Poroszkai László - Országos Magic Kupa

Szerző: admin / Kategória: Magic: the Gathering cikk / Dátum: 2013.09.09 19:48

Közhírré tétetett, hogy szeptember 7-én Magic Országos Kupa lészen Pesten. Első állomás. És hogy még jobb legyen, előtte pénteken a Fertőzött gombák húzták a talpalávalót a Budapest Parkban. Sose volt még ilyen jó tán.

Hamarjában sikerült is megszervezni, hogy akkor pénteken korán befejezzük a melót és párommal együtt felkerekedünk a fővárosba. Hét közben még kétségbeesetten próbáltam valahogy időt kaparni kis tesztelgetésre akár online, akár élőben, de idő az nagyon kevés akadt. Az eredmény cserébe bíztató volt. A számomra igen kedves Grixis splash fehér helyett UB splash pirosat próbálgattam. Kedd-szerdán összesen 2 meccset buktam vele online a 10-ből, hogy aztán csütörtökön 3-ból 3 bukóval fejeljem meg a dolgot.

Ehhez hozzátéve, hogy a késői tesztelések miatt 4 óra alvásokkal vergődve úgy éreztem, nem leszek a helyzet magaslatán, de sebaj. Munkának korán vége, vonaton bóbiskolás, szállás-tánc-szállás-verseny. Majdnem kipihenten és frissen.

A versenyen kellemesen meglepő sokadalmat találtam. Gyorsan neki is álltam a szokásos last minute tevékenységeknek, úgy mint hiányzó lapok kunyerálása/vásárlása, illetve a side finomítása. Ezt sikerült produkálnom emlékeim szerint, bár 1-2 lap eltérés lehet:

4 Blood Crypt

4 Watery Grave

4 Drowned Catacomb

3 Nephalia Drownyard

5 Swamp

6 Island

1 Ratchet Bomb

4 Doom Blade

3 Snapcaster Mage

3 Think Twice

1 Far // Away

3 Dissipate

3 Barter in Blood

3 Mutilate

3 Notion Thief

2 Jace, Memory Adept

3 Opportunity

1 Nicol Bolas, Planeswalker

4 Syncopate

 

Side:

2 Duress

2 Cyclonic Rift

2 Dispel

2 Dreadbore

2 Vampire Nighthawk

2 Curse of Death's Hold

2 Tragic Slip

1 Psychic Spiral

 

Továbbá sikerült bevásárolni Momir stócba való ócska ritka lényeket 50 peták/db-ért, valamint sikerült túladni egy GP pecsétes Burning Earthön. Szintén sikerült összefutni Kassay Róbert miskolci kollegával, szintén UB. De ő inkább a Notion Thief - Whispering Madness kombó erejét akarta megmutatni. És kezdődött a verseny. Illetve nem, mert előtte kaptunk promó kártyát! Én például egy jófajta mezőt. De utána már tényleg kezdődött.

 

1. forduló, Fábián Péter, Jund mágus

Igazság szerint itt megmutattam természetfeletti hatalmamat és ellenfelemet többé-kevésbé kizártam a játékból hihetetlen földmágia skillemmel. Az elsőben megakadt 4 manán, és miután mindent elintéztem, amit annyiból ki tudott préselni. Jókora előnyre tettem szert és később mindent vígan kántereltem. Második meccsünkön pedig ha jól dereng az ellenkező végletet sikerült produkálni.

2-0

 

2. forduló, Zeller Gábor, Jund mágus

 

Itt ismét keményen próbáltam megmutatni azokat a földmágiás skilleket. Első meccsen ez sikerült is. Másodikon viszont elindultak szépen sorban a Thragtuskok és Huntmasterek. Én kánterelgettem vagy hármat. Aztán kifogytam. Volt nálam egy Doom Blade, egy Jace Memory Adept meg pár Barter in Blood/Mutilate. Itt úgy gondoltam üres asztalra kitehetem Jace-t, és ha elég gyorsan millezek akkor talán nem lesz ideje leütni. Leütni nem is, de inkább elvitte egy Dreadbore, és jött egy Thragtusk. Valamikor talán kaptam egy Returnt is az arcomba és elhaltam. A harmadikban pedig sikerült nem realizálni, hogy van egy Watery Grave-em a két Catacomb mellett, így Oliviát 1 helyett inkább 2 Mutilate-el lőttem le.

1-2

 

3. forduló, Horváth László (? elnézést, a memóriám...), UW mágus

Itt végre megcsilogtathatta tudását a Notion Thief. Nem ment ütni, nem blokkolt, de békés álldogálásával elcsípett Relevációkat, és sakkban tartott 3 Think Twice-t. Aztán földet ért Bolas és elcsócsált pár földet.

2-0

 

4. forduló, Durham Michael, Sigarda-GW mágus

Ebben a meccsben elég jónak éreztem magamat. Rengeteg leszedés a sok közepesen lassú védetlen lény ellen, és érzéseim szerint jelentősen jobb a végjáték nekem. Ennek megfelelően az első meccset hoztam is, bár nem túl magabiztosan. Valahol a negyedik kör tájékán rám ugrott egy Sublime Angelnek köszönhetően 9-et kalapáló elefánt, de aztán egy Mutilate gyorsan helyre tette a dolgokat.

Azután valami nagyon elromlott.

A második meccsen kezdtem szintén jól érezni magamat. A Syncopate határokat kijátszva földet ért egy Sigarda. Erre persze fel voltam készülve, próbáltam visszatartani egy Cyclonic Rifttel a bestiát, de kánterelésre már nem jutott mana. Földet ért ismét, a Mutilate-ek pedig ezúttal mesze elkerültek.

A harmadik összecsapásunk valahogy úgy alakult, hogy Miki elindult egy föld-manaelf kombóval. Ezt a második körében megfejelte föld-két manaelffel. Én némi gondolkodás után két életért hoztam a harmadik földemet. Syncopate-em volt, vártam a Sigardát. De Sigarda nem jött, helyette kaptam az arcomba három kis manasrácot, majd még földet. Itt elkövettem az első hibát: Nem Slipeltem meg egy manaelfet. Utána az én körömben ezt megfejeltem még egy hibával. Ugyanis némi tűnődés után letettem tappelve a következő földet, gondolván, hogy majd a Dissipate-félelem kicsit távol tartja még Sigardát, ha ott lapul. Sajnos Mikinél csak földek voltak, és egy Sigarda. Látva, hogy Syncopate-re kevés vagyok, megérkezett az angyal, én pedig újfent nem láttam Mutilate-et. Igaz, ezúttal Swampből is csak 4-ig jutottam.

1-2

 

5. forduló, ???

A fenti hiba annyira megviselt, hogy ez a forduló teljesen hiányzik az emlékeimből. Plusz realizáltam, hogy így vélhetően a top8-nak is lőttek, Bolas már nem mutatja meg ebben a szezonban, hogy jobb sorsra érdemes, mint a mappák mélyén porosodni. Viszont nyertem a fordulót, az bizonyos.

 

6. forduló, Schrick Máté, BG mágus

Mivel Mátétól kaptam két Mutilate-et, ezért BG-re tippelt engem is. Sajnos elkotyogtam, hogy kékkel is játszom, de annyira nem számított. Kevergetés közben megegyeztünk, hogy a győztes ad majd a vesztesnek egy csomagot, így csak lazább és kedélyesebb a játék. Ennek jegyében az első meccsen hoztam a kötelezőt, bár a Mutavaultok meglepően problémások tudtak lenni. Valahonnan nagyon kevésből sikerült megfordítani a meccset. Aztán a másodikban egy rőfös démonnal szemben állva inkább már hoztam a Notion Thiefet, hogy beáldozom, aztán csak húzok majd leszedést. De előtte inkább érkezett még egy démon. Ennek megfelelően a paklim egy Barter in Bloodot küldött nekem. Ezután jólállás következett és hamarosan elkönyvelhettem a 2-0-t.

 

Ezzel az eredménnyel a 11. helyet sikerült megcsípnem. Máténak végül egy Dragon's Maze-t juttattam, majd kibontogattam a többit jobb híján. Lett belőle Godless Shrine, Mutavault és Niv-Mizzet. A Godless Shrine pár egyéb lap kíséretében más jellegű papírossá alakult GG-ék standjánál, és ideje volt hazaindulni. Kassay kollegának még kevésbé sikerült a verseny, de legalább kivételesen nem játszottunk egymás ellen. Hazafelé még keményen alkudozhattunk Path of Braveryken, GP jelölt Battledrivereken, Plate Mailen és Trading Poston. Jön a rotálás, ki tudja mi lesz a jó?

 

Gratula mindenkinek, a Top8-asoknak kicsit jobban, és legfőképpen Czicze Mártonnak, az első kupagyőztesnek!