Horváth Tamás Bak - GP Prága

Szerző: admin / Kategória: Magic: the Gathering cikk / Dátum: 2013.09.09 21:52

Epilógus:

Forró nyári hétvége, ülök a gép előtt, és nézem a streamet.

Dorkó cseh ellenfele húz egy Geistet elmegy támadni, megy az agyalás, mi blokkoljon… Megszakad a netem… Keresem a wifit, végre csatlakozik, mi van már… már csak a pacsizásra érek vissza. Huh. A vizilabda VB döntőn nem izgultam ennyire, muszáj lesz nekem is kártyázni, irány Prága!!!

(Szép volt srácok!!!)

 

Szabit persze csak péntekre kapok, így a csütörtök-hétfőt le kell mondanom. Végül Póker kocsijába beférek negyediknek, Kati és Szunyi mellé.

Az út eseménytelen, semmi „ly” betűs szavak keresgélése, semmi bummozás, csak egy fogalmatlan bolgár sofőr meg benzinkutak 20 kilométerenként.

A GPS elvisz minket egy városnéző túrára, egy-két kanyart be is nézünk, de aztán érkezés sikeresen a már jól ismert szállásra. Nevezés a versenyhelyszínen, P10B csatlakozik hozzánk egy vacsira a sokszor elátkozott olasz étteremben, majd vissza a szállásra némi pancsolás és szaunázás reményében. A víz jéghideg, a szauna úgyszintén. Legalább megpóbáltuk. Hogy a sor folytatódjon, reggeli nem jár a szálláshoz, mert nem a megfelelő oldalon történt a foglalás. Kellemetlen, de legalább tanultunk belőle.

 

Leülünk poolt regisztrálni Pókerrel egymás mellett. Közben megbeszéljük, ki mit építene belőle. Körülöttünk repkednek a planeswalkerek. Nálam UG laphúzással, counterekkel, bombákkal, nála BG pár jó lénnyel és kevés leszedéssel. Persze asztalsarkon ülök. Így mikor átadjuk szembe, majd 2x jobbra, megkapom az ő poolját ő meg az enyémet… 1 max 2 lap eltéréssel azt rakjuk össze, amit a másik elképzelt. Játszunk pár tesztmeccset, és a lapelőnnyel rommá ver, nem tudok mit kezdeni a bombáival. Itt nagyjából be is lövöm a kék matchupot a decknek, olyan 20-80, mert ugye manát még halhat az ellen.

Itt álljon a decklist:

1cc:  Festering Newt, Giant Growth

2cc: 2 Corpse Hauler, Plummet, Altar’s Reap

3cc: Rootwalla, Lifebane Zombie, Brindle Boar, Grim Return, Quag Sickness, Verdant Haven

4cc: Deathgaze Cockatrice, 2 Giant Spider, Rumbling Baloth, Hunt the Weak

5cc: Sengir Vampire, Sporemound, Nightwing Shade, Liturgy of Blood

6cc: Nightmare

7cc: Garruk’s Horde

A pakli sokkal jobban teljesített a vártnál, csak két UB deck vert meg. Egyiküket sikerült lejátszani a második partyban, mikor kicsit könnyelmű volt. De hiába resolvált a Duressem a döntő játékban, 4 lényt mutatott, majd következő körökben ezeket castolta: Duress, Divination, Liturgy, Claustrophobia, így második lettem. Sokkal jobb deckje volt, de ha az a Duress talál valamit, nem csak timewalkolom magam, akkor lett volna esélyem.

 

Voltak érdekes pillanatok első napon:

*Festering Newt-om megkapta a Pacifismot, hogy az ellen Scroll Thiefje beüthessen, és ne haljon bele a /1es lénye, majd az utána következő Giant Spider is növeszt egyet. Érdeklődve vártam ellenfelem mit tervez kezdeni a kezemben lévő Sengir Vampire, Nightmare, Baloth trióval. Arckifejezéséből, mikor kitettem a Balothot elsőnek arra következtettem, hogy semmit.

*Liturgyval lekaptam az ellenfél Balothját, majd visszahoztam magamhoz J

*Ellenfél Liturgyjára reakcióban elhúztam a Deathgaze Cocatrice-t Altar’s Reappel, majd visszahoztam támadók kijelölése után elkerülve Liliana’s Reavert a boardról.

*8. forduló, Win or Out: ellenfelem abban a szerencsés helyzetben volt, hogy második játékban 4-re kevertem ellene on the draw. Aztán castolt egy Mind Rot-ot… és színt halt én meg levertem 1 Rootwallával és egy Balothtal J Epic Win is Epic.

*9. forduló, Win and In: a feature match asztalnál Day2-ért Hannes Kerem UG deckje ellen: talán még a közvetítésben sem említettek meg minket. Ellenfelem resolvált 3 Opportunityt, de mivel nem volt semmi bomba a deckjében, egy Lifebane Zombi megalázta, illetve lehordáztam.

Este megint betértünk alternatíva híján az átkos olaszba, ahol előbb leültettek minket a csöpögő esőbe, majd fél óra várakozás után szóltak, hogy bocs túl sok vendég van, nem tud minket vállalni a konyha… tényleg utoljára voltunk itt. Maradt az esti aranykapus kajálás.

Reggeli indulást Szunyi megbeszéli Pókerrel, fél 9-re, mert kocsival megyünk. Ennek rendje és módja szerint mikor kinézek az ablakon 20 körül látom, amint a kocsi épp elhajt nélkülünk. Igazából a csomagok miatt volt kellemetlen kicsit, meg mert hát 9-kor már indul a verseny, de csak túléltük valahogy.

Így legalább feszültség levezetve, jöhet az első draft.

First Pick: Divination (Garruk’s Horde és Baloth helyett), second pick: Garruk’s Horde, majd körbejött amit bontottam. Első boosterben ömlött mindkét szín, a második-harmadikban alig. A 3 Advocate-hez csak 3 beast, azokból kettő 7 manáért.

Draft1 decklist:

2cc: Kalonian Tusker, Disperse, Plummet, Essence Scatter

3cc: 3 Advocate of the Beast, Rootwalla, 2 Trained Condor, Claustrophobia, Cancel, Frost Breath, Divination

4cc: Archeomancer, Giant Spider, Nephalia Seakite, 2 Hunt the Weak

5cc: Sporemound

6cc: Jace’s Mindseeker

7cc: 2 Garruk’s Horde

 

Első ellenfél bemutatta: 5kör Scourge of Valkas, 6.kör Clone… Eredeti sárkányt még 1 kör csúszással megoldottam, de a Clonera nem húztam már semmit. Aztán elkentem kétszer elég csúnyán, második meccsen 4x vette vissza a Molten Birth-öt 3x a Young Pyromancer mellett, és én voltam a mázlista, mert Jace’s Mindseeker kipörgette rá a Shockot a deckjéből, mert csak 2 leszedése van. Aztán persze neki volt jobb deckje, és nyernie kellett volna, és csak mázlis voltam… egy pillanatra azt hittem Kenyeres Ákos ellen játszom. :)

Kétszer mutattam be a 2. kör Tusker, 3. kör Advocate of the Beast kezdést, egyszer lekezelték egy topdeck Mountainnak hála Chandra’s Outrage-el. Sideoltam RW aggro ellen Rod of Ruint és az ellenfél feladta, miután untappeltem vele.

Garruk’s Horde mutatott Garruk’s Hordeot a deck tetején, mindkettő kapott Pacifismot, majd kitettem kézből a betartott Jace’s Mindseekert, és az ellenfél 0 lappal a kezében nem várta már meg a mill 5-öt.

10-2 vel vártam a második draftot, tőlem balra Tapcsy. Első 3 pick leszedés volt, így gyorsan kialakult a BR koncepció. Sajnos Threaten nem jött és kicsit túl is pickeltem a leszedéseket, kevés jó win conditionöm maradt és semmi lapelőny. Cserébe Tapcsy monoG-t szedett, így legalább jól kooperáltunk.

Decklist:

1cc: 2 Festering Newt, 1 Tenacious Dead, 1 Shock

2cc: 1 Child of Night, 1 Doom Blade, Altar’s Reap,

3cc: 1 Blood Bairn,1 Xantid Necromancer, 1 Academy Raider, Molten Birth,

4cc: Lilana’s Reaver,Deathgaze Cocatrice, Mark of the Vampire, 2 Chandra’s Outrage

5cc: 3 Liturgy of Blood, Sengir Vampire, Vampire Warlord

6cc: Corrupt

Xcc: Volcanic Geyser  

Első ellenfelem az UW Pacifism Opportunity deck volt. A név onnan, hogy a döntő játékban 4 Pacifism pihent egy időben a lényeimen, és egy tökéletes, időben felhúzott Opportunityvel megoldotta a boardom maradék részét, plusz felhúzta a Pay to Heed kártyát, amivel az amúgy halálos Chandra’s Outrage kártyát sima passzolom a körömet kártyává változtatta.

Második ellenféllel Win or out (of money) ismét. Vörös aggro deck. Ha nem csúszik manát, akkor sem lett volna esélye, a legsimább meccsem egész versenyen. Amit kitesz, azt leszedem, és 3 Chandra’s Outrage volt minden leszedése.

Na akkor X a biztos pénzért… se. Távolba szakadt hazánk fia Hevesi Zsolt nem akar döntetlent, cél a Top16. Apukája magyar, de a nyelvet nem beszéli, cserébe a németet meg az angolt. Első játékban van 2 lénye, nekem boardon semmi, jön is a jó öreg Jace, mill you for 10. Leszedi a lényt amit kiteszek, konszíd. Másodikban megoldom Jace-t, szimplán ütök bele 2-t és lelövöm. Majd kétségbeesetten túrok valami win condition után Academy Raiderrel, amíg 4 lapom nem marad a deckben, és kapok egy lehetőséget (Opportunity)… kellemetlen.

11-4 és szomorkodás mert tuti kicsúszok a 64ből, majd nagy örömködés az 55. helynek és persze szurkolás a Top8as Balázsnak.

Szunyi már nem tud várni, így indulunk is haza azonnal. Még egy gyors hamira megállunk a pálya mellett, illetve egy kedves rendőr a magyar-szlovák határon felhívja a figyelmünket, hogy nem ég az bal lámpa (miután lecsekkolta az öveket), de akadály nélkül törünk tovább Pest felé. Az úton jól viselkedtünk, bár nem minden paktumot sikerült betartani végig.

Úgy érzem, sikerült közel a maximumot kihozni a lehetőségekből. Soha Core set limited nem ment ennyire, mint az M14. Talán a második drafton mondjuk egy Shockot és még valami kevésbé releváns kártyát elengedhettem volna 2 lényért cserébe, és akkor nyerhető lett volna a 13.forduló, de utólag könnyű okosnak lenni J. Ez volt eddigi legjobb GP eredményem és teljesen elégedett vagyok vele, csak ugye evés közben szokott megjönni az étvágy J.

Köszi Pókernek a fuvarért (matrica árát majd rendezzük), Markos Daninak a szállásfoglalásért (használd a Booking.comot ), Pásztinak és Szunyinak a sok bíztatásért („Majd kiírják, hogy 75. lettél ezért maradjunk még 20 percet?”) és mindenkinek a szokásos GP hangulatért.

Hatalmas gratula P10Bnek a 3.helyezésért és hogy bebűntette Levyt, és egy kicsi sorstársaimnak a Top64-ben, mint Tapcsy és Póker, és a roppant peches Hatt Andrisnak, aki opponens ponttal kicsúszott.

Viszlát Bécsben!!!

Maradok Tisztelettel:

HTBak