Markos Dániel: Elszámolóművész - PTQ Budapest

Szerző: admin / Kategória: Magic: the Gathering cikk / Dátum: 2014.01.23 19:00

Erre a versenyre nem volt sok kedvem menni.

Az elmúlt időkben devotion paklikat pörgettem; főleg zöldet, de kipróbáltam a vörös verziót is. Nem jöttek be. Ezeket nagyon jól kell húzni, hogy kijöjjön a lépés, ráadásul a környezet sem kedvez nekik: elvégre arra játszanak, hogy minél több lényt pakoljanak ki a táblára és 5387 manát generáljanak Nykthos segítségével. Csakhogy ezt a tervet egy kósza Supreme Verdict vagy Anger of the Gods egyszerűen tönkrevágja.

Egy ilyen paklival futottam egy kört a pénteki FNM-en is, mondhatom, az 1-3-mas eredmény nem javított a kedélyemen.

Kacsintgattam a GR Monsters felé is. Ennek meg az a baja, hogy bizonyos lényekre (Desecration Demon, Boros Reckorner, Istenek) nincs igazán jó megoldása. Láttam viszont egy paklit, ami fehérre splashel Chained to the Rocks és Advent of the Wurm kedvéért. Mivel csak pár lapot kellett beszereznem ehhez, gyorsan összedobtam a verseny előtt, hátha jobban teljesít, mint az eddigiek.

 

Naya Midrange

4 Elvish Mystic

4 Ghor-Clan Rampager

2 Scavenging Ooze

4 Stormbreath Dragon

4 Sylvan Caryatid

2 Witchstalker

3 Boon Satyr

4 Polukranos, World Eater

 

3 Domri Rade

3 Chained to the Rocks

3 Advent of the Wurm

 

4 Forest

2 Mountain

4 Sacred Foundry

4 Stomping Ground

4 Temple Garden

4 Temple of Abandon

2 Temple of Triumph

 

Side:

4 Mistcutter Hydra

1 Chained to the Rocks

2 Magma Jet

2 Hammer of Purphoros

1 Chandra, Pyromaster

3 Xenagos, the Reveler

2 Mizzium Mortars

 

Köszönet Nacsa Zsófinak a kölcsön Magma Jetekért!

Kezdődjék is a beszámoló:

 

1. forduló: Stréhli Máté, Orzhov control

Ez egy új verziója a Monoblack pakliknak, amely Blood Baronra, Obzedatra, Elspethre és egyéb finomságokra splashel.

Elsőben három Vérbárót is kirakott. Valamennyire kezeltem a helyzetet a sárkányaimmal, de csak fehér ellen van védelmük, fekete leszedések ellen nem…

Másodikban már kiadta a pakli, sokat számított, hogy én kezdetem.

Harmadikban kissé manát halt, s ez elég volt ahhoz, hogy több lényt rakjak ki, és így fölénybe kerüljek. Egy Vérbáróval és egy Obzedattal a kezében adta fel…

2-1, 1-0

 

2. forduló: GG, szintén Orzhov control

Három teljesen értelmetlen játékban a maga cinikus modorán elkönyvelte, hogy ez a Magic egy teljesen hülye játék, és nem érti, hogy miért játssza még mindig.

Az elsőben ő halt manát, a másodikban én, a harmadikban pedig tempóhátrányba került, amiből nem tudott felállni: második körben kitettem egy Domrit. Az ő harmadik körében betartotta a manáját, hogy leszedje a következő lényemet, de én egy Witchstalkert tettem ki a pástra. A Domri működött, a továbbiakban pedig több lényt raktam ki, mint amennyit kezelni tudott volna.

2-1, 2-0

 

3. forduló, Aleksa Telarov Szerbiából, Monoblue

Ismerősként üdvözöltük egymást, hiszen a múltkori újvidéki PTQ-n is játszottunk a harmadik körben, és ott is Top8-ba jutott.

A szokásos „mit side-oljak ki?” problémakör merült fel, de amúgy is remek kezeket húzott, én meg mulliganeztem egy csomót, plusz benéztem egy Domri fightot is (meg akartam vele célozni egy Master of Wavest; persze, hogy nem lehet).

0-2, 2-1

 

Ekkor arra gondoltam, nehogy már megint az legyen, hogy két győzelem után két vereség, és elúszik az esélyem a top8-ra…

 

4. forduló: Thommo, UW control, ha jól láttam, vörös splash-sel

…ráadásul következő ellenfelem is rossz ómen volt, hisz múltkor pont így jártam Miskolcon, amikor is a negyedik fordulóban vele kerültem össze. Ő mindazonáltal azt mondta, hogy ez a mostani neki rossz matchup.

Így is lett, az elsőben sárkány csapdosta agyon, a másodikban pedig partner volt ebben egy Hydra is. Itt legalább könnyű a side-olás, mert sem a Láncok, sem Polukranos nem csinál ellene semmit, így máris felszabadul a paklimban 7 hely.

2-0, 3-1

 

5. forduló: Külföldi srác, WG aggro

Szuboptimális kezdőkezet tartottam meg scrylandekkel meg sárkánnyal, ami látszólag nem volt nyerő döntés ellene, mert egy Experiment One-nal és Voice-szal kezdett. Ezután bemutatott egy gigantikus flood-olást, így volt időm kiépülni, és kitenni egy sárkányt, ami először védekezésre állt be – akárhogy nézem, a GW semmit nem tud kezdeni vele, mert az összes leszedése fehér. Hét manánál megvártam a draw stepjét, akkor szörnyűségessé tettem a sárkányt (-4 élet), majd az én körömben támadtam, s a sárkányt megáldottam egy Satyrral és egy Rampagerrel is. 17 seb innyófész, egy körben. J

Másodikban hasonló kezdőkezet tartottam meg, s ezúttal jobban kiépült, két-két Experiment és Voice, valamint egy Boon Satyr révén. Az egyik körében erre tett ki egy Courage-t, majd elment támadni, mikor nekem csak egy Polukranos volt kint, öt álló manával. Sajnos itt hibáztam, mert le kellett volna lőnöm reakcióban a Satyrt, viszont nem akartam egy blokkolással elveszíteni Polukranost, így hagytam beütni, majd köre végén leszedtem az egyik Hangot. Ezzel 4-be kerültem. Következő körben ellőttem egy overloadolt Mortarst, minek következtében 2 kicsi Experiment és egy Voice-token maradt a játékban – ez sem volt valami ütős húzás L. Innentől kezdve nem húzott jól, nekem viszont jöttek a megoldólapok: tudtam, hogy mindig lényeket kell kiraknom, amiken nem tud átütni. Leláncoltam az újonnan kitett oroszlánjait, felőröltem a maradék seregét, amikor pedig letisztult a terep, néhány kör alatt sárkányommal elegendő sebzést vittem be. Hősies küzdelmemet 1 életben fejeztem be.

2-0, 4-1

 

Na, még egy győzelem és iksz, ez volt a terv.

 

6. forduló: Sándor Áron, Wub Weenie

Érdekes pakli volt ez, alapvetően WW alapú, de fekete és kék leszedésekkel.

Áron végig győzködött, hogy adjam fel, meg hogy nem létezik, hogy pont velem kell küzdenie. Nem hallgattam a trash talkra, mondtam, küzdjön meg szépen a top8-ért. J

Első menetben hátráltatott egy Sovereignnel, de megállt két földön, ami nem volt elég neki.

Második menetben már ellátta a bajomat, konstatáltam, hogy játszik Démonnal és Lyev Skyknighttal is.

Harmadikban az én lényeim nagyobbak voltak az övéinél, így nyertem, sajna nem emlékszem a pontos körülményekre.

2-1, 5-1

 

Jupííí, két PTQ Top8 egymás után!

Azonban eszembe jutott, hogy az opponens pontom talán nem olyan jó, így még egyet kell játszanom. Sajnos így is lett: a legrosszabb 15 pontos voltam, és ketten is voltak mögöttem 13 ponttal, így játszanom kellett.

 

7. forduló: Szlovák srác, Rw Devotion

Szegény ellenfelem alig hitte el, hogy játszania kell. Elmagyaráztam neki, hogy az X-szel egyikünknek sem biztos a Top8, lehet, hogy mindketten kiesünk. A többi meccsről pedig nem szerezhetünk információt, így küzdenünk kell. Mindez nyolc percbe került, már Toti is felhívta a figyelmünket, hogy ne húzzuk az időt.

Ez rányomta a bélyegét a játékomra, mert kissé sietősen játszottam ezután, hogy ne kapjunk stalling miatt büntetést. Az első játékot így is nyertem, amiből ezúttal az Elfek is kivették részüket. A másodikat már ellenfelem nyerte, aki még ekkor is felajánlotta az ikszet. Ezt nem fogadtam el, vesztemre: a harmadik játékban álomkezet húzott, s csúnyán megégtem.

1-2, 5-2

 

Így végül 12. lettem, 8 boosterrel vigasztalódhattam.

 

És hogy mit számoltam el?

 

Úgy alakult, hogy az iksz mégis elég lett volna: a jobb opponens ponttal rendelkező Póker kikapott az utolsó körben, míg a nálam rosszabbal rendelkező Zeller nyert, így pont 8.-ként jutottam volna be.

Talán azt kellett volna mondanom utolsó ellenfelemnek, hogy nekem ugyan győzni kell, neki viszont elég az iksz, úgyhogy ha megverne, ahelyett egyezzünk ki egy döntetlenben. Ezt viszont nem várhattam el tőle, hisz végső soron tisztességes küzdelemben nyert, ráadásul első kiemeltként kezdhette így a top8-at. Másrészt az sem volt biztos, hogy változatlanok maradnak az opponens pontok; már előfordult a történelemben, hogy teljes átrendeződés zajlott le az utolsó forduló végén – s így mindketten kiikszelődhettünk volna a top8-ból.

Lényeg a lényeg: játszanunk kellett a győzelemért, mert csak az jelentette a biztos rájátszást.

 

Nyilván azért elmélkedem ennyit ezen, mert először kerültem ilyen helyzetbe. Remélem, legközelebb majd felém billen a mérleg nyelve.

 

Gratula a top8-as magyaroknak: Poroszkai Laci, Szabó Laci, és különösen Erőspaprika Zeller Gabinak, aki élt a lehetőséggel, s döntőig jutott.

 

A legközelebbi versenyig minden jót,

 

Dani