Tóth Miklós: Magic Szabálysarok - A prioritás

Szerző: admin / Kategória: Magic: the Gathering cikk / Dátum: 2013.11.04 22:35

 

A prioritás

 

1. Mi az a prioritás?

 

A prioritás (elsőbbség) azt jelenti, hogy ha nálad van, kijátszhatsz lapokat, képességeket. Ha az ellenfélnél van, avagy épp senkinél sincs, akkor nem tehetsz semmit. Egyszerre mindig csak az egyik játékosnál lehet, és amikor ő már nem él a lehetőséggel, akkor átadja azt a másik játékosnak.

 

2. Mikor kapnak a játékosok prioritást?

 

Jellemzően minden fázis, illetve lépés elején (kivéve az untap-et, és legtöbbször a cleanup step-et) az aktív játékos (akinek a köre van) megkapja a prioritást, így minden lépésben ő cselekedhet először. Lapokat játszhat ki, képességeket aktiválhat, illetve egyéb speciális cselekményeket hajthat végre. Ezek között vannak olyanok, melyek használják a stacket, és vannak olyanok, amelyek nem. Pl. egy föld kijátszása, mana ability használata, morphos lény arccal felfelé fordítása nem használják a stacket, így ezek zavartalanul megtörténnek, majd ugyanez a játékos újra megkapja a prioritást.

 

3. Mikor kell átadni a prioritást?

 

Minden esetben, amikor kijátszol egy spellt, vagy egy képességet aktiváltsz, esetleg triggered ability kapcsol be nálad, amik a stacken keresztül sülnek ki, akkor ez a stackre megy, de annak a kisülése előtt az ellenfélnek is lehetősége lesz reagálni rá.

 

Ez pontosan úgy történik, hogy minden alkalommal, amikor valakinél ott a prioritás, addig játszhat ki spelleket és abilityket, pakolhatja tele a stacket, minden új elemet a korábbiak fölé helyezve, amíg csak akarja, és ki is bírja fizetni a költségeket. Természetesen a stack minden eleme csak instantban működő spell és ability lehet, kivéve a legalsó elemet, hogyha épp a fő fázisban járunk (main phase).

 

Ha már nem kíván többet kijátszani, és szeretné, hogy a stack legfelső (és kizárólag a legfelső) eleme (!) kisüljön, vagyis kifejtse a hatását, akkor passzol, azaz „átadja a prioritást”.

 

Ekkor a másik játékos csinálhatja meg ugyanezt - addig pakolhatja tele a stacket instant elemekkel, amíg csak akarja, illetve képes rá, majd, amikor a legfelső elem kisülését kívánja, akkor átadja a prioritást. Ekkor az előző játékos kezdhet el megint pakolni, és ez így megy:

1. Az idők végezetéig.

2. Addig, amíg egymás után mindketten passzolnak, vagyis nem pakolnak fel több elemet.

 

Utóbbi eset a szerencsésebb, ekkor a stack legfelső - és csak a legfelső - eleme kisül.

 

4. Hova kerül a prioritás, ha valami a stackről kisült?

 

Minden stack-elem, azaz minden varázslat, vagy képesség kisülése utánaz aktív játékos újra megkapja a prioritást. Vagyis megint elölről kezdődik minden, mehet a pakolás, a stack alsóbb elemei pedig csak várakoznak. Röviden: mindenki zavartalanul addig pakol a stackre, amíg akar, de minden egyes stack elem kisülése előtt, mindkét játékosnak lehetősége van reagálni, és minden stack-elem kisüléséhez az kell, hogy előtte mindkét játékos passzoljon.

 

5. Mi történik, ha mindenki passzol, és a stack üres?

 

Minden egyes lépésben, ha úgy passzol egymás után mind a két játékos, hogy a stack üres, akkor az adott lépésnek vége, és jön a következő lépés.

 

6. Mikor lehet először cselekedni a körben?

 

Minden körben legelőször az untap lépés után, az upkeep lépés elején - miután az esetleges „at the beginning of your upkeep” kezdetű képességek stackre mentek - az aktív játékos kap prioritást. Ekkor lehet tehát először kijátszani valamit az adott körben.

 

7. Varázslatok és képességek kisülése közben kaphat-e bárki prioritást?

 

Soha, senki. Csak előtte és utána. Ennek a szabálynak számtalan, rendkívül fontos következménye van. Egy spell kisülése alatt egy lény ezért nem tud belehalni a halálos sebzésbe, egy játékos nem tud veszíteni azért, mert üres pakliból húzna, vagy mert az élete nullára csökkent – mindezek csak a spell kisülése után történhetnek meg. Továbbá például egy „draw three cards, then discard three cards” szövegű varázslatnál sosem tudsz a húzás és a dobás között kijátszani spellt, vagy a dobás előtt a lapokat esetleg más képesség, vagy varázslat költségének elhasználni.

 

Akelir