Android Netrunner - First Contact értékelő

Szerző: admin / Kategória: Android: Netrunner LCG / Dátum: 2014.10.10 21:12

 Felkapva a fonalat ott, ahol a Fear and Loathing értékelőnél eldobtuk, Shadowhawk és Necro folytatja a Netrunner kiegészítők lapelemzését.

 

IQ

Laptípus: ICE: Code Gate

Rez költség: 0

Frakció: Corp Haas-Bioroid

Influence: 2

Erő: 0

The rez cost of IQ is increased by 1 for each card in HQ.

IQ has +1 strength for each card in HQ.

[Subroutine] End the run.

 

Necro

Elsőre remek lapnak tűnik Cerebral Imaging deckbe, de nem tudhatom előre, hogy mikor fogom felhúzni és rezzelni. Még ha össze is bűvészkedem olcsón a nagy erőt vele, egy D4v1d vagy egy Femme Fatale átgázol rajta. Inkább sima HB: Engineering the Future vagy egyéb paklikba ajánlanám.  Az end-the-run mindig jól jön, egy kis ügyeskedéssel a D4v1d és Atman törők remekül körbejátszhatóak vele.

 

Shadowhawk

Cerebral Imaging-be kívánkozik, de csak akkor hasznos, ha korán sikerül felhúzni/insallálni/rezzelni. Ebből a szempontból hasonlít a Hive-ra, de nem kerül influence-be. Standard HB rush/FA deckben kiválthatja a Wall of Static-ot vagy a Bastion-t. Jobb lap lehetett volna, ha korábban kijön, mint a D4v1d.



♦ Eliza’s Toybox

Laptípus: Asset: Ritzy

Rez költség: 4

Frakció: Corp Haas-Bioroid

Influence: 2

Trash: 4

[Click], [Click], [Click]: Rez a card, ignoring all costs.

 

Necro

Már hallom ahogy csattognak a Wotanok, Curtain Wallok, Janusok és Archerek. HB és Weyland glacier paklik kedvence lesz. Nagy mennyiségű kreditet spórolhatunk meg vele. Némi előkészület és óvatosság elkell majd, mivel egy ügyes runner ki tudja használni ha egy egész körig nem csinálunk semmit. Én azt se sajnálom, ha a megrettent ellenfél 4 pénzért trash-eli mielőtt még használhattam volna.

 

Shadowhawk

A HB glacier deckek meghatározó lapja lehet. A kulcskérdés, hogy mennyi ideig tudja megvédeni a cég, mert ha 3-4 körön keresztül körönte kirezzel egy 8+ cost-os jeget, az eldöntheti a meccset. Ha egyszer működésbe lép, a runnernek azonnal meg kell tudnia oldani, így komoly nyomás alá lehet helyezni az ellenfelet. (hasonlóan, mint egy SanSan-nal)



Kitsune

Laptípus: ICE: Mythic - Trap

Rez költség: 2

Frakció: Corp Jinteki

Influence: 2

Erő: 3

[Subroutine] The Corp may choose a card in HQ. The Runner accesses that card. If he or she does, trash Kitsune.

 

Necro

Szinte törhetetlen ICE, a runnerek vélhetően egy Snare!-be vagy Shi.Kyūbe fognak beleszaladni. Én nem tartom reálisnak, hogy egy óvatos ellenfelet ki lehet ezzel nyírni, de sokan úgyis elkezdenek 3-4 lapos halálcsapdákról álmodozni. Ha szembe jön egy Chum, és nem tudod megtörni, akkor úgyis ki kell jackelni.

 

Shadowhawk

A kézben lévő Snare! nem csak a HQ-t tudja védeni, a Kitsune-vel virtuálisan kiterjeszthető bármelyik szerverre. A Data Mine-hoz hasonló, de nagyobbat tud ütni. Alternatív felhasználások: Kitsune -> Breaking News -> Midseason Replacement -> PsycoBeale, vagy Kitsune -> 3 pontos Agenda -> Punitive Counterstrike (x3).



Port Anson Grid

Laptípus: Upgrade: Region

Rez költség: 2

Frakció: Corp Jinteki

Influence: 2  

Trash: 5

The Runner cannot jack out while running on this server unless he or she trashes 1 installed program.

Limit 1 region per server.

 

Necro

Az előbb emlegetett, fikcionális halálszerver egy nélkülözhetetlen eleme lehet ez az új region. Kár, hogy ki lehet bújni a hatása alól. Deckspace evő macera az egész, haladjunk.

 

Shadowhawk

Tapasztaltabb játékosok ellen használhatatlan. A legnagyobb előnye a trash cost, hátha a runner kihúzza az R&D-ből és kifizeti az 5-öt...



The News Now Hour

Laptípus: Asset: Cast

Rez költség: 0

Frakció: Corp NBN

Influence: 3

Trash: 4

The Runner cannot play current events.

 

Necro

A runnereknek nincsenek igazán erős currentjeik, így nem számíthatok arra, hogy úgyis szembejön egy. Nem véd meg továbbá attól, hogy a currentem egy agenda ellopásától párolog el. Ezt a lapot is hanyagolnám.

 

Shadowhawk

Jelenleg runner oldalon nincs olyan current, ami indokolná ezt a lapot. Ráadásul ahhoz hogy használható legyen, jeget kell elé rakni.



Manhunt

Laptípus: Operation: Current

Költség: 3

Frakció: Corp NBN

Influence: 3

This card is not trashed until another current is played or an agenda is stolen.

The first time the Runner makes a successful run each turn, trace2– if successful, give the Runner 1 tag.

 

Necro

Kijátszási- és influence költsége igen magas. Fájdalmas, ha terveid ellenére hamar megszűnik. A Sea Source általában közvetlenül Scorched Earth előtt kap szerepet, azzal egy kicsit könnyebb kalkulálni, mivel a saját körödben indul a trace. A Manhunt egy kicsit maga ellen játszik, mivel a sikeres futások egy idő után agendába torkollanak. Ha sokszor kisül akár jó lap is lehet, ilyenkor visszahozza az árát.

 

Shadowhawk

A Sea Source, a Bernice Mai és a Midseason Replacement mellett egy újabb opció a Tag&Bag deck-ekhez, bár a 3 influence miatt valószínűleg csak NBN-be fér majd be. Az Enhanced Login Protocol mellett ez a másik lap, ami miatt érdemes lehet a runner paklikba akár egy gyenge current-et is berakni.



Wendigo

Laptípus: ICE: Code Gate - Morph

Rez költség: 2

Frakció: Corp The Weyland Consortium

Influence: 2  

Erő: 4

Wendigo can be advanced.

While Wendigo has an odd number of advancement tokens on it, it gains barrier and loses code gate.

[Subroutine] Choose a program. The Runner cannot use the chosen program for the remainder of this run.

 

Necro

Önmagában nem csinál túl sok mindent, de második vagy harmadik jégként egy szerveren nagyon jól muzsikál. Egy runner sentry törőjét megnevezve csúnya dolgok történhetnek. Még nem láttam hivatalos állásfoglalást a dologról, de ha a conditional trigerred képességekre is működik, akkor akár egy Mediumot vagy egy Nerve Agentet is semlegesíthet. Nagyon olcsó ahhoz képest, hogy milyen sok fejfájást fog okozni az ellenfélnek. Tetszik!

 

Shadowhawk

A Chumhoz vagy az Inazuma-hoz hasonló szerepet tölthet be Weyland deckekben; a mőgőtte lévő jegeket támogatja. Az új mechanizmus, a Morph, nagyon érdekesnek tűnik. Azzal hogy a Wendigo lehet Code Gate és Barrier is, a mögötte lévő Sentry-k megtöréséhez teljes breaker suite kell. Állítólag működik conditional triggerre is, de azért várjuk meg, mit mond Lucas.



Crisium Grid

Laptípus: Upgrade: Region

Rez költség: 3

Frakció: Corp The Weyland Consortium

Influence: 1

Trash: 5

Successful runs against this server are not considered to be successful or unsuccessful for the purposes of card abilities.

Limit 1 region per server.

 

Necro

Criminalok ellen HQ-ra rakva (főleg Gabe ellen), Shaperek ellen R&D-n ideális. Nem biztos, hogy az előbbi ökölszabályt alkalmazva minden csúnyaságtól meg fog védeni. Magas trash költsége kellemes. Mivel nagyon szituáció- és ellenfélfüggő, én inkább kihagynám a paklimból.

 

Shadowhawk

Az egyik kedvencem a datapackben. Rengeteg lap ellen jelenthet védelmet (pl.: Account Siphon, Indexing) és a magas trash cost miatt nem könnyű megszabadulni tőle. Plusz használhatóvá teheti az Off the Grid-et, hiszen az első HQ futásnál megvédi a Crisium Grid. Az hogy Region, egyre inkább hátrányt fog jelenteni, mert egyre több használható Region lesz a játékban.



Chronos Project

Laptípus: Agenda: Research

Advancement költség: 3  

Agenda Pont: 1

Frakció: Corp Neutral

When you score Chronos Project, the Runner removes all cards in his or her heap from the game.

 

Necro

Sebző Jinteki vagy jégtörő pusztító Weyland pakliba jó lehet. Sajnos sok más jó 1 pontos agendával (Gila Hands Arcology, Clone Retirement, House of Knives, stb.) kell versenyeznie. Egyesek irreálisan erősnek gondolják, szerintem csupán közepes. Runnerként számolni kell vele. Ha valami nagyon fontos van a heapben és valami mozgolódás vagy egy remote-on, akkor bizony lehetőség szerinte vissza kell vakarni a kézbe, mert örökre elveszhet a Chronos Project miatt. Ha kijön a Chronos Protocol Jinteki ID, azzal eléggé megrázó lesz.

 

Shadowhawk

A másik kedvencem. A rekurzív runnerek rémálma. Az, hogy lapokat zár ki a játékból, egy nagyon erős hatás, de azt is látni kell, hogy egy olyan deck ellen ami nem tud lapot visszavenni a heap-ből, csak egy blank 1 pontos agenda. Értelemszerűen olyan pakliban hatékonyabb, ami tud trash-elni (akár sebzés formájában, akár máshogy), mert így a runnernek nincs teljes kontrollja afelett, hogy mi kerül eldobásra. Sok jó 1 pontos agenda van már most is a játékban, ezért nem fog minden céges pakliba beleférni.



Shattered Remains

Laptípus: Asset: Ambush

Rez költség: 0

Frakció: Corp Neutral

Influence: 0  

Trash: 0

Shattered Remains can be advanced.

If you pay 1[Credit] when the Runner accesses Shattered Remains, trash 1 piece of hardware for each advancement token on Shattered Remains.

 

Necro

A Tag&Bag paklik örülhetnek, mert ők szívesen szedik le a Plascrete Carapace-t. Más szituációban a hardware-ek általában nem képviselnek pótolhatatlan értéket. Ellenben színtelen és olcsó lap, okozhat még meglepetéseket!

 

Shadowhawk

Ez a lap visszahozhatja a klasszikus Weyland Tag&Bag-et a versenypaklik közé. Mostantól megint úgy kell játszani Weyland ellen, mint a Core Set-es időkben, mintha a Plastcrete Carapace nem is létezne.



Lancelot

Laptípus: ICE: Sentry - Grail - Destroyer

Rez költség: 4

Frakció: Corp Neutral

Influence: 1  

Erő: 2

When the Runner encounters Lancelot, you may reveal up to 2 grail ice from HQ. For the remainder of this run, Lancelot gains the subroutines of the revealed ice in the order of your choice.

[Subroutine] Trash 1 program.

 

Necro

Nagyon kellemetlen, amikor runnerként elindulsz egy sentry törővel, és gondolod hogy biztonságban vagy. Erre szembejön egy barrrier vagy code gate grail ICE, ami egy másik sentry lap pusztító szubrutinjával szembesít. Mostantól már ez a szituáció is életszerű lehet. Bár neutral lap, 1 influence-be kerül. Cerebral Imagingbe és Foundry-ba jó lehet.

 

Shadowhawk

Alakul a grail ICE deck. Egy Galahad-Lancelot kombóval úgy lehet programot pusztítani, hogy nem véd ellene sem a Shapshooter sem a Killer-ek. Az egyetlen probléma, hogy a grail ICE-ok influence-be kerülnek, ezért nagyon kevés deck (tipikusan HB) engedheti meg magának, hogy rájuk építse a védelmét. A Lancelot amúgy önmagában sem rossz; egy Rototurret kategóriás Destroyer.



Quetzal: Free Spirit

Laptípus: Identity: G-mod

Link: 0

Frakció: Runner Anarch

Minimum Deck Size/Influence Limit: 45/15

Once per turn, break 1 barrier subroutine.

 

Necro

Új Anarch ID, szuper! E3 Feedback Implants lesz a legjobb barátja. Ideális ahhoz, hogy Criminal stílusban, jégtörő nélkül korai nyomásgyakorlásra helyezzük a hangsúlyt. A barriereken átgázolsz, a maradék ICE pedig ismerkedik a Parasite-al. Vajon jobb lesz-e mint Noise?

 

Shadowhawk

Aggro Anarch. Nagyon meg fogja büntetni azok a cégeket, akik olcsó barrier-ekkel akarják megoldani a játék korai szakaszát. A későbbiekben a képessége körönte 1-2 creditet fog hozni. (hasonlóan, mint Kate vagy Gabe, csak más a mechanizmus) Quetzal legnagyobb ellensége Quandary.



BlacKat

Laptípus: Program: Icebreaker - Fracter

Költség: 4 Memória: 1

Frakció: Runner Anarch

Influence: 3

Strength: 3

1[Credit]: Break 1 barrier subroutine (or up to 3 subroutines if you spent a credit from a stealth card).

2[Credit]: +1 strength (or +2 strength if you spent at least 1 credit from a stealth card)

 

Necro

Egy új stealth jégtörő, az eddigiekkel ellentétben az Anarch frakcióba került. Tetszik, hogy stealth pénzforrás nélkül is használható, kis jegek esetén nem is drága. Ha viszont nem játszok más stealth lapokkal, akkor inkább a klasszikus Corrodert érdemes játszani. Stealth jégtörőkre épülő paklit egyenlőre csak Shaperből tudok elképzelni, szinte az összes ilyen lap náluk van. Ők kénytelenek lesznek kifizetni ennek a lapnak az influence költségét. Nasir képességével kombinálva ideális lehet.

 

Shadowhawk

Az első stealth törő, ami stealth credit-ek nélkül is működik; utóbbiak csak a hatékonyságát növelik. Konkurenciát jelenthet a Corroder-nek, ami nagy szó. A legjobb icebreaker idén.



♦ Duggar’s

Laptípus: Resource: Location - Seedy

Költség: 2

Frakció: Runner Anarch

Influence: 4

[Click], [Click], [Click], [Click]: Draw 10 cards.

 

Necro

Nagyon tematikus, nagyon Anarch lap, eléggé szélsőséges képességgel. Bár össze lehet kombinálni pár egyéb lappal (Theophilius Bagbiter, Joshua B. + Freelance Coding Contract), rekurzióval (Levy AR Lab Access), de szerintem túl sok macera, lassú vagy rengeteg lap veszik oda. Talán a jövőben kijön egy kártya, amivel használható lesz.

 

Shadowhawk

Két opció van, hogy hogyan lehet kihasználni ezt a lapot. Az egyik a kézméret növelés, hogy ne kelljen lapot dobni a húzás után, a másik a rekurzió, mert akkor nem számít hogy lapot kell dobni a húzás után. Vagy lehet úgy használni, ahogy egy igazi Anarch, hogy nem érdekel ha lapot kell dobni a húzás után, mert nem a mennyiség a lényeg, hanem csak egy bizonyos lapot szeretnénk kikeresni. (ami vagy sikerül vagy nem)



♦ Box-E

Laptípus: Hardware: Console

Költség: 4

Frakció: Runner Criminal

Influence: 1

+2 [Memory]

Your maximum hand size is increased by 2.

Limit 1 console per player.

 

Necro

Influence költsége csupán 1, ami nagyon hasznos, mivel kék színű paklikba úgyis Desperadot (vagy a Dopplegangert) rakok. Az Anarchok szeretnek Grimoire-t használni, ezért talán a Shaper frakcióban tölti be az olcsó konzol szerepét. Magától a képességétől nem vagyok elájulva. Voltaképp egy CyberSolutions Mem Chip és egy Public Sympathy egy lapba olvasztva. Ha tényleg mindkettőt akarnám használni, akkor érdemes ezen a kártyán elgondolkozni.

 

Shadowhawk

Hát nem ez a lap fogja leváltani a Desperadot. Shaper-ek esetleg használhatják, amíg nem kapnak egy olcsó console-t. Illetve deck space-t spórolhat, ha szükség van a memóriára is és a kézméretre is.



♦ The Supplier

Laptípus: Resource: Connection

Költség: 3

Frakció: Runner Criminal

Influence: 2

[Click]: Host a resource or piece of hardware from your grip on The Supplier.

When your turn begins, you may install a hosted card, lowering the install cost by 2.

 

Necro

Hardware-ek helyett én inkább a resource-okra helyezném a hangsúlyt a képességével kapcsolatban. A Criminal "connections" pakliba (Calling in Favours, Hostage, stb) jó lehet. Nekem egy kicsit lassúnak tűnik ezekre a laptípusokra építeni a paklit.

 

Shadowhawk

Egy remek economy lap, főleg ha a pakli resource-okra épül és azokkal akar creditet termelni. Nagy előnye a hasonló mechanizmusú Personal Workshoppal szemben, hogy connection és nem location. Nem Sure Gamble jellegű engine, paklit kell rá építeni.



Refractor

Laptípus: Program: Icebreaker - Decoder

Költség: 1 Memória: 1

Frakció: Runner Shaper

Influence: 2  

Strength: 2

1[Credit]: Break code gate subroutine.

1[Credit]: +3 strength. Use this ability only by spending a credit from a stealth card.

 

Necro

A kiegészítő másik stealth törője. Nagyon olcsó és a Quandary-t és Enigma-t stealth pénzforrás nélkül is töri. Egyéb stealth lapok nélkül viszont nem használnám. Remekül illik a már korábban vizionált Nasir pakliba.

 

Shadowhawk

A játék elején megtöri a kis code gate-eket, a stealth creditekkel pedig megtörheti a nagyokat is. Olcsóbb mint a Yog, de nem ingyen tör, így ez egy idő után megfordul. Az előnye a Yog-hoz képest inkább az, hogy korábban le tud jönni, így aggro deck-be ideális lehet.



♦ Order of Sol

Laptípus: Resource: Location

Költség: 2

Frakció: Runner Shaper

Influence: 1

The first time you have no credits in your credit pool each turn, gain 1[Credit].

 

Necro

Ötször kell használnom, mire megéri a kijátszását. Lehet, hogy ez hat-hét vagy több körbe is belekerül, mivel körülményes összehozni a feltételt. Nasir talán szeretni fogja, mivel ő építi a gazdaságát reoccuring kreditekre. Mindenki más inkább kerülje el, hogy templomegere üzemmódban szaladgál a szervereken! Nem győzött meg ez a lap.

 

Shadowhawk

Dedikált Nasir lap, meglepődnék ha más pakliba bekerülne. Érdemes odafigyelni, hogy a lap kijátszási költségének kifizetése és a lap hatásának létrejötte között is él ez a lap, vagyis ha 5 krediten állva játsza ki valaki a Sure Gamble-t, akkor nem 9, hanem 10 creditet kap.



♦ Hades Shard

Laptípus: Resource: Virtual - Source

Költség: 7

Frakció: Runner Neutral

Influence: 1

Whenever you make a successful run on Archives, instead of accessing cards, you may install Hades Shard from your grip, ignoring all costs.

[Trash]: Access all cards in Archives.

Limit 1 per deck.

 

Necro

Noise jóbarátja lesz. Egyrészt egy korai archívum hozzáférést rakhatok el jobb időkre. Másrészről mostantól a cégek kénytelenek lesznek azonnal kimenekíteni az agendáikat a kukából amint legalább 7 pénzhez jutok. Ugyanis minden click után az aktuális játékos élvez prioritást képességek használatával kapcsolatban. Ha én kirakok egy Hades Shardot pénzért, akkor én egyből használhatom az előtt, hogy ő a Jackson Howardját beáldozná.

 

Shadowhawk

Remek a képessége (lényegében egy Jackson counter), de sokat ront az értékén, hogy csak egy lehet belőle a pakliban. Azt az egy helyet azért megérheti rászánni (főleg Noise-ban), de nem érdemes arra építeni, hogy fel is lesz húzva.



♦ Rachel Beckman

Laptípus: Resource: Connection

Költség: 8

Frakció: Runner Neutral

Influence: 1

You have 1 additional [Click] to spend each turn.

Trash Rachel Beckman if you are tagged.

 

Necro

Kívánatos képesség, de nagyon-nagyon drága, 1 influence-be kerül és egy kósza tag (a Breaking News üdvözletét küldi) a vesztét okozhatja befektetésünknek. Én nem használnám.

 

Shadowhawk

Drága lap, ráadásul Decoy-t vagy New Angeles City Hallt is be kell rakni a védelmére. Ha sikerül rá kombót építeni (pl.: Magnum Opus, Notoriety), akkor lehet használható lap, de a "maradt még influence-em, mit rakjak be" kérdésnél nem ő fog először eszembe jutni.