Hatt András - GP Prága - Hetvenhatt

Szerző: admin / Kategória: Magic: the Gathering cikk / Dátum: 2013.09.10 23:25

 

 Markos Daninak hála, tagja lehettem a magyar csapatnak, akik képviselték hazánkat a prágai GP-n. Mivel ezeket a versenyeket nem veszem félvállról, ezért alaposan felkészültem. Győrben nem szeretik ebből a kiegészítőből a draftot, mondván, hogy kis esély van visszabontani a nevezési díjat értékben, így más módon kellett készülnöm. Első lépésként megtanultam a kiegészítő összes lapját, majd saját vélemény alapján értékeltem azokat limited formátumra. Ezek után elolvastam a pro játékosok értékeléseit is és összevetettem a sajátommal. Majd összeszedtem az összes common/uc lapom ami M14-es, vagy kijött ebben a kiegészítőben és összeraktam nagy kupacokba. Húztam belőlük véletlenszerűen 78 lapot, majd számítógéppel sorsoltam 6 db ritka kártyát, indítottam egy stoppert és csináltam belőle decket, mintha sealeden lennék. Egy kupacból több fajtát is próbáltam építeni, igyekezve fellelni a legjobb variációt. Draftra, egy online oldal segítségével készültem. Ezeken kívül elolvastam minden cikket és megnéztem minden videót a témával kapcsolatban. Nagy reményekkel és álmokkal és kb. ugyanakkora csomagokkal elmentem a Tecsó melletti üzemanyagtöltő-állomásra és vártam, hogy a pesti delegáció begördüljön. Pár perc késéssel meg is jöttek. Az út nem tűnt hosszúnak, utazás közben sok téma előjött, meglepő módon nagy százalékban Magicről folytattunk eszmecserét.

 

A szállás teljesen rendben volt, de ami legtöbbet dobott rajta az a 125 koronáért igényelhető angol reggeli. Jó magyar módjára, 3-4x fordulva a tányérral, telepakolva virslivel, szalámival, sajttal, tojással, kenyérrel és úgy jól lakva, hogy estig simán kihúzzuk vele. Az igazi rutinos magyar kártyások babot ettek, ahogy Póker is, ami jól megmagyarázza a 9-0-ás első napját.

Ezután laza 20 perces séta után meg is érkeztünk a versenyhelyszínre, kis szöszölés majd belecsaptunk.

 

Kiosztották a 6 boostert, kibontom elsőt, Archangel of Thune. Természetesen tudtam, hogy ezt nem én fogom játszani, de nem szomorkodtam, inkább arra koncentráltam, hogy én majd a végén jobbat kapok. Ezek után regeltük a lapokat, majd a bíró borzolta a kedélyeket, mikor ide-oda adogattuk a paklikat kellő hatásszünettel, hogy közben azon gondolkodhass, hogy „Na, vajon ezt a Jace-es packot fogom játszani?”, nem. Ó inkább ezt a bálnás, pengéset?...nem nyert. De aztán kialakult a végére, hogy miből kell majd világverő decket építeni, így a kis pakkommal, elindultam a számomra kijelölt úton.

Ez lett a lapjaimból:

Lények (13):

1 Striking Sliver

2 Deadly Recluse

1 Manaweft Sliver

1 Kalonian Tusker

1 Advocate of the Beast

1 Chandra’s Phoenix

1 Regathan Firecat

1 Rumbling Baloth

1 Marauding Maulhorn

1 Woodborn Behemoth

2 Pitchburn Devils

 

Egyéb Spellek (10): 

1 Lay of the Land

1 Shock

1 Flames of the Firebrand

1 Lightning Talons

1 Trollhide

1 Molten Birth

1 Chandra’s Outrage

1 Awaken the Ancient

1 Enlarge

1 Devout Invocation

 

Földek (17):

8 Mountain

7 Forest

1 Plains

1 Shimmering Grotto

 

Tetszik. Egy dolgon kellett csak agyalnom igazán, hogy a Devout Invocation bombám befér-e ennyi kötött mellé. Végül úgy találtam, hogy 4 forrásom van erre az egy lapra, amik a Plains kivételével a többi kötött manás lapjaim kijátszását is elősegítik, így bizalmat szavaztam neki. Ráadásul tudtam, hogy a formátumon, ha az ellenfél nem játszik kéket, őrült nehezen, vagy egyáltalán nem tudja megoldani. Side-omban van Plummet, Windstorm, hogy a flyer deckeket jól elkerüljük, alapból is van 2 db Deadly Recluse-om. Volt Doom Blade is, amit úgy side-oltam, hogy ha az ellenfél kezdett, akkor másodikban kivettem a fehéret meg a 7 manás bombát és beraktam a feketét. A meccsek alatt kiderült, mire nincs megoldásom a poolban, de nem lövöm le. Na, lássuk:

 

1. forduló-Say, Ian-UB flyer:

Szimpatikus keveset beszélő fiatalember, talán ettől volt még szimpatikusabb. Vagy attól, hogy 5 kör alatt mindkét meccsben lenulláztam az életerejét, úgy hogy egyik meccsben 16-ban voltam, a másikban flawless victory-vel. 1-0

 

2. forduló-Remco-GBw Angelic Accord:

50 biztos, de lehet 60 év körüli fószer, akinek a háta mögött a fia állt és drukkolt neki. Újabb példa, hogy a játék nem korfüggő. 2. körben prezentált egy Bubbling Cauldront, 3. körben egy lényt, majd 4. körben egy Angelic Accordot, így elkezdett volna már stabilizálni, de ekkor már harmadszor!!! játszottam ki a Molten Birth-öt (micsoda kártya!), amit egy Devout Invocation követett, de a 10 db 4/4-es angyal token felrakását már nem várta meg az úr, hanem angolosan összehúzta a fél asztalt egy mozdulattal, majd kevertünk a következőre.

Itt realizáltam a korábban már említett „nüansznyi” problémát, hogy bár a manafixáló lapjaim lehetővé tennék, egyetlen lapom sincs, semelyik színből sem, amit enchantment vagy artifact elkerülésére tudnék használni. Így kis agyalással megszültem, hogy kiveszem az előző meccs nyertes lapját, berakom a feketét és teszek be Duresst, Mind Rot-ot, meg persze Plummet-et, Windstorm-ot.

Ebből kezdő kézben semmit sem láttam, viszont egy elég jó kis aggro kezet megtartottam. Ha nem húzza fel a kombóját, akkor simán meg van. De ő inkább újra prezentálta ugyanazt, mint előbb, holott teljesen szétkevertem a deckjét. Minden körben támadott az angyallal, majd kör végén feláldozta gyógyult négyet, majd köre végén kirakott egy másikat állva és átadta. Majd később még egy cauldon és még egy lény, amit beáldozott, ami után már 2 db 4/4 angyal büntetett, meg is bűnhődtem hamar.

Harmadikban, kezdőkezemben benne volt a Lay of the land és a Duress, plusz Forest, viszont a többi része a kezemnek vitatható. Fürkésztem az arcát, hátha kiderül, nála van-e megint a kombó: egy halovány mosoly egy idő után elárulta, illetve az, hogy miután felhúzta a lapokat, hátradőlt és kicsit leengedett (persze nem annyira feltűnően). Nekem ez elég volt. Keep! Forest, Lay of the Lands, kivágom a Swampet, figyelem az arcát. Enyhe grimasz és kis lefelé görbület a száján elárulta, hogy sejti, következő körben mi fog következni. Földet rak, passzol. Jövök Swamp, Duress. Bingo. Kezében ismét mind a két lap. Na, várjunk. Az Angelic Accord önmagában nem sokat ér, mást meg nem láttam volna, ami aktiválja, csak a Cauldron. De aztán belegondoltam, hogy lehet nála még Divine Offering, mert látott tőlem enchantot, vagy akár több Cauldron, vagy Trading Post, egyéb lifelinkes lény/lények B tervnek, szóval inkább a nagyobb veszélyt hárítottam, és az Accordot dobattam el. Majd módszeresen elkezdtem neki még több ősz hajszálat szerezni. Egyszer csak elkezdett lényeket húzni, amik nem voltak éppen kicsik, de ekkor már kevésben volt. Így a végén még el is számolta magát és damage stepben pont meghalt. 2-0

 

3. forduló-Christian Höchel-BGr aggro

Barátságos, mosolygós, sokat beszélő srác. Szépen megy, az adok-kapok, Flames of the Firebranddel két lényét távolítom el, majd egyszer csak pástot ér nála egy Shadowborn Demon, ami elkerüli a szép nagy beastemet. Megölöm a másik lényét egy shock-al, így upkeepben szépen feláldozza a demont. Köszönjük a részvételt. Viszont következő körben rak egy 2/1-es humant, ami sac.-re visszavetet kézbe egy lényt a grave-ből. Meglepő módon jön vissza a démon, hogy elpusztítsa a Marauding Maulhorn-t is. Majd kirak egy 2/4 pókot és mosolyogva közli velem, hogy „This time, shock is not enough.”, nem kellett sokáig várni a válaszomra „And this?” és mutattam a Chandra’s Outrage-et a kezemben, amit egy scoop-al nyugtázott. Következő game-ben 2. kör mana sliver, 3. kör Baloth, amit 4.-ben követett a Maulhorn, majd egy shock, 5. ben Advocate of the Beast - így nem sokáig tudta tartani magát. 3-0

 

4. forduló-Kuntze Maximilian-UB Control

Fiatal srác kézfogás után rögtön érdeklődik, hogy hányadik GP-m, majd elmeséli, hogy ő igyekszik mindegyiken részt venni. Kérdeztem, mi volt a legjobb eredménye, többször volt Top 8. Aha, az menő. Ő kezd. Elég jó tempót diktálok. Viszont itt hibázok egy nagyot, mert a mana sliverrel is támadok. Igaz nincs blokkolója, de 4 manája aktív és jön is belőle a Seakite flashben, hogy elpusztítsa azt a lényem, aki később Plains-ként szuperálhatott volna. De kár érte. Jön az Air Servant, meg a Sengir Vampire részéről. Kezemben Devout Invocation, de nincs fehér mana. Persze lehet megcounterelte volna, de erre nem lehet alapozni, vélhetően a hibázásom a vesztemet okozta. Másodikban örülök, mert nagyon jó tempót húzok, de csak addig, amíg 2 Wall of Frost-al nem nézek farkasszemet, amiket nem tudok lekezelni, se áttörni rajtuk. Ő viszont inkább kirak egy Accursed Spiritet, amit megpluszolva counterekkel megtöri az addigi veretlenségem. 3-1

 

Oké nincs gond, megmostam az arcom, hogy kicsit felfrissüljek, majd ki a friss levegőre, 1-2 szem szőlőcukor és meggyőztem magam, hogy ez benne volt, jobban fogok koncentrálni és nem lesz baj.

 

5. forduló-José Ricardo (portugál)-RG Aggro.

Mindketten viccesnek találjuk, mikor majdnem ugyanazokat a lapokat castoljuk, az viszont erősen meglep, hogy miután én egy mana adó sliver segítségével 4. körben támadóképes mountainre rakom az Awaken the Ancient-öt, addig a következő körben ő is ezt teszi. Nagyon megy, az adok-kapok, a 7/7-es monsterekkel mindegyikünk inkább támad, aminek következtében minden körben egy blokkoló leli halálát, közben kezelésekkel szedegetjük a blokkolókat és igyekszünk minél több fenyegetést az asztalra pakolni. Aztán a végén egy Enlarge-al megkínált beastem bevitte a halálos sebet. Másodikban volt egy érdekes szituáció. Elforgat 4 manát, majd castol egy 3 manás lényt, majd rám néz, jobb kézzel kihúzok egy lapot a kezemből (shock) majd erre ő hirtelen visszaveszi a lényt a kezébe és kikasztol egy 2/4-es pókot… Judge!!! Kis vártatva megérkezik a kolléga, akinek felvázolom az eseményt. Elkerekedik a szemem mikor az a döntése, hogy az ellenfelem biztosan csak mellényúlt, hiszen 4 manát forgatott el. Aha, biztosan. Ezután húzok egy Advocate of the Beast-et ami pár körrel később már 7/7-re majd 8/8-ra hízlalja a beastem, amit GR-el nem tud kezelni. 4-1

 

6. forduló-Neudstadt, Daniel-UB flyers

Első meccs, borzasztó szoros, hiába pakolom beastekkel tele az asztalt, csinál egy vámpír enchanttal felturbózott 2/2-es flyert, ami 8-as különbséget csinál körönként. Közben persze counterel, blokkolókat rak, Doom Blade-el…stb. Őrült harcot vívok az idővel, de aztán a végén az Enlarge felhúzása eldönti és 5-ben túlélek. Rengeteg meccset köszönhetek ennek a lapnak. 2. meccsben azonnal rávágja, hogy keep, na, mondom ez jó lesz. De aztán a 3. manát csak nem rakja ki, így gyorsan kivégzem. Utána mutatta a kezét, tele minőségi kártyával csak kellett volna még 1-2 mana neki. Rizikózott, ezúttal nem jött be. 5-1

 

7. forduló-Jeziersky, Gregorz (lengyel) UG

Elsőben Tusker, Advocate, Maulhorn az első négy köröm és az sem segített neki túl sokat, hogy az első lap amit castolt egy 3. körös Divination. Másodikban rak pár blokkolót, de az én lényeimnek nagyobb a f…. izé powerje meg a toughnesse, így ez a meccs is pár körig tart és ismét 20 életben fejezem be. 6-1

 

8. forduló-Aleksa, Telarov-BW

Első meccs elég jól kezdődik, szép a kezem, jó a tempó, nem lehet gond. Szépen is indul, leviszem 3-ba, annak ellenére, hogy 2 pacifism-et és egy fekete enchantot is castolt, amit visszavett Auramancerrel. De itt akadt egy kis probléma, a Fiendslayer Paladinjára rácsattintott egy +3+1-et… Kezemben van kezelés, de a lovag nem szereti a pirosat. Nem lesz ez jó. Nem is lett. 5 seb first strike-al, lifelinkkel sok, főleg hogy közben megjelenik egy Serra Angel, meg egy Sengir Vampire is, így szomorúan veszem tudomásul, hogy aki előbb még 3-ban volt immáron 12-ben van, és megnyeri ezt a meccset. Side-nál sok tervem nem volt, Doom Blade a legtöbb lényét nem viszi, Plummet volt opció a Serra Angelre, meg a Sengir Vampire-ra. Na, nézzük. 3. körben rak Fiendslayer Paladint. Ok, nincs baj, majd körbejátszom. 4. körben rak Fiendslayer Paladint… na, várjunk, mi van??? Igen, kettőt bontott sealeden, egyik foil. Hurrá! 5. körben kirakja a fekete lényt, ami enchantment castolására -2/-2-őt oszt ki egy lényemre. Itt már éreztem, hogy valami csoda kell, hogy nyerhessek. Hamar eloszlott a remény, miután 2 Pacifismet castolt és -4-4-et rakott a beastem-re, majd következő körben liturgia után jött a Quag Sickness is. Szép lassan a lényeim porba hullottak, így már csak két választásom volt: kezet nyújtok, vagy ráborítom az asztalt mérgemben. Inkább előbbi mellett döntöttem és gratuláltam a deckjéhez. 6-2

 

Egy győzelem kell, ennyi választ el a második naptól. Összeszedtem magam, kimentem a levegőre, kicsit leengedni és kiszellőztetni a fejem, hogy minden erőmet összeszedve átromboljak az előttem álló ellenfelemen keresztül Day 2-re.

 

9. forduló-Job, Meertens-UG

Ahogy elhatároztam, meg sem fordult fejemben, hogy kikaphatok. Őrült tempóval, magabiztos játékkal 6 kör alatt, a végén egy Awaken of the Ancient támogatásával, kivégzem. Valamitől kaptam 2 sebet. Ok, ez már csak jól végződhet. 10-szer átpörgetem a side-om és main deckem, kitalálva a legjobb stratégiát. Úgy döntök, hogy tempóban győzöm le és csak olyan kezet kezdek el, ami ezt tudja. Így kivettem a Devotiont, betettem a Swampet, Doom Blade-et, Duresst. 2. kör mana sliver, 3. kör Baloth, 4. kör Awaken the Ancient. Balothot visszarakja pakli tetejére, de nem illetődök meg, csak az lebeg előttem, hogy „Spártaaaaaaaaaaa” illetve, hogy „Prágaaaaaaaaaa”! Nem kell sokat várni a kézfogására. 7-2

 

Itt rápillantok az időre, 20 perc alatt végeztem a 2 meccsel. Hatalmas örülés a 2. napnak a többiekkel, akik szintén bejutottak, Horváth Tamás Póker, Horváth Tomi Bak, Várady Balázs, Poroszkai László, Tapody Zoltán.

 

Meg szerettük volna ünnepelni a sikert, ezért kerestünk egy helyet ahol ehetünk. Meglepetésünkre, bent az étteremben nem volt hely, ezért kint ültünk le a teraszon. A gond csak ott volt, hogy stacken volt az eső, és bármelyik pillanatban resolve-álhatott. Vagy, ahogy Szénási Csabi mondta: „Csak nehogy megteljen a táskánk esővízzel”. Jó kedvünkben még ezt is elfogadtuk volna, viszont az étterem úgy döntött, hogy nem kell a „koszos” pénzünk és inkább bezárják a konyhát. Ezt a kiváló marketing érzéket, hogy a kiszabadult 1600 embert nem szolgálják ki, inkább bezárnak a szokott időben, a többi étterem is követte, így a mekiben csillapítottuk a farkasétvágyunkat. A szálláson még kicsit beszélgettünk a versenyről, a holnapi stratégiáról, majd megpróbáltam gyorsan sokat aludni.

 

Második nap a kihagyhatatlan angol reggeli után teljesen feltöltődve elindultunk a versenyre. Kis szöszölés után már kezdődött is. Hú, micsoda decket fogok rakni!

Na, nézzük, első pick: Kalonian Hydra!!! Kiváló! Ráadásul zöld színből nem volt más erős. Volt még Claustrophobia, meg Air Servant, meg egy Messenger Drake, így hamar eldöntöttem, hogy a kéket nem kell szedni. Aztán jött egy Baloth. Mellette volt még egy két erős lap, de próbáltam tartani a taktikát, hogy első boosternél igyekszem egy színt legalább az első 6-7 picknél elvágni, hogy a másodikból, mikor fordul a kör, abból a színből ismét erőseket kapjak. Nem volt nehéz tartani, 1-2 lap kivételével jöttek szép számmal az erős zöld kártyák.

Azt még korábban eldöntöttem, hogy slivereket nem fogok szedni, mivel sokan tudják, hogy ha valaki rengeteg slivert gyűjt össze, azok nagyon működnek egymással. Viszont, ha többen gondolkodnak így, mint M14 drafton általában, akkor úgy járnak, hogy mindegyiknek lesz 2-3 átlagos sliverje, amik aztán együtt sosem jönnek ki, közben meg elengedtek több erős kártyát is. Talán 6. vagy 7. pickre jött egy Predatory Sliver… Semmi más értelmes nem volt a packban, így elhatároztam, hogy oké kiveszem, de nem tulajdonítok ennek nagy jelentőséget, emiatt nem kezdek el őrült sliver pickelésbe. Következő pick Predatory Sliver… öö izé. Mellette semmi értelmes. Oké. Következőre jött egy Blur Sliver. Hmm, ez már 3 és mindegyik illik a színembe. Oké. 2. booster Thorncast sliver. Mi van? Most próbára tesz valaki? Egy Pacifism, meg 1-2 középkategóriás lap volt mellette, így „kénytelen” voltam kivenni first pickre. Ezután jött Flames of the Firebrand, beastek, Advocate, és még vagy 5 sliver. 3. Booster Mutavault, Briarpack Alpha, Baloth. A végső deckem így nézett ki:

 

Lények (16):

1 Striking Sliver

2 Predatory Sliver

1 Manaweft Sliver

2 Blur Sliver

1 Steelform Sliver

2 Rumbling Baloth

1 Kalonian Tusker

2 Advocate the Beast

1 Briarpack Alpha

1 Kalonian Hydra

1 Thorncast Sliver

1 Pitchburn Devils

 

Egyéb Spellek (7):

1 Thunder Strike

1 Lay of the Land

1 Hive Stirrings

1 Lightning Talons

1 Flames of the Firebrand

1 Shock

1 Verdant Heaven

 

1 Mutavault

10 Forest

5 Mountain

1 Plains

 

Uh, nagyon tetszik! Ezzel csak nyerni lehet.

 

10. forduló-Nicholas, Massat-UB Control

Első meccsben levegőt nem kapok, úgy lekontrollál, pedig a kezdést is átadta, mégsem tudok érdemben kárt okozni benne. Na, ne vicceljünk már, nem kaphat ki a paklim. Másodikban ő kapkodja a levegőt: Flames of the Firebrand elviszi 2 lényét, majd a Tusker és a Baloth mellé érkezik az Advocate. Ráadásul flashes Briarpack Alpha segítségével egyik támadása során ismét 2 lényt veszít, míg én egyet sem. Nem szenved tovább. Harmadik meccsben végre előkerülnek a sliverek is, már azt hittem csak álmodtam, hogy vannak a deckemben. Ráadásul előző meccsket kompenzálva majdnem az összes, a 2. Predator és az 5. sliver után kicsit összehúzza a szemöldökét. Amikor ezek tetejébe még a Thorncast Slivert is castolom haste-esen, nem várja meg a támadást, csak a kezét nyújtja. 8-2

 

11. forduló-Tobias, Grafensteiner-UB Control

Elsőben jó tempót húzok. Mutavault is van, meglepem Alphával, meg a gyors sliverekkel. Már kevésben van, amikor elkezd ilyeneket az asztalra pakolni egymás után, hogy Air Servant, Sengir Vampire, Messenger Drake, Colossal Whale! Oh, végre, nehogy már innen stabilizáljon, mikor már csak 4-ben van… Körönként megeszi egy nagyobb lényem, úgy látszik, fordít, amikor már csak egy Striking sliverem, egy Blur Sliverem és egy Mutavault-om maradt. De inkább húztam egy Thorncast Slivert, ellenfél kitappolva, kirakom, Mutavault bealakít és fejbe lőttem a sliverekkel. Csúnyán néz és egy „sájszét” is vélek felfedezni a mondanivalójában. Második meccs jóval egyszerűbb, a 3. kör előtt nem castol semmit és akkor is csak egy Divinationt. Ez barátom igen csak kevés lesz… 4 kör alatt lenullázom. 9-2

Na, valami ilyesmire gondoltam, hogy tudja ez a deck.

 

12. forduló-David, Melisek-BR

Elsőben szépen húzza a kezeléseket, meg rak pár lényt, amikkel módszeresen leütöget. Mire kiszenvedek valamit, ami ott marad, azt Act of Treasonnel elveszi és megfőzi az üstben. Ezt a kombóját 2x is prezentálja, mindkétszer a „jelentéktelen” Balothommal. Második meccs jó sliveresre sikerül, nem is bír mindent kezelni. A Manaweft Sliver és a többi sliver felhasználásával gyorsan kirakom a kezem és elverem, mint a lovat. Ha az előző erős húzás volt, akkor ezt nem tudom, minek tituláljam. Első köröm Lay of the Lands, 2. kör Mana Sliver, Mutavault, 3. kör Predatory Sliver, Predatory Sliver, 4. kör Blur Sliver, 5. kör Blur Sliver, Steelform Sliver. A csapattársai mögötte teljesen elfehéredtek látván mit adtam elő. Nem sokáig erőlködik így megnyertem az első draft asztalt 3-0-al. 10-2

 

Huhú! Ez az! Már csak egy ugyanilyen eredmény és Top 8!

Na, ne siessünk ennyire! Van még idő, regenerálni, fejben felkészülni.

 

Második Draft:

 

Első pick Scavenging Ooze, második Kalonian Tusker, harmadik Manaweft Sliver, 4. Advocate of the Beast, aztán még pár körrel később Shock! Öh, ez hogy kerül ide? Oké, itt megáll. Majd egy Academy Rider és egy Goblin Shortcutter, Sporemound, Pitchburn Devils. Megint RG. Ezek után senki nem mossa le rólam, hogy nem direkt ezt a két színt szedem csak.

Második boosternél nagy dilemma ért. Legalábbis számomra. Goblin Diplomats vagy Enlarge. A prók által a Goblin 4-est, az Enlarge 3.5-et kapott átlagosan az értékeléseikben. Igen ám, de tele vagyok már így is nagy mana costos lapokkal és egy 4-5 manás aggro általában nem hozza az elvártat. Végül is betettem 2-es slotnak a goblint és elengedtem az Enlarge-ot, amit utólag kicsit megbántam. Szedtem még Volcanic Geysert, 2/4-es pókot stb. Ez a booster kicsit gyengébben muzsikált.

Harmadik boosterben valami hanyagolható ritka, Kalonian Tusker, Young Pyromancer. 2 Advocate of the Beasttel eléggé egyértelműnek tűnik a helyzet, de a mellettem ülőnek több erős kék spellt is adtam, így ha a kék mellé a pirosat szedte, mivel én nálam inkább a zöld dominált, a Pyromancer túl jól fog jönni neki. Végül is a Tusker mellett döntöttem, így megerősítettem a testet a paklimban, ami jól jön, különösen kevés removal spell mellett. Ezek után megint jött egy Young Pyromancer, ezúttal Baloth volt a kísérője. Na, most mi legyen? Valószínű, a mellettem lévő kivette a Pyromancert, most meg adjak neki még egyet? De ha elengedem a Balothot, a 2 Advocate-re csak 2 beast jut jó eséllyel, és mivel kevés a spellem, az én deckemben nem lenne túl effektív a Pyromancer. A Baloth mellett döntöttem.

 

A deck így nézett ki:

Lények (15):

1 Manaweft Sliver

1 Scavenging Ooze

1 Goblin Diplomats

2 Kalonian Tusker

1 Rumbling Baloth

2 Advocate of the Beast

2 Academy Rider

2 Giant Spider

1 Ogre Battledriver

1 Battle Sliver

1 Sporemound

 

Egyéb spellek(8):

1 Shock

1 Volcanic Geyser

1 Shiv’s Embrace

1 Plummet

1 Seismic Stomp

1 Thunder Strike

1 Flames of the Firebrand

1 Accorder's Shield

 

Igen, ami elsőre szembetűnik az a sok spell, és a Pyromancer továbbadása. Viszont ezeknek a felét utána kaptam.

 

13. forduló-Löchert, Johannes-UR

Első körben rak egy Barrage of Expandables-t, majd második kör Young Pyromancer… csak ezek után nézem meg ellenfelem jobban és rögtön rájövök, ki ő. Pont mellettem ült és átadtam neki 2 Young Pyromancert. 3. Kör Shock a diplomatámra, ami csinál neki egy elementált, amivel kilövi a Manaswift Sliverem. Ezek után rakok 2 beastet, amiket Act of Treasonnel elvesz, majd a támadás után szépen feláldozta őket. Ezek után rakott Archeomancert, majd visszavette kézbe az Act of Treasont...

Második meccsen a kezdő kezem szörnyű, az első lény, amit tudnék castolni egy 2/4-es pók a 4. körben. Lekeverem, ez nem tempó. 6 mesés lapot húzok: 2 Kalonian Tusker, Rumbling Baloth, Sporemound, Forest, Mountain. Na, most mi legyen? Nézzük, mik történhetnek! Húzok egy Forestet és két Tuskerrel meg Baloth-tal gyorsan megverem. Ez a legideálisabb, mivel elég kis esély van rá, hogy ismét azonnal minden a kezében lesz. Másik lehetőség, hogy lekeverem ismét, 5 lapra. Ez azonban azért problémás, mert ha bejön a random faktor és mondjuk 2 Mountain lesz benne, vagy nem is lesz föld, kénytelen leszek lemenni 4-re, ahonnan 10% esélyem sincs nyerni. A harmadik lehetőség, hogy elkezdem, és nem húzok 2. Forestet. Húzhatok viszont más aktív lényeket, vagy mondjuk egy Flames of the Firebrandet, amivel a kis lényei miatt gyorsan lap előnybe kerülhetek. Behúzhatom a Manaweft Slivert, amivel az összes lapot ki tudom játszani a kezemből, vagy olyan spelleket, amihez csak 1 Forest kell. Végül még a „nem húzok Forest-et”-eset ellenére is ésszerűbbnek ítéltem a megtartást. Sajnos azon ritka esetek egyike történt, hogy nem jött a második erdő, de semmi olyan érdemleges lap sem, amivel tudtam volna magam tartani. Így mire az első Tuskerem tudtam castolni, megcounterelte, a következőnek a castolásakor pedig már csak 4-ben voltam.

 

A Top 8 elúszott. De most nincs idő ezen agyalni, készüljünk a következő játékra! 10-3

 

14. forduló-Anteri, Fabrizio-UB Control

Nem tudok mit írni, a GP két legsimább vereségét könyvelhettem el, úgy hogy kb. tehetetlen voltam. Doom Blade-et castolt, majd még egyet, aztán Archeomancerrel visszavette, majd újra kijátszotta. Aztán 6. körben Oppurtinity, amiből még vagy 3 leszedést húzott, közben pakolta ki a 3/2 intimidate-es lényeit, meg a Sengire Vampire-t és társait, míg nekem aggro létemre üres battlefieldem volt.

Második meccs még durvább volt, 2. körös Doom Blade leszedte a Tuskerem, majd 3. körben castolt Lifebane Zombie-t ami kivette a kezemből a Rumbling Balothot. Közben Dávid és Markos Dani belenéztek az ellenfél kezébe és hát, hogy is fogalmazzak, nem nagyon tudták titkolni az arcukkal, hogy annyi esélyem van, mint háromlábú sünnek a hatsávos autópályán átkelni. 4. körben ismét jött az Accursed Spirit, 5. ben Liturgy of Blood+Quag Sickness kombó. Borzalmas volt úgy lényt castolni, hogy tudtam, nem éri meg a következő kört. Tehetetlenül néztem végig, ahogy elbúcsúzok a jó eredmény lehetőségétől.  10-4

 

15. forduló-Kevin, Herzmann-UW

Első körben castol egy Tome Scourt, amit tágra nyílt szemekkel figyelek. Majd elkezd 3/5-ös falakat pakolni, amiken nem tudok átjutni. Nem kell sokáig várni és kapok egy Traumatize-t. Fele paklim megy a levesbe. Már láttam magam előtt, ahogy következő körben castol egy Jace-et és úgy lemillel, hogy öröm lesz nézni. Ehelyett inkább kaptam még egy Traumatize-t, majd még egy Tome Scour-t. Már csak néhány lap maradt a deckemben, közben körbejátszással sikerült nagy nehezen 11-be levinnem. Megnéztem a kezem, majd a temetőm és mivel az összes lapot tudtam a deckemből, ki tudtam következtetni mi a maradék, ami még felhúzásra vár. Lent már volt egy Sporemound, és mivel kijött, hogy egy Battledriver van még a lapok között, elkezdtem all-in mindennel támadni. Körönként meghalt egy lényem, de ha 2 körön belül behúzom a Battledrivert a 4 lapra fogyatkozott paklimból, és ő nem tud semmivel tovább millezni, akkor elvileg pont meghal. Igaz, azért ez korántsem kecsegtető, de minden esetre egy alternatíva. De persze nem húztam fel, mert utolsó lap volt, így kikaptam.

Muszáj volt megtudnom, hogy van-e Jace-e, ezért finoman puhatolózva mondtam neki, hogy ha a Jace-t is felhúzod, gyorsabb lett volna. Tudom, nem hülye, de megpróbáltam, hátha elszólja magát. Bingó! Elmondta, hogy egy Jace-nek ő is nagyon örülne, akkor valószínű nem 0-2-vel állna ezen a drafton. Ok, akkor az nincs. Mi a terv? Millelést kivédeni nem tudom, nincs Elixir of Immortalitym, nézzük tovább. Két Giant Spider halál fölösleges, egyik falon se megy át, még támogatással sem, bár a Goblin sem, de az legalább kint lehet 2. körben. Flames of the Firebrandet talán az első eset, hogy érdemes kiside-olni, helyette tettem még egy Plummetet a Wall of Swordok ellen, meg Cyclopsot, mert azt nem tudja blokkolni.

Megtartok egy erős kezet, egy Wall of Swordot eltüntetek egy Plummettel, majd előbb végzem ki, mint hogy lemilleljen.

Harmadik meccs hasonlóan zajlik, csak megáll 5 manán. Közben én már mindent kiszórtam a kezemből és egy Ogre Battledriver segítségével gyorsan leütöm. Kiderült, azért volt baj, hogy nem volt meg a 6. manája, mert Planar Cleansinget szorongatott. 11-4

 

Ez lett a vége. Nehezen tudnám eldönteni, hogy örülök-e, vagy csalódott vagyok. Kicsit mindkettő. Örülök, hogy bejutottam a második napra, még jobban, hogy megnyertem 3-0-al az első draftasztalt a második napon, és életem eddigi legjobb GP eredményét értem el. És mégis kicsit csalódott vagyok, hogy a második draft valahol így elcsúszott, hiszen eggyel több win Top 32-t jelent minimum, Kettővel több meg fix Top 8.

A GP után sokat agyaltam, hogy miért alakult így, mit kellett volna máshogy. Több tucatszor elolvastam a feljegyzéseim és gondoltam végig a lehetőségeim. Talán misspick volt elengedni az Enlarge-ot és a 2 Young Pyromancert, talán akkor máshogy alakul, ha nem így döntök. Ez már soha nem derül ki. Miután kicsit leültek bennem a történtek, persze inkább boldog voltam és alig várom, hogy ismét kihozhassam magamból a maximumot egy ilyen kaliberű versenyen és dicsőséget szerezhessek kicsiny, de annál nagyszerűbb hazámnak.

 

Legjobbakat: Hatt András