Pokémon TCG formátumismertető Pusztai Norbert tollából

Szerző: admin / Kategória: Pokémon TCG / Dátum: 2019.07.01 15:49
Tagek:

Megvásárolható Pokémon termékeinket itt találhatod meg.

Sziasztok!

Pusztai (Kuma) Norbert vagyok és ezúttal a formátumokról, ezen is belül részletesebben a standard formátumról olvashattok majd. Ha azt sem tudod miről van szó, ne ijedj meg, pont ezért készült el ez a cikk, hogy minden világossá váljon ;)

Formátum

Mit is jelent pontosan ez a szó? A Pokémon TCG-ben a különböző kiegészítők lapjainak megkötését, tehát bizonyos kártyákkal nem lehet játszani egy adott formátumban. Itthon szinte minden versenyt standard formátumban játszunk. Előfordulnak sealed versenyeink és régebben játszottunk expanded formátumot. Ezen felül létezik még egy formátum, a legacy. A legacy-ról nem szeretnék bővebben írni, mivel hivatalos versenyen még soha nem használták, túl új, nincs megfelelően kiegyensúlyozva, röviden annyi, hogy minden lap használható a Heartgold és Soulsilver kiegészítőtől egészen napjainkig. Na de nézzük is meg a formátumokat kicsit részletesebben.

Expanded

Az expanded formátumban a játékosok régebben az akkor standard és az előző standard formátumok lapjaival játszhattak. Mostanra bevett szokássá vált, hogy a Black and White kiegészítővel kezdődik és a legújabb lapokkal zárul a pakliba tehető lapok listája. Hogy valaha ki fog-e rotálódni a Black and White, azt csak a kiadó tudhatja. Itthon nem igazán játsszuk ezt a formátumot, nem igen beszélnék erről sem többet, külföldön viszont gyakran találkozhattok vele. (Például Bécsben nagyon szeretnek ebből League Cup-ot tartani).

Sealed

A sealed formátumot szerintem minden aktív játékos ismeri. Ez igazából nem is formátum szigorúan nézve, de előkerülhet a szó itthon, így mindenképp meg akartam említeni. A sealednek nevezünk minden olyan versenytípust, ahol bontatlan csomagot és kizárólag azokkal a lapokkal lehet játszani, amit abból nyitsz (+ basic energia adható hozzá). Itthon előforduló sealed versenyek:

  • "Pre-release", azaz az új kiegészítő megjelenése előtti hétvégén egy build&battle kit felhasználásával kell paklit építeni. Egy ilyen kit tartalmaz: négy darab booster csomag a kiegészítőből, ami csak a versenyt követő héten jelenik meg hivatalosan, evolúciós láncot a set common-uncommon-rare pokémonjaiból és trainereket a kiegészítőből. Kapunk tehát egy pakli alapot, valamint egy promo lapot ami csak ezekben a kitekben található. Mindig 4 féle promó szokott lenni, ebből tartalmaz egyet a kit.
  • Következő a "post-release": Lényegében ugyan az, csak valami miatt nem érkeztek meg időben a build&battle kitek ezért nem tudtuk megtartani.
  • Az utolsó amiről még említést tennék a "booster battle": egy darab booster lapjaiból és basic energiákból kell egy 10 lapos paklit csinálni, ezután pedig ezzel a paklival kell részt venni egy 4 fős miniversenyen, ahol sorban mindenki megküzd mindenkivel.

 

Standard

Ezzel elérkeztünk a lényeghez. A standard formátum a legelterjedtebb, legnépszerűbb és a leggyakoribb formátum. A komolyabb versenyeket mind ebben a formátumban tartják. A lényege: A standard formátumú versenyeken nem játszhatóak azok a lapok, amelyek nem szerepelnek a standard kiegészítők listáján. Jelenleg a standard formátumban használható minden olyan kártya, ami a Sun and Moon kiegészítőben vagy az után lett kiadva. Azokkal a kártyákkal, amik a Sun and Moon előtt jelentek meg nem lehet bővíteni a paklidat. Ez a cikk írásakor még így van, de szeptemberben érkezik az úgynevezett rotáció, szeptember után már kevesebb kiegészítőt használhatunk majd. Hogy pontosan melyeket, azt lentebb fogom leírni. Nemcsak a kiegészítők lapjai, hanem a promóciós lapok is szabályozva vannak.  A promó lapok, amiket használhattok az alábbi linken elérhetőek: https://www.pokemon.com/us/pokemon-tcg-promo-card-legality-status/

Lenne még egy fontos dolog, ami közvetlenül a standard formátumhoz tartozik. Ezt úgy hívják, hogy reprint. A reprint azt jelenti, hogy egy kiegészítőben újra kiadnak egy olyan lapot, ami a múltban már létezett. Mutatok is erre egy példát:

Ez a 3 kártya 3 különböző formátumban lett kiadva. Az első a jelenleg is standard Team-Up kiegészítőben, a második a Black and white éra idejében, a harmadik pedig a Heartgold és Soulsilver korszakban. Mivel a legelső standard formátumú lap, amelyiknek egyezik a neve és a szövegezése a másik kettőével, ezért a régebbi verzió is használható a standard formátumban. Ha a lap végeredményben ugyanazt csinálja, de kicsit változtatnak a megfogalmazáson, az még belefér. Tehát a fenti képeken látható pokémon communication-ök mind játszhatóak a standard formátumban. Ugyanakkor oda kell figyelni még egy fontos apróságra is a reprinteknél.

A fent látható max potiont bizonyára sokan ismeritek, akik jártok versenyezni, hiszen ez a lap sokszor szerepelt a díjazásban. Bár ezt a lapot jóval később adták ki, mint a kiegészítőt, amiben az eredeti Max potion kártya van (Guardians Rising), sajnos ez a promo lap (és igen sok másik) szintén nem lesz játszható szeptembertől. A lap bal alsó sarkában látható "A" betű azt jelenti, hogy ez a lap nem számít reprintnek, csak "altarnate art" azaz "alternatív illusztrációval ellátott" lap. Így hiába jelentek meg ezek a kártyák abban az időszakban, amikor már olyan kiegészítőkkel is játszottunk, amelyek nem rotálnak ki szeptemberben, hacsak nem nyomtatják újra őket valamelyik standard kiegészítőben, ezek csak szép díszek lesznek, illetve kizárólag az expanded formátumban lesznek használhatóak.

Na és akkor most térjünk rá arra, hogy honnan fogod tudni melyik kiegészítők standardok és főleg melyik kiegészítőhöz tartozik egy lap?

A kártyák (jelenleg) bal alsó sarkában mindig van egy szimbólum, ez jelzi melyik kiegészítőből származik az adott lap. Régebbi lapoknál máshol helyezkedtek el, azok eleve biztos, hogy nem standardok (hacsak nincs belőlük standard reprint ugyebár).

Jelenleg standard kiegészítők és szimbólumok:

Szeptember után pedig:

 valamint minden kártya amik ezek után jönnek majd ki.

Úgy érzem, hogy sokat elmondtam, amit érdemes tudni a formátumokról, ha nem is mindent, de a lényeget mindenképp. Készüljetek a rotációra, az első komolyabb verseny, amit már az új formátum szerint kell játszani, az a világbajnokság lesz, amelyet érdemes lesz figyelemmel kísérni. Addig is legyetek jók és gyertek szépen gyakorolni ;) Sziasztok!