ubcontrol: Control Legacyn - 2. Legacy Liga

Szerző: admin / Kategória: Magic: the Gathering cikk / Dátum: 2013.09.16 21:55

 

 

Felkészülés

Az elmúlt fél évben három paklit teszteltem, játszottam komolyabban és további 7-8 decket forgattam meg főleg azért, hogy ellenük jobban tudjak kontrolt játszani.

A nyár folyamán sokat pörgettem a Counter-Top-ot és a Stone-Blade-t is. Omnitelleztem egy kicsit, de hamar beláttam, hogy nincs reális esélyem a lapok beszerzésére, ezért csak mókáztam vele a neten. Nem örülök, hogy mostanában a Death-Blade kiszorította az Esper változatot a tier-1-es paklik közül. Azért nem kedvez nekem ez a változás, mert egyrészt van benne zöld, ez az én megítélésemben jelentős ellenérv, másrészt nem kontrol jellegű, inkább agresszív/midrange, ami nem az én stílusom. Ezért is hajlok most szombaton az UW Miracles felé, mert az valódi kontrol pakli egy kis kombó beütéssel. A Stone-Blade konzisztens és nagyon erős side-olási potenciálja van, a Counter-Top viszont lockot ad és az elhúzott fúróból Terminus-olni remek móka!

Néhány lapot cserélgettem, valami bekerült side-ból main-be, mások kikerültek, jött be néhány próba képen ide is, oda is. Utolsó pillanatos csere, hogy Balázstól kölcsönkaptam egy Moatot, ezért kikerültek a Spell Snare-k és bekerült még egy Ponder, hogy túrhassam a paklit és plusz egy keverő effekt legyen, mertnagyon zavaró mindig ugyanazt a két haszontalan lapot elkerülni fúróval. Így abban a tudatban neveztem, hogy azért nem kapok ki, mert túl olcsó a paklim.

Milyen deckek lesznek?

Amikre számítok az eddigi tapasztalatok alapján: Death ant Taxes, Punishing Jund, Epic Storm, Esper-Stoneblade, Deathblade, Show and Tell, Show and Know (ha tud valaki szerezni 3 Deam Hallst), Maverick-szerűségek, Goblin, Elves, Pox, UR Delver, URG Delver, Dredge, Stifle-nought, Shardless BUG.

A sideba emiatt bekerült egy Ethersworn Canonist és egy Izzet Staticaster a két Pithing Needle helyett.

A felkészülés záró momentumaként péntek este tíz után neten játszottam egy Death and Taxes ellen. 0-2-re kikaptam, Mangara-Karakas-Vial lock mindkét alkalommal. Nem tett jót a játékmorálomnak.

A célom a versenyen, hogy benne legyek az első négyben!

 

A verseny

Nagy nehezen kilenc ember jött össze, ami a fele annak amennyire számítottam. Talán az lehet az ok, hogy vasárnap helyett szombaton van a verseny. Mindenkit ismertem, komoly játékosok, erős deckekkel.

Fél órát vártunk, hátha befut még valaki. Nem jött senki. Tehát, négy forduló, egy bájos fordulónként, mivel páratlanul voltunk. Legalább 3-1-et kell mennem, hogy döntőbe kerüljek, de semmiképpen nem szeretnék negatív mérleget.

 

Első forduló:

KG, kölcsön deckkel. Gondoltam, valami kombó félét játszik. Storm? Young Pyromancer?

Kezemben a Sensei’s Diving Top (fúró) és a Counter Balance (CB), nagy baj nem lehet. Pár kör múlva lett, mert Sneak and Tell-t játszik sok kánterrel: Show and Tell, a CB trigger földet mutat, ő Emrakult rak, én egy földet. Passzol. Van nálam egy Brainstorm és egy Terminus. Az új földemből kasztolom a Brainstorm-ot, hogy visszarakjam a Terminus-t és az majd elvigye az Emrakul-t. KG megpierceli a Brainstormot, én meg nem húzom el a fúrót, hanem hagyom megkánterelni, majd következő körben konszídelek.

Itt látszik, hogy más a tesztelés, más a baráti játék, mint az ország egyik legjobbja ellen az éles szituáció. Mondjuk volt nála Force, hogy a miracles Terminus-t megkánterelje, de akkor is nagyot hibáztam. A counter-top egy gondolkozós deck, ezért is szeretem. Ennek a hibának köszönhetően a hátralévő játékaimban sokkal jobban figyeltem.

A második meccsen a harmadik körben 2 Petal után Sneak Attack-ot tesz, melyet hiába kánterelek, visszakánterel, és következő körben Emrakult hoz az aktivált képességből, amivel nem tudok mit kezdeni. Az Emrakulra hét lapból sem találok megoldást a fúrások és fetchelés után sem.

Eközben a szomszéd asztalon a bajnok (közellenség) Zoli Death and Taxes paklijával küzd Ervin ellen, aki a szokásos Esper Stone-Blade-t forgatja. Jitte, Batterskull, basic landek, kasza, kánter van nála, így Zoli fenyegetéseit hamar semlegesíti. Zoli konszídel.

Ekkor azt gondoltam, hogy nem flancolnom kellene a miréküllel, hanem egy konzisztens, komoly versenydeckkel játszani. A következőre a Stone-Bladdel jövök!

 

Második forduló:

Zeller MUD. Olvastam egy jó cikket mostanában erről a deckről, ezért tudom, mit szeretne csinálni. Cavernnel kezd, amit Golemre mond ki (nem Constructra, amin csodálkozom). Nagyon jól húzok. Lekerül a fúró és a CB is. Kánterelem, amit lehet, amit nem azt kaszálom. Majd két angyal, utána Jace. 1-0

A következő játékban Zeller hibázik: nullásra mondja a Chalice-t, egyes helyett, bár volt nálam Pierce, az egyes Chalice ellenem halálos lehet. Második körben megforszolom a két dupla manát adó földből jövő gólemet. Miután nem húz több földet. Nálam Clique, majd Jace. GG. 2-0

Kb. ezt tudja a deckem, már nem bánom, hogy ezzel jöttem.

 

Harmadik forduló:

Szőke Zoli. Csak azért is megverem a D n T-t, szánom el magam. De kiderül, hogy rossz volt a sorsolás. Valódi ellenfelem Balázs, aki szintén az élmezőnyben végzett az előző ligában. Vele teszteltem a nyáron: Punishing Jund. Na, most jól jön az a Moat!

Az első játékban ötre kever. Thoughtseize eldobatja a fúrómat. Ennek ellenére kontrolálom a játékot, a Jace lekerül, és meg tudom védeni. Feladja. 1-0

Második játékban dobatás hegyek. Lekerül a Liliana is, amit nem tudok megoldani, a Confidant lapelőnyt ad, a Goyf meg nagyokat üt. 1-1

Döntő játszma tényleg izgalmas, Balázs jó ellenfél, nekem pedig sikerül fókuszálnom. Sok a kettes manakosztja, ezért sajnálom, hogy kikerültek a Spell Snarek, a Moat meg nem jön, amikor kell…

Itt is harcmezőt ér Liliana, nekem meg Jace-m lesz. A Bloodbraid Elf még egy újabb Lilit cascadel, de Balázs inkább elkerüli, így nincs lapelőny, csak üt hármat. Lejár az idő, 16 életben vagyok. A felső három lapban van Entreat, de már befejezni én sem tudom. Igazságos döntetlen.

 

Negyedik forduló:

Eddig 1-1-1, tehát ez a játék határozza meg, hogy merre billen a mérleg. Veszteni nem akarok, a döntetlen elfogadható, de a győzelemért játszom!

Csóti az ellenfél, aki RUG Delvert játszott az első ligában. Bázikus földekre kell fetchelni! Ezt is teszem, az ő fetchére reagálva, hogy ne lehessen Stifle. Island? Ponder? Mi a szösz? Ez nem RUG! Nem tudom mi ez, de biztos kevés a földje: Spell Pierce a Ponderre! Gyanús, hogy Omni-Tell, de csak Clique után bizonyosodom meg, hogy tényleg az. 2 Show and Tell, Dream Halls, Omniscience, Enter the Infinite, Flusterstorm. Az Omnisciencet teszem a deck aljára, hogy laphátrányba legyen a Dream Halls miatt. Az Enter the Infinite-et kellett volna, és akkor nyerek még pár kört. GG. 0-1

Nagy szájdolás. Tartottam ettől a paklitól, de reméltem is, hogy lesz, mert szeretem és ki akartam próbálni ellene a sideomat. 9 lapot teszek be. Simán nyerek. 1-1

Harmadik játék. Már szorít az idő. Kezdő kézben van Force, CB, fúró. A Counter Balance második körtől megfogja az egy manás cantrip-eket. Jellemzően végig 1 manás lap van felül és van 3 manás a felső háromban. A Show and Tell-t Flustersorm-olom. Lekerül a Jace-m, miután Pyroblast-olom a Force-át. Aztán a következő körök folyamán sok földem lesz, két CB, fúró, két fetch és legalább egy counterspell a kezemben, a Jace meg csak hízik. Cunning Wish az egyetlen reménye: Trickbind-ra, vagy Rushing River-re, de persze kánterelem. Az ellenfelem konszídel. 2-0

 

Összességében 2-1-1-es eredménnyel Ákos UR Delver-Pyromancer-e és Ervin Stone-Blade-je után a harmadik lettem. Ilyen jó helyet még nem értem el Legacy versenyen. Megérte a sok felkészülést. Jó érzés, hogy tudom, milyen lapok vannak az ellenfél deckjében, mit szeretne elérni velük. Örülök, hogy ebben a formátumban működőképes a kontrol archetípus.

 

Köszönöm a kölcsön lapokat Balázsnak, Tibinek, Sanyinak és a Hosszú testvéreknek!

 

ubcontrol