában - FRISSÍTVE 22.07.01!2022.04.13 11:57

Szerző:admin

FRISSÍTETT INFÓK PIROSSAL!

 

Kedves Játékosok!

Írtunk egy kis összefoglalót arról, hogy a következő három hónapban a rendszeres heti draftokon és FNM-eken kívül milyen hétvégi Magic versenyek kerülnek megrendezésre nálunk. A pontos részleteket lessétek meg a versenynaptárunkban!
https://www.metagames.hu/versenynaptar?7

Szemezgessetek bátran!


"Harc-Harc, Hidetsugu" - Tripla H versenyek:

Minden formátumból tartani fogunk egy versenyt, melyen a fődíj egy "neonsárga"  Hidetsugu, Devouring Chaos (V.6). A lap trendára a cikk írásakor 120 EUR.
Ezen kívül minden résztvevő egy promó packkal lesz gazdagabb (az utolsó kiegek valamelyikéből), illetve minden versenyen lesznek értékes random nyeremények, mint playmatok, mappák, deckboxok, sleeve-ek, további promó packok. A nyereményalapba ezeken felül fejenként 2 db New Capenna set booster kerül!
A versenyeken kompetitív szabályok lesznek érvényesek és decklista kötelező.
Érdemes minél előbb regisztrálni az egyes versenyekre, mert 42 fő a létszámkorlát!
Nevezés: 3500, kivéve a Sealed, ahol 10000

Május 7, 10:30 - MODERN: Győztes Schrick Máté
Május 14, 10:30 - SEALED (Egyben Gameday is, amin az idevágó promó lapokkal is gazdagabbak lesznek a játékosok!): Győztes Kovács Ádám Miklós
Június 11, 10:30 - PAUPER: Győztes Bartsch Dávid
Június 18, 10:30 - 1v1 EDH: Győztes Szőke Zoltán
Július 2, 10:30 - STANDARD: Győztes Borbély Krisztián
Július 23, 10:30 - PIONEER: Győztes Kopányi Bálint
Július 30, 10:30 - LEGACY: Győztes Szőke Zoltán

 


"Love your local gamestore"-akció - Már el is fogyott!

Sajnos, csúszik a Sol Ring szállítmány, így még nem tudjuk, mikortól tudjuk biztosítani ezt az akciót.
Amint befut a cucc mindenki, aki 18.000 forint felett vásárol sealed Magic terméket, egy régi keretes foil Sol Ringet kap ajándékba (a készlet erejéig!)


Double Masters 2022 Prémium Preview és Launch Partyk

Köszönhetően prémium státuszunknak, rendezhetünk Preview Eventet a hivatalos megjelenés előtt. A versenyen minden résztvevő a lenti két promó lapot kapja ajándékba.

Július 1 péntek, 18:00 - Prémium Preview Event - DRAFT
Július 6 szerda, 18:00 - Prémium Preview Event - DRAFT
Július 8 péntek, 18:00 - Launch Party - DRAFT
Július 13 szerda, 18:00 - Launch Party - DRAFT

https://magic.wizards.com/en/articles/archive/news/your-sneak-peek-double-masters-2022-dominaria-united-and-beyond-2022-05-12

 


Streets of New Capenna Store Championship:

Prémium státuszunknak köszönhetően a Top8 promólapokon szerepelni fog a Metagame Kártyabolt felirat!
Decklista kötelező!

Július 9 szombat, 10:00 - MODERN


New Capenna Family Event

Ez egy New Capennához kapcsolódó casual standard formátum, ahol egy adott capennai család színeiből kell a paklit összerakni. Minden résztvevő, a szokásosdíjazás mellett, egy erre az eventre gyártott, speciális, a paklijának megfelelő családkitűzővel lesz gazdagabb!

Szeptember 16 szombat 10:30 - Speciális STANDARD


Dominaria United Prerelease-ek

Szeptemberben visszatérünk Dominariára, jön az új T2 kieg! Ettől a kiadástól kezdve a theme boosterek helyét a kiadáshoz fabrikált Jumpstart boosterek veszik át!

Szeptember 2 péntek, 18:00
Szeptember 3 szombat, 10:00
Szeptember 3 szombat, 14:30 - DOMINARIA JUMPSTART PRERELEASE!
Szeptember 4 vasárnap, 10:00
Szeptember 5 hétfő, 18:00

https://magic.wizards.com/en/articles/archive/news/your-sneak-peek-double-masters-2022-dominaria-united-and-beyond-2022-05-12


Dominaria United Gameday

Szeptember 17 szombat 10:30 - Standard


WPN EUROPEAN CHAMPIONSHIP QUALIFIER

E versenyünk győztese direktben kvalifikál a szófiai Európa-Bajnokságra, ahonnan indulási jogot lehet szerezni a következő vébére, illetve Pro Tourra.

Szemptember 24 szombat 10:00 - MODERN


WPN Prémium Commander Party

Prémium státuszunknak köszönhetően tarthatunk egy Dominaria Unitedhoz kapcsolódó Commander Partyt. Részletekkel később tudunk szolgálni.

Október 1 szombat 10:30 - Commander Party


Unfinity Launch Party

Prémium státuszunknak köszönhetően tarthatunk egy Dominaria Unitedhoz kapcsolódó Commander Partyt. Részletekkel később tudunk szolgálni.

Október 7 péntek 18:00 - SEALED


Warhammer 40.000 Commander Launch Party

Augusztusban gigászok találkoznak, jönnek a Warhammer 40.000 Commander Deckek sima és collector edition verzióban. Természetesen tartunk Launch Partyt, ahol a megvásárolt Commander Deckkel küzdhetsz meg az ellenséges eretnekekkel! Minden résztvevő egy Belisarius Cawllal ékesített Fabricate-et biztosan zsákmányol majd.

Október 8 szombat, 10:00 - 1v1 Commander

https://magic.wizards.com/en/articles/archive/news/first-look-magic-gatherings-universes-beyond-warhammer-40000-collaboration


Dominaria United Store Championship

Október 15 szombat 10:30 - SEALED


2022 Magic Nemzeti

Október 29 szombat 10:00 - Modern és Standard

 

Minden egyéb részlet a versenynaptárban lesz elérhető hamarosan!

Jó játékot mindenkinek!!

 

 

 

Tovább...
Bushiroad Springfest Budapesten!2022.04.07 11:55

Tagek:
Kategória:zÁltalános
Szerző:maverick

 

 

Két év szünet után idén sok gyűjtőgetős kártyajátékból újra indultak az élő, nagy létszámú nemzetközi események. A Bushiroad kiadó játékai, a Cardfight!! Vanguard és a Weiss Schwarz sem maradnak ki a sorból, kezdve a Bushiroad Springfest rendezvénysorozattal, amelynek egyik európai állomása idén Budapesten kerül megrendezésre a mi közreműködésünkkel. Ennek részleteiről szeretnék most egy rövid ismertetőt nyújtani:

Először is a legfontosabb információ: a rendezvény május 28-án és 29-én lesz megtartva a Lurdy Rendezvényközpontban. Mindkét napon két verseny fog zajlani párhuzamosan, szombaton Vanguard Standard és Premium formátumokban mérkőzhetnek meg a versenyzők, vasárnap pedig Vanguard V Premium vagy Weiss Schwarz versenyen lehet részt venni. A Springfest a Bushiroad játékok teljes közösségére célzott rendezvénysorozata, a kompetitívebb nemzetközi versenyeket az év második felében, a Bushiroad Championship Series keretében szokták tartani (idénre ilyet még nem jelentettek be). Hogy minél több játékos számára elérhető legyen, az összes Springfest versenyre ingyenes a nevezés, tehát akkor sem veszíthettek semmit az indulással, ha esetleg nem a legerősebb a paklitok, vagy nem követitek annyira figyelemmel az aktuális metát. Minden nevező egy ajándék jelölövel és deckboxszal, valamint a formátumnak megfelelő promó kártyákkal gazdagodik, a jobb helyezéseket elérőknek pedig további, ritkább promók ütik a markát. Ezen kívül az idei Springfest két szponzora, a Gamegenic és az Arcane Tinmen biztosít kártyavádőket és egyéb kiegészítőket további díjazásként.

A Springfestek mindig csapatversenyek, vagyis három fős csapatokban indulhattok minden formátumban. A csapat tagjai nevezéskor kiválasztják, hogy A, B, vagy C pozícióban szeretnének indulni, és minden fordulóban az ellenfél csapatának azonos pozícióban levő játékosával játszanak. Az a csapat nyer, amelyiknek két meccset meg tud nyerni a háromból. A csapattagoknak mind különböző paklikat kell hozniuk, erre formátumonként más szabályok vonatkoznak: Vanguardban Premiumon és V Premiumon minden játékosnak más klánt kell játszania,  Standardon lehet ismétlődés a nationök között, viszont mindhárom játékos ride deckjében más G3-as unit kell szerepljen, Weiss Schwarzon pedig minden csapattagnak más sorozatba tartozó paklit kell választania. A versenyeken való induláshoz előregisztráció szükséges, ezt az alábbi linken a magyar verseny menüjében tehetitek meg:
https://en.bushiroad.com/events/bsf2022/schedule/

Ami a Covid szabályozásokat illeti, bár Magyarországon szinte az összes korlátozást feloldották már, a rendezvényen a Bushiroad kérésének megfelelően a végig kötelezeő lesz a maszkviselés. A Springfest oldalán még szigorúbb követelmények szerepelnek, de az európai Springefesteket bonyolító Blackfire biztosított minket hogy nem fognak védettségi igazolást vagy tesztet kérni ha azt a helyi szabályok nem írják elő. 

Ha bármilyen kérdésetek van a Springfesttel vagy a játékokkal kapcsolatban, akkor bátran keressetek minket Facebookon, e-mailben vagy telefonon, ha pedig a Vanguard vagy a Weiss Schwarz hazai közösségéhez szeretnétek csatlakozni, esetleg csapattársat keresnétek, akkor az alábbi Facebook csoportokban várnak titeket:

Cardfight!! Vanguard Magyarországi Csoport

Weiss Schwarz Magyarországi Csoport

Tovább...
Metagame és Mondo Magic Arena Top4 player profile2021.10.20 14:22

Tagek:
Szerző:tigger

Metagame és Mondo Magic Arena

Top4 player profile

 

Véget ért a két selejtező a Metagames és Mondo közös Magic Aréna versenyére, meg is van a top4 névsor; első helyeken Fekete Andi és Mizsér Fruzsina második helyezettek pedig Deffent Péter és Gunst Dávid.

 

Hogy jobban megismerjük a döntős játékosokat, feltettem nekik pár kérdést amire ők készséggel válaszoltak.

Kezdjük is el a versenyek nyerteseivel!

 

Fekete Andi

Első selejtező, Első hely

 

Fekete Andi 2012-ben kezdte el a játékot, de versenyszerűen csak 2015-től foglalkozik a Magicel. Kedvenc színe a játékban kék, így teljesen érthető, hogy a kedvenc lapja a Miscalculation az eredeti art miatt.

Arra a kérdésre, hogy mi a kedvenc kiadása ezt a választ adta: „Scars of Mirrodin. Nagyon szeretem Mirrodint/New Phyrexiát, a myreket, az artifact deckeket, szóval bár sajnos nem standardeztem még amikor ez a kiadás kijött, sok boostert bontottam és lelkesen konyhaasztal magiceztem a 80+ lapos négyszínű myr deckkemmel.”.

 MondoConon egy Pokémon trainer bőrébe bújna.

A Kompetitív karrier igen sikeres, kétszeres Store Champion és a 2019-es Nemzeti Bajnokság Top8ba is bejutott!

Kedvenc profi játékosa Shota Yaooka.

 

Mizsér Fruzsina

Második selejtező, Első hely

 

Mizsér Fruzsinának nincs kedvenc profi játékosa, de Nemzeti Bajnokság Top8 címmel ő is rendelkezik, méghozzá az ideiről!

12 éve ismeri a játékot első versenye 2015-ben volt.

Standardot 2016 óta játszik kisebb nagyobb kihagyásokkal, ami a kedvenc formátuma.

Kedvenc lapja elég emlékezetes, hiszen ez volt élete első kártyája; egy foilos Ninth Edition Serra Angel.

Kedvenc színe egy több éves dilemma: „Kedvenc színem? Évek óta nem tudom eldönteni, hogy a zöld vagy a fehér. Ha egyet kell mondani, talán inkább a zöld, de legtöbbször mindkettőt játszom.”.

Kedvenc Magic kiegészítője a War of the Spark.

 

Deffent Péter

Első selejtező, Második hely

 

Deffent Péter 2014 óta keveri a lapokat, kedvenc színe nincs, de Ő az idei Nemzeti Bajnok!

A kedvenc színed kérdésre itt sem érkezett egyértelmű válasz: „Nincs kedvenc, kifejezetten szeretem, hogy mindhez máshogy kell gondolkodni”.

Kedvenc lapja a Thopter Pie Network, amit egy kicsi, de poén versenyen nyert. Ennek megfelelően a szívéhez legközelebb álló kiadás az Unstable.

Kedvenc formátuma a limited.

MondoConon Saiki Kusuo bőrébe bújna.

 

 

Gunst Dávid

Második selejtező, Második hely

 

Gunst Dávid 6-7 éve Magicezik, kedvenc kiadása a Lorwyn. 2020. Nemzeti Bajnoka!

Kedvenc pro playere Brian Kibler.

Kedvenc lapja a Reflector Mage.

Arra hogy mi a kedvenc színe, ezt válaszolta: „bármi  csak ne a vörös.. (limited én is csak akkor játszom vele. Ha muszáj..) ha csak egy szavas válaszokkal szabad válaszolnom, akkor legyen a zöld.

A limitiedet kedveli legjobban, azon belül is inkább a draftot.

Egy Conon Legoshi bőrébe bújna.

 

Sok sikert kívánok a Top4 játékosainak a MondoConon!

Tovább...
Sándor Áron - Jumpstart: Historic Horizons constructed elmélkedés2021.08.27 08:04

Szerző:admin

Sziasztok!

 

A mai nappal bekerül Magic Arénára a Jumpstart: Historic Horizons! A kiadás sok reprintet tartalmaz, illetve 31 eddig még soha nem látott lapot, amik csak online működnek.

Maga a Sealed formátum iszonyatos móka, de ebben a cikkben inkább a Historic constructed részét kapargatom.

Noss, színenként 6 darab és 1 darab colorless digital only lapot kapunk.

De miért is digital only?!

A válasz egyszerű; ezeket az effekteket szinte lehetetlen vagy túl nagy effort lenne követni/jegyezni/reprodukálni.

Oké ez tiszta, de mik ezek az abilityk?
Három új ability-t kapunk; Seek, Conjure és Perpetually.

Seek: a lapra írt feltételeknek megfelelően random kiválaszt egy lapot a deckedből és a kezedbe rakja. ami fontos; nincs search és shuffle effect. pl.: Skyshroud Lookout beér a pástra seekel egy elf lapot.

Conjure: a lapnak megfelelően csinál egy csinál egy lapot “out of thin air”. Nagyon fontos hogy ez nem token, hanem maga a lap, használja a gravet, ha bounceolják nem tűnik el, hanem a kezedben lesz. Pl.: Shoreline Scout ha beérkezik a csatatérre és exileolsz egy merfolkot vagy egy földet, csinál a kezedbe egy Tropical Islandot.

Perpetually: valamit csinál, véglegesen a meccs végéig, hiába exile, grave, bounce; az adott lap a meccs végéig rendelkezni fog a tulajdonsággal. Pl.: Davriel's Withering -1/-2-t ad célpont lénynek, véglegesen.

A teljes lista a digital only lapokról itt található: https://magic.wizards.com/en/articles/archive/card-image-gallery/jumpstart-historic-horizons

 

Szerintem érdemes a jelenlegi meta megismerésével kezdeni, hiszen egy aktív formátumra érkeznek az új lapok. A Best of One és a Best of Three meta merőben más, mivel vannak olyan kombók amik kb. csak Bo1 kompatibilisek, mivel sideboardból könnyen hatelhető/counterelhető a kombó (főként graveyard használó kombók). A formátum mind két queue verziójában sok tier 1 és 2 deck van.

Egy kis felsorolás a teljesség igénye nélkül: UW/BW Auras, Elves, CoCo Angels, Goblins, Mono Black Aggro, RDW, Burn, Gruul Aggro, 4C Dragonstorm Combo, Jeskai Control, Death’s Shadow variánsok és még sok más.

Amint látjátok, elég változatos a formátum.

Sok új és izgalmas lap érkezik, amik bekerülhetnek meglévő deckekbe vagy teljesen új archetípusok is létrejöhetnek.
Pár lapot kiemelnék, mint metát befolyásolható lap. Nem lesz rating, sem sorrend, illetve a lista természetesen a megérzéseimen és spekulációim alapján készül. Kezdjünk is neki!

Reckless Ringleader

egy vörösért 1/1 haste és egy lénynek a kezedben hastet ad véglegesen. Szerintem sok olyan lap van amire ez a mondat jellemző: “...ez a lap, jó lenne ha hastes lenne, haste nélkül alig játszható...”, hát ez a lap megoldja ezt a problémát. Ugye alapból Muxusnak hastet adni parádés dolog a Goblins deckben, de van ott még Krenko is, ami kiváló célpont.

De van még?! Lehet; ugye a lény véglegesen kapja a hastet, így a reanimálás is játszik.

Static Discharge

kettőért lő X + hármat, sorcery speed (x egyenlő annyi ahány charge counter van a lapon, igen sorceryn) - ez eddig egy elég nagy meh, de itt még nem ér véget a textbox-  ezek után rakunk egy countert a Static Dischargera és minden copyjára ami a kézben, graveben, pakliban van.

Ez akkor most jó? Nem feltétlenül, inkább érdekes koncepció, főleg hogy van lehetőség spelleket másolni vagy flashbackelni.

Shoreline Scout, Svyelun of Sea and Sky, Master of the Pearl Trident

Ezeről inkább így egy csomagban beszélnék. Elméletileg van minden ami kell; lord, laphúzás, erős lények, ráadásul a legdrágább lap csak is 3 manába kerül, ez azt jelenti, hogy Collected Company kompatibilis a deck. Shoreline Scout fixál és van egy csomó dual land is, így simán bele lehet menni a zöldbe főleg hogy van egy lord abban a színben illetve Kumena.

Skyshroud Lookout

Ez egy jobb Elvish Visionary, fixen aktív lapot “húzol”. legrosszabb eset Llanowar Elves, Legjobb: Elvish Archdruid. Solid lap.

Ranger-Captain of Eos

Végtelen mennyiségű 1 drop van Historicon ami jó, habár nem feltétlenül fehérben! Érdemes lehet odafigyelni erre a lapra.

Cordial Vampire

Létezik vampire deck Historicon, kb instant jó lesz benne. Gyorsan elszaladhat a board.

Putrid Goblin, Sling-Gang Lieutenant

csak rövid kis felsorolás: Putrid Goblin, Blood Artist, Solemnity, Woe Strider/Siege-Gang Lieutenant (vagy bármilyen más sac outlet).

Dark Salvation, Diregraf Colossus

Van lord, finisher, 8db 1drop, Liliana zombi theme PW, Thoughtseize. Látom benne a potenciált, ha másra nem is, de egy tier 1.5/2 deck simán lehet. Egy hónap múva jön a deckbe az Innistrad: Midnight Huntból elspoilerezett Champion of the Perished

 

Madness/delirium lapok

Seasoned Pyromancer, Dragon’s Rage Channeler, Bloodbraid Marauder, Unholy Heat, Fiery Temper. Na jó, a Madness csak a Fiery Temperre igaz a felsoroltak közül, de van a formátumon Faithless Looting, Hollow One és Flameblade Adept. Érdemes lesz ezekre a lapokra is odafigyelni.

Ravenous Squirrel

Kinek kell Korvold ha egy manáért megkapom ezt?! Na jó vicceltem, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy gyönyörűen beleillik a Jund Sacrifice deckbe.

Artifact Things

Nettlecyst, Arcbound Mouser, Esper Sentinel, Thought Monitor érkezik az amúgy is explozív Tempered Steel deckbe, nem lepődnék meg, ha ez a deck feljebb tudna mászni a tierlisteken.

Khalni Garden

vagy egy deck ami Transmogrifyal csalja ki a nagy durvákat, ugye régebben a Polymorph deck csinálta ugyan ezt visznylag egész hatékonyan, bár az akkori célpont Emrakul volt, de a turn 3 Jin-Gitaxias vagy Elesh Norn is elég jó tud lenni

Hardened Scales

Ó igen, van egy csomó lap ami pakolgatja a +1/+1 jelzőket (Rishkar, Luminarch Aspirant, Dromoka’s Command, 4 manás Vivien), a legvalószínűbb kombináció a GW.

Thalia’s Lieutenant

Megérkezik, de ettől még nagy csodát nem kell várni, a modern deckhez képest nagyon sok minden hiányzik hogy valóban kompetitív legyen a deck. Ettől függetlenül teljesen biztos vagyok benne, hogy valaki erőltetni fogja előbb vagy utóbb.

Ezeken a lapokon kívül még sok olyan lap érkezik amik egykoron remek lapok voltak az akkori standardon, elkaphatja a nosztalgia az embert amikor meglátja a Blade Splicert, Restoration Angelt, avagy a commander staple Parallel Livest

Noss, hát ezek a lapok amik az elkövetkezendő hetekben kicsit megmozgatják a metagamet, de itt nem lesz megállás, hiszen hamarosan érkezik az új Innistrad kiegészítő is, így bő egy hónap alatt két kiegészítő is érkezik Historicra elég mozgalmas lesz.

 

Üdv,

Áron

Tovább...
Útmutató a 2020-as rotációhoz Szabó Dini tollából2020.08.21 17:01

Kategória:Pokémon TCG
Szerző:dinidino

Rotáció? Mi is az?

Ahogy minden gyűjthető kártyajáték esetében, úgy a Pokémon TCG-be is folyamatosan érkeznek az új lapok a negyedévente megjelenő, több tucat különféle kártyát tartalmazó kiegészítők segítségével.  Az újabb és újabb kombinációk frissen tartják a játékot, biztosítják, hogy a játékosok ne unjanak rá, hogy minden mérkőzésen ugyanazokkal a lapokkal találkoznak. Ezt a célt szolgálja az is, hogy a két évnél régebben megjelent kiadások kikerülnek (kirotálnak) a standard formátumban használható szettek közül. Ez teszi lehetővé azt is, hogy a készítők szabadon formálhassák a játékot, ne kelljen azzal törődniük, hogy bizonyos lapok esetleg túl erőssé válnak majd a jövőben.

Rotáció 2020 - áttekintés

2020. augusztus 28-tól tehát már csak azok a lapok játszhatóak a standard formátumban, amelyek a Sun & Moon: Team Up vagy valamelyik azt követő kiegészítővel kerültek a játékba. Ez azt jelenti, hogy elbúcsúzunk az alábbi szettektől:

Hüvelykujjszabályként elmondható, hogy azok a lapok maradnak használhatóak, amelyek alján 2019 vagy annál nagyobb szám szerepel, illetve ezen lapok régebben kiadott, de azonos szövegezésű változatai. 

A legfontosabb távozók 

A kirotáló több mint 800 lap döntő többsége nem volt releváns a metajáték szempontjából, azan nem igazán használták őket komolyabb versenypaklikban. Noha bizonyosan volt olyan játékos, aki ezeket is beépítette a paklijába, ám most azokra a kártyákra fogok koncentrálni, amelyek valóban széles körben forogtak a trainerek kezei között. Szettek szerint haladva tekintsük tehát át a leghasznosabb lapokat, amelyeket ezután nem használhatunk a standard formátumban.

Ultra Prism

Az ötödik Sun & Moon kiegészítő legnagyobb újdonsága egy vadonatúj kártyatípus bevezetése volt, a Prism Staroké. Ezekből egyetlen ugyanolyan nevű darabot lehetett csak használni egy pakliban, cserébe rendkívül erős támadásokkal és egyéb effektusokkal rendelkeztek. A legelső Prism Starok nem tartoztak a legerősebb ilyen jellegű lapok közé, ám Solgaleot és Lunalát így is használták erőteljes setup támadásaik miatt, amelyek egy energiáért akár 6 energialapot is szétszórhattak a játéktéren. Az Ultra Prism legerősebb kombinációja a Magnezone és Dusk Mane Necrozma GX duója volt, amely Magnezone abilityjére épült, amely lehetővé tette, hogy akérmennyi metal energiát csatolhassunk egy körben, így biztosítva erőforrást Dusk Mane Necrozma erőteljes támadásaihoz. Az eldobott energiák visszaszedésében segített a Mt. Coronet Stadium. Később bizonyultak hasznosnak az Order Pad és Escape board lapok, előbbi egy érmefeldobás után segített item lapok kikeresésében, míg utóbbi a Team Upban megjelenő Jirachi lappal együtt bizonyult hatékonynak. A supporter lapok közül leginkább Cynthia említhető, amely a játék legerősebb laphúzója volt a Sword & Shield kiegészítő megjelenéséig. Hasonlóan hasznos volt Volkner is, amely az elektromos paklikat segítette győzelemre. Lillie is itt szerepelt utoljára, így búcsúzunk az egyik legerősebb első körös trainer laptól. Az ellenfél életének hatásos megkeserítője volt Mars, amely nemcsak lapokat húzott, hanem az ellenféltől el is dobatta őket. Ezen kívül nem mehetünk el Glaceon GX mellett sem, amely elsősorban a képessége miatt került paklikba, valamint a másik legendást, Dawn Wings Necrozma GX-et is széles körben használták flexibilis képessége és támadásai miatt. Bizonyos szituációkban Weavile is használható volt, amely egy energiáért is képes volt nagy sebzést okozni. A kontroll paklikat meghatározó Pokémonná vált Oranguru, amely képes volt erőforrásokat visszajuttatni az eldobott lapok közül a pakliba.

     

Dragon Majesty

Nagyon kevés, de annál erősebb lapot hozott a 2018-as év speciális szettje, amelyhez csak speciális dobozokból lehetett hozzájutni. A szett legnagyobb durranásának beharangozott sárkány típusú Pokémonok jól néztek ki, de sajnos nem voltak túl hasznosak, noha Altaria GX és Dragonite GX néha fel-felbukkant. Nagy hatása volt ugyanakkor Victini Prism Starnak, amely majdnem minden tűzenergiát használó pakliban felbukkant, Quagsire pedig a vizes paklikat tette életképessé. Néhány deckben használták Turtonatort is, amely három energiával is nagy sebzést tudott okozni. A trainer lapok közül egyedül talán a Fiery Flintet érdemes megemlíteni, amely a Blacephalon deckek egyik alapvető eszköze volt arra, hogy energialapokat halásszanak elő a pakliból.

     

Forbidden Light

A Sun & Moon szettek egyik legjobbika volt a 146 lapos Forbidden Light, amelyik számos erős trainerrel és Pokémonnal ajándékozta meg a játékosokat. Kibontakozott egy új paklitípus is, amelynek az alapja Malamar lett, ami lehetővé tette, hogy az eldobott lapok közül tehessünk fel psychic energiát a benchen lévő Pokémonjainkra. Ez a rendkívül erős ability folyamatosan felbukkant és gyakorlatilag minden psychic típusú Pokémont használhatóvá tett. Ez az új engine társat is kapott Ultra Necrozma GX képében, amely hatalmas sebzést tudott kiosztani már három energiával is. Érkezett egy új item lap is, a Mysterious Treasure, amely segített kikeresni a megfelelő Pokémonokat, ezzel adva még nagyobb stabilitást a pakliknak. Két erős Prism Star Pokémon is megjelent, Volcanion remek képességgel és erős támadással segítette a víz típusú paklikat, Diancie pedig a harcos lapoknak adott 20 bónuszsebzést. A Beast Energyvel egy nagyon erős energialap került a játékba, amely 30 bónuszsebzést adott az Ultra Beast Pokémonoknak. Ezeket erősítették az Ultra Space és Beast Ring trainerek is, valamint az Ultra Recon Squad supporter. Szokatlan módon a GX lapok majdnem mindegyike hasznos volt, Naganadel GX egy rendkívül erős GX támadással tudta megváltoztatni a mérkőzések menetét, míg Zygarde GX a játék első többször is használható GX támadását hozta. Palkia GX és Dialga GX is elsősorban egyszer használható movejaik miatt maradnak emlékezetesek, előbbi az ellenfél összes energiáját eltüntette a csatatérről, míg utóbbi lehetővé tette, hogy használója megismételhesse a körét. Xerneas GX az összes sebzést átpakolta az ellenfél aktív Pokémonjára, így egyszerre gyógyított és támadott is egyben. Yveltal GX egy nagyon egyedi támadással érkezett, amely bármilyen Pokémont kiütött, amennyiben pontosan 4 sebzés volt rajta. Greninja GX egy olyan evolúciós vonalat hozott, amely folyamatosan halmozta fel a sebzésjelzőket az ellenfél térfelén, szükség esetén pedig a pakliba is vissza tudta keverni magát. Hátrányból volt igazán hasznos Buzzwole, amely egy energiáért 120 sebzést tudott okozni. Item lapként visszatért a Fossil mechanika is, ám ennek sok hatása nem volt a játékra. A metál típusú paklikban sokat használt toolkártyává vált a Metal Frying Pan, amely 30-al csökkentette a beérkező sebzést és még a fire weaknesst is megszüntette.

     

Celestial Storm

A világbajnokság előtt nem sokkal debütált a 183 lapos Celestial Storm, a hetedik a Sun & Moon kiegészítők sorában. Noha ez nem sikerült olyan jól, mint a Forbidden Light, ám jónéhány erőteljes lap azért érkezett vele. Régebbi lapok újrakiadása volt Magcargo és Ludicolo, közülük előbbi ismét hasznosnak bizonyult, mivel bármilyen kártyát ki tudott keresni a játékos paklijából. Kétségtelenül a legerősebb Pokémon volt a kiegészítőben Rayquaza GX, egy rendkívül erős képességgel, ami segített extra energiákat a pályára pakolni, valamint egy erőteljes támadással, amely elméletileg végtelen sebzést tudott okozni. Érkezett hozzá két sárkány típusú Prism Star lap is, Latias és Latios, amelyek tovább erősítették ezt az új archetípust. Újabb Ultra Beastek is érkeztek, mint például Stakataka GX, amely csökkentette a Pokémonjainkra irányuló sebzést. A valaha kiadott egyik legérdekesebb lap volt a Jirachi Prism Star kártya, amely megjelenésekor nem látott sok játékot, ám a formátum utolsó hónapjaiban előkerült a kártyatartókból a Scoop Up Net lap megjelenésének köszönhetően. Scizor GX sem lett túlságosan sikeres, noha erős támadásokkal és egy hasznos képességgel rendelkezett. Steelix egy vadonatúj attacking stall pakli megjelenését jelezte, amely sok életponjával és idegesítő trainer lapok sorával igyekezett kifárasztani az ellenfeleket. Egy energiáért támadott Banette GX, amely Zoroark GX-el alkotott hatékony duót. Tengernyi energialapot tudott játékba hozni Electrode GX, amely cserébe két prize lapot is ajándékozott az ellenfélnek. A kontroll paklik erős eszközt kaptak Articuno GX-el, amely egy energiával képes volt az összes energiát leszedni az ellenfél aktív Pokémonjáról, emelett képességével manipulálni tudta a játékmezőn lévő energialapokat is. Swampert és Sceptile két hasznos egy prizet feladó lap volt, előbbi a laphúzásban segített, míg utóbbi a fű típusú Pokémonokat védte meg az Ultra Beastek támadásaitól. A trainer lapokat áttekintve talán a legnagyobb veszteség az Acro Bike lehet, amely megbízhatóbbá tette a legtöbb paklit, valamint sokat segített a fölösleges lapok kiszűrésében és az energiakártyák eldobásában. A PokéNav kártya nemcsak a szükséges Pokémonokat és energiákat segített megtalálni, de manipulálta a következő kör elején felhúzott lapot is. A Copycat, Apricorn Maker és Fisherman supporterek is többször felbukkantak, az első a laphúzásban segített, a második a szükséges Pokémonokat kereste ki a pakliból, míg a harmadik az energiákat hozta vissza az eldobott lapok közül. Lassabb paklikban hasznos volt Steven's Resolve is, amely bármilyen három lapot kikeresett, ám cserébe véget is vetett a játékos körének. A pénzfeldobások kedvelőinek fájdalmas lehet a Super Scoop Up elvesztése, hiszen bármilyen Pokémon fel lehetett vele venni a pályáról. A Hustle Belt toolkártya sebzésbónuszt adott a kevés életponttal rendelkező Pokémonoknak, emiatt volt hasznos Spiritomb számára. Gyakran használták a Rainbow Energy kártyát, hiszen egy sebzésért cserébe bármilyen típusú energiát biztosított.  

     

Lost Thunder

A kirotáló szettek legnagyobbja volt a 2018 őszén debütáló Lost Thunder, amelynek 236 lapja között számos olyat találhatunk, amely nagyban befolyásolta a metajátékot. A kiegészítő legnagyobb dobása kétségtelenül a Blacephalon pakli megalkotása volt, amely a már addig is támogatott Ultra Beast kártyatípust emelte új szintre. Blachephalon GX Mind Blown támadása 50-szer annyi sebzést okozott, ahány energakártyát a játékos a saját térfeléről a Lost Zone-ba helyezett. Ezt az effektust Naganadel erősítette, amely az eldobott lapok közül tudott ,,felszívni" magára energiát. Egyébként erre a képességre számos egyéb pakli is épült. A korábban kiadott kártyákkal (Beast Ring, Ultra Space, Beast Energy), ez a deck villámgyorsan a formátum meghatározói közé került. Ez persze hátrányosan érintette a fű típusú paklikat, noha néhány érdekes lapot ezek is kaptak az új kiegészítővel. Sceptile GX kevés energiért használhatott hatékony támadásokat, Shuckle GX pedig megakadályozott minden sebzést, amely kettő vagy annál kevesebb energiával rendelkező támadóktól érkezett, ezzel hatékony eszközt adott a stall paklik repertoárjához. Meganium az abilityje miatt került az asztalokra, mivel basic Pokémonokat azzonal Stage 2-vé tudott fejleszteni. Shaymin szintén a képességével hódított, amellyel minden körben le tudott gyógyítani 20 sebzést. Virizion GX Breeze Away támadása sokszor hasznosnak bizonyult a sok sebzéssel rendelkező Pokék eltüntetésével. A már említett Bohóc GX lap mellett a tűz típus kapott egy másik archetípust is Magcargo GX képében, amelyet remekül lehett kombinálni a korábbi Magcargo lapokkal. A Crushing Charge képesség segített energiát játékba hozni, amit aztán a Lava Flow támadás hasznosíthatott, a játékok befejezéséhez pedig ott volt a Burning Magma GX támadás, amely az ellenfél pakliját fogyasztotta el. A tűzpaklik felemelkedéséhez hozzájárult a víz gyengélkedése is, mely mindössze egyetlen White Kyurem lappal gazdagodott, ami sosem terjedt el igazán széles körben. A leghasznosabb elektromos kártyák között találjuk Zebstrikát a körönként négy lapot húzó Sprint képességgel, illetve Mareepet, amely könnyedél elaltathatta az ellenfél támadóit. Zeraora GX ingyen visszavonulást tett lehetővé, míg támadásaival képes volt jelentékeny sebzést is okozni, emiatt egy hasznos kiegészítője lett a Pikarom pakliknak. Kontroll deckekben volt hasznos Shedinja, amely azt akadályozta meg, hogy az ellenfél prize lapokat szedhessen fel a kiütései után. Malamarnak hasznos társnak bizonyult Giratina, amely nem csak 130 sebzést tudott okozni, hanem az eldobott lapok közül is visszatérhetett. Először érkezett célzott válasz az egyre többször felbukkanó Prism Star lapokra Wobbuffetel, amely teljes mértékben kizárta a játékból ezeket. Az alternatív győzelmi kondíciókat lehetővé tevő Unownok közül három is érkezett, ám mindössze a HAND változat látott játékot, amely intstant megnyerte a játékot amennyiben 35 lap volt a játékos kezében. Szintén a képessége tette érdekessé az Alolan Ninetales GX lapot, amely két bármilyen Itemet kikeresett a pakliból, ezzel téve számos evolúcióra épülő paklit használhatóvá. Egyedi támadó volt Granbull is, amely egy energiáért okozott 160 sebzést, amennyiben a játékos kezében nem voltak lapok. Ezt Magcargoval kombinálva egy nagy odafigyelést igénylő, de erős paklit lehetett összeállítani. A szett egyetlen Prism Star Pokémont tartalmazott, Dittot, amely azonban egy rendkívül hasznos lappá vált képességének köszönhetően, hiszen univerális módon lehetett bármilyen stage 1 Pokémonná fejleszteni. A hasznos GX támadások sorát gazdagította Lugia GX, amely bármilyen Pokémont el tudott távolítani a játékból. Egy másik új paklitípus is felbukkant, a Lost Zoneban lévő Pokémonok száma alapján támadó Lost March, amelynek legfontosabb eleme Jumpluff volt, amely előző evolúciós fázisainak segítségével növelte az általa okozott sebzést. Ehhez hasznos eszköz volt még a Lost Blender item és Trumbeak is. A trainer lapok között számos hasznosat találhatunk. Ilyen az Adventure Bag is, amely a tool kártyák megtalálásában segített, míg a Net Ball a fű típusú Pokémonoknak jelentett megbízhatóbb keresést. A kiegészítő 3 Prism Star Stadiumja közül leginkább a Heat Factory és a Thunder Mountain volt nagy hatással a játékra, előbbi további lapelőnyt biztosított a már így is agresszív fire pakliknak, míg az utóbbi az elektromos támadásokat olcsósította. Ezeket erősítette plusz 30 sebzéssel az Electropower is, míg a tündéreknek a Charm toolok biztosítottak immunitást GX kártyákkal szemben. Az elveszettnek tűnő meccseket fordította meg a Counter Gain, elvéve egyet a hátrányban lévő játékos támadásainak energiaköltségéből. A Custom Catcher egy item alapú gust effekt volt, ám két lap kellett hozzá, ez pedig nem igazán tette megízhatóvá. A Spell Tag tool 40 sebzést szórt szét az ellenfél Pokémonjai között, ezzel pedig hasznos tagja lett a psychic paklik eszköztárának. A Professor Elm's Lecture segített az evolúciókra épülő pakliknak kikeresni a szükséges basiceket, ám ezt csak az új supporter szabály bevezetéséig hasznosították. 

    

     

Mi lesz jó ezután?

A szetteken végighaladva látszik, hogy a kirotáló lapok nagy részét már nem igazán használták a legújabb paklik, mivel érkezett helyettük jobb vagy erősebb. Emiatt kevés az olyan versenypakli, amelyet nagyon érzékenyen érintene a rotáció. A kettő legnagyobb ,,áldozat" a baby Blacephalon és Pikarom deckek, amelyek vélhetően eltűnnek majd a térképről, előbbi a Fiery Flint és Heat Factory eltűnése, utóbbi pedig az Electropower és Thunder Mountain kiesése miatt. Említhető még a kontroll archetípus is, amely szintén sokat veszít az erejéből Oranguru kiválása okán, ugyanakkor az eddig is meghatározó ADP és Welder paklik továbbra is lubickolni fognak az új VMax paklikkal kiegészülve. A konkrét lapok gyakorlatilag mindegyike helyettesíthető valamilyen formában egy újabb kártyával, az Escape Board helyett használható U-Turn Board, Pokémonok kikeresésére alkalmas a Pokémon Communication és Quick Ball, Cynthia és Lillie pótlásában segíthet Professor's Research és Marnie, a gust effektusokat pedig Boss's Order pótolhatja.

Amennyiben eddig eljutottál, köszönöm a figyelmedet és kitartásodat, hogy végigolvastad ezt a nem rövid irományt. Ha kérdés vagy észrevétel merülne fel benned, nyugodtan tedd fel a hozzászólások között vagy a Pokémon TCG Magyarország csoportban Facebookon.

 

Tovább...
Fontos változások a Pokémon kártyajátékban Dekkers Aaron tollából2020.01.20 10:24

Kategória:Pokémon TCG
Szerző:dinidino

Változások lépnek életbe a Pokémon TCGbe a Sword & Shield éra kezdetével

Szabály módosítás: Első kör

Az XY széria kezdetével létrejött egy szabály, ami nem teszi lehetővé, hogy a kezdő játékos támadjon az első körben. 2020. Február 21-től (ekkor lesz Tournament legal a Pokémon TCG: Sword & Shield,) egy újabb megkötés lép életbe: a mérkőzést kezdő játékos nem játszhat ki Supportert az első körben.

Ez a változtatás kísérlet arra, hogy kevésbé előnyössé tegyük az elsőnek jövő játékos helyzetét. Néhány stratégia úgy lehet előnyös, ha másodikként lépsz, ugyanakkor más szituációkban lehet kedvezőbb lesz neked kezdened. Bízunk abban, hogy ez izgalmas döntéseket eredményez úgy a játékmenet, ahogyan pakli építés tekintetében is.

Kérlek, figyeljetek arra, hogy a Pokémon TCG: Sword & Shield Prerelease versenyek már e szerint a szabály szerint zajlanak.

 

Weakness and Resistance

Több mint 10 éve (egészen a Diamond & Pearl sorozattól kezdve), a Resistance azt jelentette, hogy a Pokémonok 20-szal kevesebb sebzést kapnak be a feltüntetett típus támadásaiból. Ezzel szemben a Sword & Shield széria -30-as rezisztenciával érkezik a szokásos -20 helyett.

Nézzünk erre egy példát. Zacian V. Látható a -30 Resistance Fű típusú Pokémonokra a lap alján. Minden olyan korábban kiadott Pokémon, amin -20 szerepel, az úgy is marad — csak követni kell a kártyán írottakat.

A weakness nem változik, de néhány típusnál az általános matchup vált. Ez nem fog minden Pokémont érinteni, de itt van néhány a nagyobb változások közül:

 • Water típusú Pokémon:Lightning Weakness Grass helyett
 • Psychic típusú Pokémon:Darkness Weakness Psychic helyett
 • Darkness típusú Pokémon:Grass Weakness Fighting helyett

Találhatsz olyan Pokémon típusokat is az új kiegészítőben, amik olyan típusra rezisztensek, amire korábban nem. Figyelj ezekre a változásokra a játék során!

 

Típusok újrarendezése

A Fairy típus (tündérkék), amiket az XY széria mutattak be, a Sword & Shield sorozatban már nem kapott helyet. A videójátékból Fairy típusnak megismert Pokémonok ezentúl a Psychic típus részeként képviseltetik magukat a Pokémon TCGben. A típusok közti egyensúly fenntartása végett a videó játék Poison típusú Pokémonjai ezentúl a TCG Darkness részlegét fogják gazdagítani a Psychic helyett. A basic tündér energiák egyelőre még használhatóak lesznek a Standard formátumban, de lehet, hogy ez a későbbiekben megváltozik.

 

Errata, módosult szövegezésű lapok

Az alábbi lapoknál van erratara, 2020. február 21-től lépnek érvénybe:

 • Energy Retrieval
  (Shining Legends, 59/73; Sun & Moon, 116/149; XY—Evolutions, 77/108; XY—Ancient Origins, 99/98; XY—Primal Clash, 126/160; Black & White—Plasma Blast, 80/101; Black & White, 92/114; Legendary Collection, 107/110; Base Set 2, 110/130; Base Set, 81/102)

Minimális szöveg változás:
“Put up to 2 basic Energy cards from your discard pile into your hand.” (választhatod, hogy csak 1-et veszel vissza. Akkor is, ha lehetőség van 2re)

 

 • Lum Berry
  (EX Emerald, 78/106; EX Ruby & Sapphire, 84/109)

Minimális szöveg változás:
At the end of each turn, if the Pokémon this card is attached to is affected by any Special Conditions, it recovers from all of them, and discard this card.” (Eddig „between turns” volt, de a fenti szövegezés azt jelenti, hogy még az előtt gyúgyulsz, hogy burn, poison, shrine, stb. sebezne)

 

 • Pal Pad
  (Sun & Moon—Ultra Prism, 132/156; XY—Flashfire, 92/106)

Minimális szöveg változás:
“Shuffle up to 2 Supporter cards from your discard pile into your deck.” (választhatod, hogy csak 1-et veszel vissza. Akkor is, ha lehetőség van 2re)

 

Minimális szöveg változás:
At the end of each turn, if the Pokémon this card is attached to has 3 or more damage counters on it, heal 30 damage from it and discard this card.” (Eddig „between turns” volt, de a fenti szövegezés azt jelenti, hogy még az előtt gyúgyulsz, hogy burn, poison, shrine, stb. sebezne)

 

 • Hyper Potion
  (Skyridge, 127/144)

Jelentős szöveg változás:
Heal 120 damage from 1 of your Pokémon that has at least 2 Energy attached. If you healed any damage in this way, discard 2 Energy from it.

(Tehát 1. feltétel, hogy a pokémonon legyen min. 2 energia. Ez után gyógyulsz, és dobsz róla 2 energiát. Ha nem teljeseül a 2 energia kritérium, vagy nem tudsz gyúgyulni, a lap nem játszható ki)

 

 • Quick Ball
  (Diamond & Pearl—Majestic Dawn, 86/100; Diamond & Pearl—Mysterious Treasures, 114/123)

Jelentős szöveg változás:
You can play this card only if you discard another card from your hand. Search your deck for a Basic Pokémon, reveal it, and put it into your hand. Then, shuffle your deck.” (Teljesen más effektje volt a régi quick ballnak.)

Ezek hivatalos erratának tekintendőek, tehát a lapok minden verziója használható versenyeken (de a régi lapokra is úgy kell tekinteni, mintha megkapták volna az új szövegezést).

 

Túl sok a jóból

Az alábbi Professor's Research lap a Pokémon TCG: Sword & Shieldben jön ki. A régebbi játékosoknak a kártya szövege ismerős lehet a Professor Sycamore és a Professor Juniper lapokról.

Ezentúl, ahelyett, hogy a lapnak minden egyes alkalommal új nevet adnánk, a Professor’s Research megnevezést fogjuk megtartani. Ha ez a lap a jövőben reprintet kap, az új professor neve a jobb felső sarokban lesz feltüntetve, de továbbra is Professor’s Research néven fog futni.

Expanded formátumban már jelenleg is van egy szabály, miszerint a pakli nem tartalmazhatja egyszerre a Professor Sycamore és a Professor Juniper lapokat. Ugyanez vonatkozik a Professor’s Researchre is, tehát a 3 különböző lap közül csak 1 választott lehet benne az Expanded pakliban.

 

Pokémon Checkup

A ’between turns’ fázis továbbra is megmarad, viszont más megnevezést kap: ’Pokémon Checkup’. Amikor bármelyik játékos köre befejeződik, akkor lép a játék a Pokémon Checkup fázisba. Ez még azelőtt történik, hogy a másik játékos megkezdené a saját körét. Íme egy lista, hogy mi minden történik a Pokémon Checkup fázisban:

 • Special Conditions ellenőrzése a következő sorrendben: Poisoned, Burned, Asleep, és Paralyzed.
 • Pokémon Abilityk és Trainer lap effektek, amik a Pokémon Checkup alatt aktiválódnak.
  • Az előző két pont felcserélhető, ugyanakkor nem keverhető — például nem lehet először Poison sebzést számolni, aztán Abilityket alkalmazni, majd megnézni, hogy a Pokémon még alszik vagy sem.
 • Ellenőrizni, hogy volt-e Knock Out (Abilitykből, Special Condition-ből).

Recover

Annó, Black & White-nál megismerkedtünk a “heal” kifejezéssel. Például a Potion lapnál: “Heal 30 damage from 1 of your Pokémon.” Az előtt így szólt volna a leírás: “Remove 3 damage counters from 1 of your Pokémon.”

Sword & Shield-nél  egy hasonló kifejezést vezetünk be a Special Condition-ök eltávolítására. Ezentúl ez a kifejezés a “recover” lesz. Vegyük például a Pokémon Center Lady-t. Ennek a szövegezése a következőképpen fog alakulni: “Heal 60 damage from 1 of your Pokémon, and it recovers from all Special Conditions.” Ugyan az a végeredmény, de a “recover” (kigyógyul) szó társítható a Special Condition-höz, ahogyan a „heal” (gyógyít) a sebzéshez.

 

Abilityk

Korábban, azoknál az Abilityknél, amiket a köröd alatt használhattál, mindig feltűnt a “(before your attack)” emlékeztető, hogy egyértelmű legyen, a támadás az utolsó lépés a köröd folyamán. A Sword & Shieldtől kezdődően ez az emlékezető már nem lesz feltüntetve. Ezen emlékeztető következtében a szöveg nem mindig volt helyes, mert vannak olyan képességek, amik használhatóak a támadás hatásainak következtében. Vegyük például Persian-GX's Slash Back-GX támadását. A támadás következtében tegyük fel Heatran-GX kerül aktívba. Heatran-GX's Burning Road Abilityje akkor aktiválódik, mikor aktív helyzetbe kerül, így a vázolt szituációban is, annak ellenére, hogy ez a támadás következtében történt. Annak érdekében, hogy az ilyen kérdéses szituációkat elkerüljük, az emlékeztető szöveg ezentúl nem fog szerepelni a kártyákon.

 

Jelölések

Talán már feltűnt, hogy a Sword & Shield lapokon van egy kis fehér téglalap, a bal alsó sarokban, benne egy betűvel(pl a Sword & Shield set minden lapja “D”-vel jelölt).

Ezeket rendezési jelnek hívják, és az a cél, hogy ezek segítségével könnyebben lesz meghatározható, hogy mely lapok használhatóak az egyes versenyeken. Példálul eljöhet az idő, amikor csak a ’D’ jelöléssel ellátott lapok lesznek használhatóak a Standard fromátumban. Ez a változás nagyobb hangsúlyt fog kapni a jövőben, egyenlőre csak tudjunk róla, hogy van egy ilyen a kártyán.

Rengeteg új dolgot fogunk tanulni a Pokémon TCG: Sword & Shield Sorozatban! Ez még csak a kezdet, előfordulhatnak még további változások, update-ek ahogy jönnek ki a széria további részei. Látogass el a Pokemon.com weboldalra, hogy mindig értesülhess a legfrissebb hírekről!

A cikk forrása: https://www.pokemon.com/us/pokemon-news/changes-coming-to-the-pokemon-tcg-with-sword-shield/

Tovább...
Egy világbajnok pakli anatómiája Pusztai Norbert tollából2019.08.30 16:26

Tagek:
Kategória:Pokémon TCG
Szerző:admin

Sziasztok, itt ismét Pusztai "Kuma" Norbert!

Ezúttal a Világbajnokságon legjobb eredményt elért paklikról írnék pár sort.

Mely paklik ezek?

 • Mew & Mewtwo TAG Team GX Toolbox
 • Blacephalon GX/Naganadel
 • Reshiram & Charizard TAG Team GX
 • Pikachu & Zekrom TAG Team GX
 • Malamar
 • Gardevoir & Sylveon TAG Team GX
 • 1-2 control (stall) deck

Kezdjük is a master division világbajnok paklijával, a Mew3 toolbox paklival.

Először is mi az a Mew3? Minden TAG team pokémon GX kártya kap egy fantázianevet a közösségtől, hogy ne kelljen végigmondani mindig a lap teljes nevét, amikor hivatkozunk rá, ebben az esetben például a Mew & Mewtwo TAG team GX-et.

Ha mindig kimondanám egy-egy mérkőzés közben, kapnék is legalább 2 slow play warningot. Szóval a Mew3 a fentebb említett kártya fantázianeve. Néha látni mást is, például MewMew2 vagy hasonlók, ezek az elnevezések, ahogy a Mew3 is, nem hivatalosak.

Mitől jó a deck?

Mew3 abilityje megengedi, hogy lemásold bármelyik (tehát akár fejlődött) Pokémon-GX vagy Pokémon-EX támadását ami a discard pileodban vagy a benchedben van. Ez rengeteg lehetőséget teremt a pakli összeállítása terén. Számoljátok meg mennyi GX Pokémont adtak ki az évek során, ráadásul Mew3-t leszámítva minden pokénak van legalább egy, ha nem több támadása és egy GX támadása is. Innentől kezdve azt kell eldönteni, melyek a leghasznosabb GX-ek a rendelkezésre álló támadások szempontjából. Továbbá figyelembe kell venni, hogy Mew3-nek rendelkeznie kell azzal az energiamennyiséggel és fajtákkal, amik a lemásolt támadáshoz szükségesek. Lássuk a győztes választásait és okait:

Solgaleo GX (SM promo):

Arra a támadásra van szükségünk, amelyik 2 bármilyen energiáért sebez 120-at és visszacsatol az eldobott lapok közül 2 energiát az egyik Pokémonunkra. Hasznos, főleg ha a pakliból elfogytak az energiák.

Reshizard (Reshiram & Charizard GX):

Az abszolút kedvenc, ha szeretsz gyorsan, nagyot ütni. Mindhárom támadása nagyon erős, a GX támadásával pedig -ha megvannak bónusz energiák- bármelyik TAG team GX-et ki tudja ütni (szinte). Nem csoda hát, hogy a pakli alapvetően a tűzenergiákra épít.

Magcargo GX:

Hasonló okai vannak, hatalmas támadóerő. Viszont itt már adott a hátrány, hogy le kell szednünk energiákat az aktív pokénkról a támadáshoz. Továbba a GX attackja hozzásegíthet egy másik győzelmi kondícióhoz, az ellenfél paklijának elfogyasztásához.

Latios GX:

Ez a lap erős, ám az ability-je, hogy nem támadhat, ha túl kevés pokémonunk van játékban, nagy hátránynak számít. Ám Mew3-t az abilityk nem befolyásolják, ő csak egy támadást kér kölcsön. Márpedig mind az "Az ellenfeled tag team pokémonjai nem tudják megsebezni a következő körben" mind a GX támadása "Az ellenfeled nem használhat GX támadást ebben a játékban" nagyon erősek.

Espeon & Deoxys GX:

Mivel van a pakliban pár pszichó pokémon, így az ő támadása sem rossz, de a GX attackja a lényeg. 100 sebzés tetszés szerint elrendezve az ellenfél pokéjain nagyon erős, hát még, ha 6 energia van Mew3-n a másolás pillanatában és 200 sebet szórhat szét.

Naganadel GX (UNM):

170 sebzés annyira nem is kevés, de ami igazán erőssé teszi, hogy ezt bárhová pakolhatja, nem kell feltétlenül az aktív pokémonra.

Cobalion GX:

A GX támadása nagyon jó időhúzáshoz, ha úgy érezzük, hogy "ha lenne még egy köröm nyernék".

Jirachi GX:

A támadása segít a pokét felépíteni energiával, a GX támadása pedig remek időhúzás is lehet. Ezen felül az ability-je miatt van bent a pakliban, miszerint a pszichó pokémonoknak nincs weaknesse. Egy másik mew3 deck ellen és malamar deckkek ellen kötelező minél előbb előhalászni.

Térjünk át a nem másolás céljából bekerült pokémonokra!

Dedenne GX:

Az abilityje a legtöbb pakliban hasznos. Supporter elhasználása nélkül fel tudja tölteni a kezünket, ráadásul a fentebb említett GX-eket is segít bejuttatni az eldobott lapok közé.

Marshadow:

A Power plant stadium kártya a legnagyobb ellenfele a paklinak, jelenleg csak az képes megfogni az ability-ket gyorsan és hatékonyan. Marshadow képes eltüntetni ezt a stadiont.

A végleges decklista tehát a következő:

A trainerekre nem térnék ki külön, tűzenergiák gyors kikeresésére, felcsatolására, másolandó pokék discard pile-ba dobására épülnek főleg, ezen felül az alapvető trainerek kerülhetnek még a pakliba.

Nos, elég hosszúra sikerült ez a cikk, a többi pakliról akkor egy későbbi cikkben számolok be. Addig is gyakoroljatok, ismerkedjetek az új paklikkal. Találkozzunk minél több versenyen, hogy kipróbálhassátok magatokat ezekkel az összeállításokkal, illetve ezek ellen is. Nyugodtan meg lehet próbálni megállítani őket egyéni ötletekkel. Sziasztok!

Tovább...
Útmutató a 2019-es Pokémon TCG rotációhoz Dekkers Aaron tollából2019.07.17 18:44

Kategória:Pokémon TCG
Szerző:admin

Rotáció 2019

Búcsúzunk Zoroark GX egyeduralmától.

A legfontosabb beszerzendő trainerek, és amiket már nem játszhatsz.

 

Szia, Aaron vagyok! Ma a rotáció következtében kialakuló kaotikus helyzetnek kísérlek meg elébe menni, és mielőtt ez az állapot létre jöhetne, megpróbálok értékes információkkal szolgálni azzal kapcsolatban, hogy melyek azok a lapok, amelyeket Standard formátumban (Lásd előző cikk) már nem fogsz tudni játszani, és melyek azok a lapok, amik beszerzése erősen ajánlott a következő egy évre.             

Supporterek

Van jó és rossz hírem is számodra. Jó hír, hogy Cynthia továbbra is játszható lesz. Az Ultra Prism reprintnek köszönhetően Lillie is marad standard formátumban, így a következő egy évre is várhatóan ezek lesznek a legfőbb supporterek, amikor több lapra lesz szükségünk. Ezekből, ha nem szerezted még be a 4-4 példányt, akkor itt az ideje. Továbbá Erika’s Hospitality is jónak bizonyult az elmúlt hónapokban, ezért abból is ajánlott 2-3 db-ot begyűjteni.

Nem lesznek játszhatóak

Ezt a részt nagyon egyszerűen letudhatnám annyival, hogy semmi sem lesz játszható, ami:

Na de tulajdonképpen mit is jelent ez a te nézőpontodból? Kezdeném a Supporterekkel. Guzma sajnos nem bírja tovább a standard formátumban, és visszavonul. Viszi magával jó néhány ismerősét. Ezek közül a jelentősebbek: Professor Kukui, Mallow, Acerola, Kiawe, Plumeria, Sophocles, Gladion. Lusamine nem fog rotálni, mivel az Ultra Prismben kiadtak egy Full Art verziót belőle.

Következnek az item lapok. A legjelentősebb és legmegrázóbb, hogy a legtöbb labdánk kirotál. Nest Ball, Ultra Ball, Poké Ball, Great Ball, Timer Ball. A Stall játékosok (nem nagyon vannak a magyarok között, de említést igényel) elvesztik az Enhanced Hammert, Crushing Hammer marad az Ultra Prismes Secret Rare reprint miatt. Pikarom és Zapdos paklik nagy sajnálatára búcsút intünk az Energy Loto, Multi Switch, Escape Rope lapoknak. Quagsire marad, de az Aqua Patch rotálódik. Egyelőre úgy látszik, hogy biztonságba kerülnek tool cardjaink (kivéve Faba ellen), mert a Field Blower sem marad Standard. További fontos item lapok, amiket elvesztünk: Energy Recycler, Max Potion, Rescue Stretcher, Counter Catcher, Peeking Red Card, Potion.

Ha már szóba kerültek a Tool Cardok, azokkal folytatnám. Több pakli meg fogja sínyleni ezek rotálódását. Baby Blacephalon és QuagNag elveszti a Wishful Baton-t, ezért igen nehéz lesz számukra bent maradni a kompetitív mezőnyben. Van egy Silvally GX játékos, neki üzenem, hogy a Fighting és Psychic Memory lapok is rotálódnak. Weakness Policy (Celebi&Venusaur GX), Bodybuilding Dumbbell (Granbull), Choice Band, Poison Barb lapok is kimennek.

Trainereknek egy kategóriáját még nem említettem, a Stadiumokat. Ami említésre méltó: Aether Paradise Conservation Area, Brooklet Hill, Devour Field. Ezeken kívül az alábbi stadiumok rotálódnak: Altar of the Sunne, Altar of the Moone, Mount Lanakila, Po Town, Sea of Nothingness. Ez utóbbiak nem igazán láttak játékot az utóbbi időben.

Következő kategória a Special Energy-k. Ezek közül a Double Colorless Energy (DCE), Counter Energy, és a Warp Energy már nem lesznek játszhatóak szeptembertől. A Unit energyk (mindegyik) játszható lesz a következő szezonban is.

Végül a letargiát azzal tetőzném be, hogy elmesélem, nem csak trainerek, de pokémonok is rotálnak. Ilyen például Tapu Lele GX. Igen, nehéz volt beszerezni. Drága volt. Most pedig rotál. Ugyanígy fájdalmas a következő pokémonok elvesztése is: Oranguru (Instruct), Eevee (Energy Evolution), Tapu Koko GX, Lycanroc GX (Midnight form), Garbodor (Trashalanche), Tapu Koko (Flying Flip), Victini (Fliptini), Alolan Vulpix (Beacon), Rhyperior (Mill), stb.

A legfontosabb kirotáló Trainerek

Legfontosabb kirotáló Pokémonok

 

Mindezzel szemben, a cikknek az lenne a lényege, hogy választ adjak a következő kérdésre:

„Innentől hogyan tovább?”

Ha azt kérdezed, hogy „Mik lesznek a legjobb paklik?” „Mit lesz érdemes játszani?” „Mi lesz a meta?”, ezekre nem tudok neked válaszolni. Nem tudom megmondani, hogy melyik pakli fogja megnyerni a világbajnokságot, vagy azt, hogy mi lesz a Top 8-ban. Amit viszont el tudok mondani, hogy minden pakli rengeteget veszít a rotációval. A lapkészlet a felére csökken. Ebben a szituációban az a kérdés, hogy melyik pakli veszít kevesebbet. Nagyon sok múlik azon, hogy mennyire gyorsan képes felállni egy pakli. Rotációnál, új szett megjelenésekor az a tapasztalat, hogy mindig azok a paklik szerepelnek jól, amik képesek konzisztensek lenni. Valószínűleg a Pikarom, Reshizard, Malamar buildek továbbra is életben maradnak, a kérdés csak az, hogy túlélni fognak csupán, vagy most találják meg valódi önmagukat, és ezzel társaik fölé emelkednek. Ez a világbajnokságon kiderül.

Amik biztosan képesek lesznek túlélni a rotációt, azok a GX paklik, ugyanis kapunk a Unified Minds szettben egy új labdát, Cherish Ball névre hallgat, és 1 pokémon GX kereshető ki vele. Mindenképpen beszerzendő belőle a 4 db. Az a jó benne, hogy a pokémont a kezedbe veszed, nem kell azonnal lejátszani a Benchre. Tehát Pokemon Communication-nel bekeverhető a pakliba, és kicserélhető egy nem GX pokémonra. Mondhatnád, hogy na, jól van, de ez 2 lap a kezdő 7 lapból. Nem akarok én egy kicsit sokat? Van a formátumban egy Supporter, Green’s Exploration, ami lehetővé teszi, hogy 2 db Trainer lapot keress a paklidból, ha nincs lent abilitys Pokémonod. Például az imént említett kettőt.

Nézzük tematikusan, hogy milyen opcióink lesznek a következő időszakra. Vastaggal szedtem, amiket szerintem érdemes beszerezni. A vastagon szedett lapokat érdemes szemelőtt tartani. Ezekből ajánlott válogatni elsősorban, amikor paklit építenél. Vannak közöttük pakli specifikusak, így nem kell elretteni, hogy mindent bele kell zsúfolni egy pakliba.

Pokémon keresés trainerekkel:

Trainerek, amikkel lapot húzhatsz:

Energiák keresésében, csatolásában segítő trainerek:

Alternatívák a rotáló Rescue Stretcherre, interakció a Discardolt lapokkal:

 • Aether Foundation Employee (supporter)
 • Brock’s Grit (supporter)
 • Diantha (supporter)
 • Electrocharger (item)
 • Energy Recycle System (item)
 • Lysandre <> (suppoerter)
 • Lusamine (supporter)
 • Nanu (supporter)
 • Molayne (supporter)
 • Pal Pad (item)
 • Return Label (item)
 • Surprise Box (item)

Gyógyulás, HP és sebzés manipuláció:

 • Ancient Crystal (tool)
 • Blizzard Town (stadium)
 • Bonnie (supporter)
 • Buff Padding (tool)
 • Champions Festival (stadium)
 • Channeler (supporter)
 • Choice Helmet (tool)
 • Dragon Talon (tool)
 • Dust Island (stadium)
 • Ear-Ringing Bell (tool)
 • Electric Memory
 • Electropower
 • Fairy Charm Ability (tool)
 • Fairy Charm Dragon (tool)
 • Fairy Charm Fighting (tool)
 • Fairy Charm Grass (tool)
 • Fairy Charm Lightning (tool)
 • Fairy Charm Psychic (tool)
 • Fairy Charm Ultra Beast (tool)
 • Fire Memory (tool)
 • Flyinium Z: Air Slash (tool)
 • Gardenia (supporter)
 • Giant Bomb (tool)
 • Grass Memory (tool)
 • Great Potion (item)
 • Grimsley (supporter)
 • Hustle Belt (tool)
 • Koga’s Trap (supporter)
 • Lana (supporter)
 • Last Chance Potion (item)
 • Life Forest <> (stadium)
 • Life Herb (item)
 • Lost Blender (item)
 • Lusamine <> (supporter)
 • Martial Arts Dojo (stadium)
 • Metal Core Barrier (tool)
 • Metal Goggles (tool)
 • Metal Frying Pan (tool)
 • Mixed Herbs (item)
 • Moomoo Milk (item)
 • Normalium Z: Tackle (item)
 • Shrine of Punishment (stadium)
 • Sky Pillar (stadium)
 • Slumbering Forest (stadium)
 • Spell Tag (tool)
 • Stealthy Hood (tool)
 • Super Scoop Up (item)
 • Switch Raft (item)
 • Ultra Forest Kartenvoy (supporter)
 • Wela Volcano Park (stadium)

Pokémon aktív pozícióból történő kimozdítása (saját vagy ellenfélé):

 • Custom Catcher (item)
 • Dark City (stadium)
 • Escape Board (tool)
 • Switch (item)
 • Switch Raft (item)
 • U-Turn Board (tool)
 • Super Scoop Up (item)

Ellenfél játékának, hangulatának megzavarására alkalmas lapok:

 • Chip-Chip Ice Axe (item)
 • Crushing Hammer (item)
 • Cyrus <> (supporter)
 • Dangerous Drill (item)
 • Eneporter (item)
 • Faba (supporter)
 • Hiker (supporter)
 • Judge (supporter)
 • Lavender Town (stadium)
 • Surge’s Strategy (supporter)
 • Lysandre Labs (stadium)
 • Lysandre <> (supporter)
 • Mars (supporter)
 • Morty (supporter)
 • Nita (supporter)
 • Peeking Red Card (item)
 • Power Plant (stadium)
 • Reset Stamp (item)
 • Wait and See Hammer (item)
 • Wondrous Labyrinth <> (stadium)

Keresés a pakliban (nem pokémont):

 • Adventure Bag (item)
 • Bill’s Analysis (supporter)
 • Crasher Wake (supporter)
 • Dana (supporter)
 • Green’s Exploration (supporter)
 • Hapu (supporter)
 • Janine (supporter)
 • Lance <> (supporter)
 • Looker Whistle (item)
 • Misty’s Favor (supporter)
 • Order Pad (item)
 • Pokégear 3.0 (item)
 • Red’s Challenge (supporter)
 • Stadium Nav (item)
 • Steven’s Resolve (supporter)
 • Volkner (suppoerter)

Prize-okkal kapcsolatos lapok:

 • Beast Bringer (tool)
 • Black Market <> (stadium)
 • Missing Clover (item)

Pokémonok fejlesztésével kapcsolatos trainerek:

 • Devolution Spray Z (item)
 • Rare Candy (item)

További 2 db trainer lap lesz még standard legális, amiket nem tudtam kategóriába sorolni:

 • Sabrina’s Suggestion (supporter) – ez beleillik mindegyikbe, és egyik kategóriába sem
 • Unidentified Fossil (item) – technikailag ez egy basic pokémon

 

Egy, a fentieket összefoglaló, internetről elérhető táblázat is folyamatban van, ahol szerepelni fog minden trainer lap szövegének magyar fordítása. Ehhez kísérjétek figyelemmel a facebook csoportot. Sok sikert a szombati Pre-releasen J

 

Tovább...
Régebbi