ubcontrol: Legacy ligabeszámoló 5/4.

Szerző: admin / Kategória: Magic: the Gathering cikk / Dátum: 2013.12.29 14:31

A felkészülés

Idén ismerkedem a formátummal, ezért mindig sokat készülök a fordulókra. A legtöbb eredményes paklit forgattam papíron, vagy neten. Ahogy a verseny alatt többeknek is mondtam, csak más szavakkal: Legacyban még a "számomra más formátumon nem preferált deckektípusok" is jók! Maximálisan szinergikusak a Legacy paklik, ezért 10-20 játék csak az alapokat hozza ki, a rejtett kis trükkök nem jönnek ki ennyi idő alatt, ezért lehet akár több hónapig is forgatni egy decket úgy, hogy mindig felfedez valami pluszt az ember.

Két olyan pakli van, amit több, mint fél éve használok és a legjobb 8-10 pakli típus között tartanak számon. Ebben a ligában mindig ezekkel neveztem. A Miracles Controllal 3. és 12. helyet szereztem, az Omni-Tellel 2. lettem. A legutóbbi forduló óta Bécsben voltam égy 65 fős Legacy versenyen, ami a standard GP side eventje volt. Itt Miraclest pörgettem, ám tanulva a legutóbbi ligaforduló három döntetlenjéből, most adtam egy esélyt a Rest in Peace - Helm of Obedience kombót is tartalmazó változatnak. Ez kinyitja a lehetőséget az ötödik körtől kezdve az azonnali győzelem előtt, így esélyesebb, hogy beleférnek a játékok az 50 perces keretbe. (Már várom a liga Top8-at, ahol nincs időlimit. Uzsonnát hozzatok!)

Szóval Bécsben közepes eredményt értem el, viszont megismerkedtem egy meghatározó legacys forumozóval, aki le is győzött a mirrorunk során. Az ő deckváltozatát is teszteltem az azóta eltelt időben. Pár lap eltéréssel azonos a két pakli, mégis teljesen más stratégia szükséges a győzelemhez. Nem jutottam dűlőre, melyiket játszam élesben. Meg hát a mostani forduló GPT is volt, ami azt jelenti, hogy a párizsi Legacy GP-re lehet bájokat nyerni! Terjedt a Facebookon egy ábra, ami bemutatja, hogy kinek milyen Legcy deck való. Aki szimplán győzni akar, annak az Omni-Tellt ajánlják. Na, gondoltam, én most pont ilyen vagyok!

Kicsit leporoltam a két alkalommal ezelőtti paklimat, szinte mindenkit megvertem a teszteléseim során az interneten, kölcsönkértem a hiányzó lapokat, aztán elmentem a versenyre.

 

 

A verseny

15-en gyűltünk össze, ami egy Dark Confidant-ot eredményezett fődíjnak. Még pár ember, és a nekem jobban kellő Polluted Delta-t lehetett volna nyerni. Többen voltunk, mint az előző fordulókon, olyanok is jöttek, akik eddig még nem neveztek. A szokásos fél órás várakozás közben ment a poénkodás, lapok csere-beréje és egymás paklijának kikémlelése. Én titkoltam az enyémet, mert reméltem, mindenki azt gondolja, hogy megint a Miraclesszel jöttem.

 

Első forduló

Kiss Sándor, Death-Blade. Sanyi a legjobb EDH játékos az országban. (Megnyerte a legutóbbi liga abszolút döntőjét, és az egy héttel korábbi egynapos EDH versenyt is.) Legacyt teszteltünk már együtt többször is, ebben a formátumban bekövetkezett fejlődésemben is sokat köszönhetek neki. Szóval kicsit ódzkodva csaptam bele a játékba, Sándort esélyesnek tartottam a teljes mai forduló megnyerésére.

Jegyzeteim olvashatatlanok, ezért inkább benyomásaimra, emlékeimre támaszkodom.

Turn 2 Confidant, eztán mivel kitappolt Show and Tell-ezek, de megforceolja. Hoz egy Jitte-t is, majd mivel semmit nem húzok, szépen lassan agyonver.

Side: Leyline of Sanctity-ket berakom, a Defense Grideket nem. Ez ellen a matchup ellen a legnehezebb sideolni, mert dobat és kánterel is, tehát hét lapot kéne berakni, de ennyit nem tudok kivenni, mert az a kombó valószínűségét nagyon lecsökkenti.

A második játékba - azt hiszem - volt kezdő kézben Leyline-om, ami fél győzelem. Áterőltetek egy Show and Tell-t Omniscence-re, de nincs laphúzásom, ő viszont játékba tesz egy Batterskull-t. Négy körben nem húzok még egy Ponder-t sem (28 lap van a deckbe, amit, ha behúzok esélyes, hogy nyerek). A Batterskull szépen agyonver. Persze a következő lap lett volna az Enter the Infinite. Ha nem erőltetem korai a Show and Tell-t, akkor nyerhettem volna, de akkor annak a valószínűsége is nőtt volna, hogy Sanyi kántert húz, tehát elvben jól döntöttem, gyakorlatban kikaptam a saját deckemtől.

0-2

Legalább van időm körbenézni, ki-mivel-hogyan játszik?

 

Második forduló

Csóti Pox. Ő is volt a bécsi Legacyn, régi, tapasztalt játékos. Most meglepetésemre Junddal jött a múltkori True-Name Nemesis pakli helyett.

Bezzeg most jól húzok, hamar bekombózok. Sideolom a Leyline-okat, amit fel is húzok, harmadik körös kombó.

2-0

Ezért jöttem ezzel a deckkel, így kéne ennek mennie!

 

Harmadik forduló

Várady Balázs, Sneak and Show. Látszik, hogy ma GPT van, nem Sliverekkel, vagy más móka paklival nevezett, hanem a tier 1 deckek királyával. Balázs nagyon régi játékos, komoly lapkészlettel, valamint kiemelkedő hazai és nemzetközi eredményekkel.

Az első fordulóban az első Sneak Attack-ját megoldom, a másodikat már nem tudom. "A fa mögül kiugrott a hésztes Emrakul!" Ahogy a nézők kommentálták a történteket.

Besideolom a Defense Grideket, amiket be is húzok. Más esélyem nem lenne a kánter háborúban. Nyerek.

Nagy izgalmak után a harmadikat is megnyerem, itt már nem is jegyzeteltem.

 

Negyedik forduló

Kenyeres Ákos, UR Delver. Ákos Bécs óta Level 1 Judge. Elszánt játékos, valódi competitive player. Szerintem a Legacyt nem ismeri annyira, de általános tudása és jó pakli választása a liga első helyére segítette az eddigi összesítésekben.

Pyromancer-t kánterelek, majd a Delver túl gyors clock, miközben a kánterek megakasztják a kombómat.

Beszideolom a Defense Grideket.

Nagyon feszült a hangulat. Mindketten 2-1-re állunk, 4-1-el elvileg még lehet győzni. Tehát a tét nagy.

Ákos rutinja és időben érkező Red Elemental Blast-ja eldönti a helyzetet. 0-2

 

A negyedik forduló eredménye számít a liga standingsbe, de lejátszuk az ötödik fordulót, ami alapján lesz a GP báj és a díjazás.

 

Ötödik forduló

Szőke Zoli. Az előző liga nyertese, az egyik legjobb magyar magices. Death and Taxes játékos, aki most Esper-Baldet hozott. Nem ment ma Zolinak a játék, asszem ikszelt is, mert "lassú és gondolkozós" a paklija.

Thoughtseize-re reakcióban Brainstorm-olok és elrejtem a Cunning Wish-t és egy másik fontos lapot.

Deam Halls után egy Ponder dobásával kijátszom az Enter the Infinite-t, amit Zoli megforceol.

Thoughtseizel csak földet tartalmazó kezemre, majd behúzok még egy Ponder-t és Enter the Infinite-t. Nyerek!

A második játékban komoly dilemmával állok szemben. Nagyon jó kezem van föld nélkül. Sajnos megtartom, és nem húzok földeket. Meddling Mage-re Force-olok, amit visszaforceol, de van még egy Force nálam. Eztán föld nélkül, szinte lapok nélkül már védtelen vagyok. 1-1

A harmadik játékban kiegyensúlyozottabb a helyzet. Itt jön ki Zoli verseny rutinja és állóképessége. Ebben kell még fejlődnöm. Meddling Mage Enter the Infinite-re, folyamatos a nyomás, miközben védi a pozícióját, én meg nem húzok mondjuk egy Cunning Wish-t, hogy leszedjem a mágust. 1-2

 

 

Összességében

Nem váltotta be a reményeket a pakli. Tizenegyedik helyre kerültem ma, ám az összesítésben még így is az ötödik vagyok. Nem kéne hagynom elmenni a top8-at!

A mai alkalmat Szabó Laci nyerte meg. Jelentős lapkészlettel és sokéves Legacy rutinnal rendelkezik, megérdemelte, hogy egyszer a dobogó legfelső fokára állhasson! Reanimator kombó paklit forgatott, látszott a játékán, hogy nem először van a kezében a deck. Gratulálok!

Összességében azt tapasztaltam, hogy erős a magyar mezőny. Jól felkészült játékosok, igazi verseny paklikkal küzdöttek. Nincs a mezőnyből drasztikusan kiemelkedő játékos, hanem kiegyensúlyozottak az erőviszonyok. Magas az átlagos színvonal.

Szerintem Párizsban sok magyar jut be a day 2-ra, de kilátásba helyezhető valami tényleg komoly eredmény is! Hajrá, magyarok!

Legacyban gazdag, sikeres új évet kívánok!