Poroszkai László: Hiba a rendszerben - BUG PTQ Top8

Szerző: admin / Kategória: Magic: the Gathering cikk / Dátum: 2014.01.23 19:11

 

Történt pediglen, hogy borzalmas eredményt produkáltam vala Prágában a modern GP-n. Mivel a beváltott cseh koronát nem akartam hazautaztatni, ezért bánatomban a dealereknél nézegettem nem túl drága lapokat, amiket nem nagyon látok pörögni nálunk a liciten. Ilyenek voltak, mint Flesh / Blood, Plasm Capture és Duskmantle Seer. Ezeket mindig szerettem volna valami épkézláb dekkben megfuttatni, így már hazafelé félálomban arról ábrándoztam, hogy mennyi lapot fog nekem húzni a Seer, és hogy milyen jó lesz Caryatid után 3. körben kánterelni valamit Plasm Capture-el, majd lehozni egy jól fejlett Aetherlinget. Pédául.

 

Egy hét volt a PTQ-ig, az anyagi keretek szűkösek, sűrű tesztelésre csak az MTGO maradt, mert éjszakás voltam. A BUG kombinációk jó kiindulópontnak tűntek mind a kontrollhoz, mind a tempóhoz. Nem kellett hozzájuk 40 dolláros Reveláció. Bár én a kontrolltól vártam jobb dolgokat, az első néhány próbakör után egyértelműen az aggro tűnt jobbnak. Ami azt illeti, meglepően jó volt.

 

Ahogy én látom: egyrészt sok kis kombó volt benne, mint pl. a Dreg Mangler scavenge képessége, amit egy Experiment One nagyon tudott díjazni. A Pack Rat meg tudott szabadulni a későbbiekben húzott haszontalan kártyáktól, vagy egy Lotleth Troll csemegézhette el őket. A Seer és a Scrivener adtak némi extra lapot a végjátékban, ha sikerült asztalon tartani őket. Meglepően jó tempót tudott produkálni. És persze teljesen váratlan volt az ellenfeleknek.

 

Mindig próbáltam valamit csiszolni rajta. A Downfall néha lassúnak tűnt vagy beragadt a két fekete miatt. A Doom Blade semmit nem tudott a sok monoblack ellen. A Pack Rat is gyakran lassúnak tűnt. A Deathrite Shamant szívesen bepasszíroztam volna, de nem volt rá keret. A Mystic Elfek már túl sok szütymő volt a dekknek. Végül azért összeállt valami, amivel elindulhattam a PTQ-ra.

4 Breeding Pool
4 Overgrown Tomb
4 Golgari Guildgate
3 Watery Grave
4 Temple of Mystery
1 Island
1 Swamp
1 Forest
2 Cloudfin Raptor
4 Experiment One
4 Dryad Militant
4 Kalonian Tusker
3 Blood Scrivener
2 Scavenging Ooze
2 Lotleth Troll
2 Doom Blade
2 Ultimate Price
2 Simic Charm
2 Abrupt Decay
4 Dreg Mangler
2 Boon Satyr
3 Duskmantle Seer

 

Side:

 
3 Dark Betrayal
3 Notion Thief
3 Thoughtseize
2 Downsize
2 Golgari Charm
2 Gift of Orzhova

 

Ami azt illeti, nagy reményeim azért nem voltak. Prágára sokat készültem és nem éreztem kifizetődőnek, így most inkább csak a móka része érdekelt. Reméltem, hogy sikerül elkapni valami profibb játékost egy jó Downsize-al és némi szemgúvadást elérni, de nagyjából ennyi volt a cél. Pláne a két és fél óra alvással a hátam mögött. A vonaton terveztem még némi alvást, de inkább kikaptam párszor Maze's End ellen, illetve elvertem párszor az Esper kontrollt.

 

Aztán a versenyen az történt, hogy kaptam elsőnek egy szlovák kártyás kollegát ellenfélnek. Ő boros devóciót játszott. Két nagyon gyors meccsben sikerült levernem. Én mindkettőben sok földet húztam, de volt Experiment One-om meg Dreg Manglerem, ő egyszer sok földet húzott, egyszer keveset, és a lényei kevésbé ragaszkodtak a csatatérhez. Nem adtam neki időt a stabilizálásra. Lényeket elforgatni és reménykedni, hogy az ellenfél gyorsan elmúlik - ezt tudja a dekk.

 

A másodikban monokék ellen harcolhattam, szintén külhoni játékos ellen. Az első meccset nagy nehezen sikerült hoznom egy meglepetés Dreg Manglerrel, a másodikban viszont csúnyán kikaptam. A harmadikban aztán nagyon szoros volt az állás, két lapjából egyet tudtam, hogy Island. A másik volt a kérdés, hogy bounce, Hybridization vagy bármi egyéb. Minden esetre lehetett volna megoldás, csak más. Végül úgy döntöttem, hogy engedek a belső Gruulnak és elindultam a Duskmantle Seerrel és a Lotleth Trollal, kézben egy Simic Charmmal. Nála Jace feszített (ő hízott az előző körben), egy Tidebinder Mage és egy tappelt nagy Raptor, esetleg még valami jelentéktelen lény. Szóval nem tűnt úgy, hogy hosszabb távon jobb lesz a helyzet számomra. A Tidebinder Mage próbálta blokkolni a Trollomat, mire én rövid tűnődés után rányomtam a Charmot. Most az ellenfélen volt a gondolkodás sora, de végül rábólintott, hogy akkor damage. Amit viszont elfelejtett, hogy a Lotleth Troll trampol. Igaz, német volt, így a hangzatos "Verursacht Trampelschaden" szövegezés kanyargott rajta. Kicsit megdöbbent, mikor mondtam, hogy okkéjs, akkor meghalt. Kérdezte, hogy akkor reagálhat-e mégiscsak inkább, de a bíró szerint mivel a Troll már pár köre ott hegyelt, ezért lett volna ideje megkérdezni, mit csinál, ha ő nem tudja fejből.

 

Harmadik meccsen Pókerrel küzdhettem. Mivel hülye dekkel voltam és jól is ment, teljesen boldogan állítottam, hogy a Hold nevében megbüntetem. Pláne mert már láttam, hogy monofeketét játszik. Ami nem rémlett, hogy sok fehérrel játszik, meg Blood Baron és Obzedat kártyákkal. Ezek az elsőben el is tettek némi küzdelem után. Sajnos egyszer el is felejtettem triggerelni az Experiment One-t a Bestow után beeső Boon Satyrra. Ez később nagyon fájó volt, mert a +1 blokkolóval azt hiszem el tudtam volna hozni a meccset. Cserébe a második meccsen sikerült tempót húznom és nem adni időt az ilyen rőföknek, hogy asztalt érjenek. De legalább a Seer-nek megmutathatta a Blood Baront, hogy utána jól le tudjam ütni a levegőből. Majd következett egy elhúzódó harmadik meccs, amiben nála két démon feszített az asztalon, nálam pedig egy Duskmantle Seer próbálta átvinni az utolsó sebeket. Sajnos sikertelenül. Azért még sikerült két kis nyümit produkálnom a Seerből, hogy az utolsó körre is kitappeljem a démonokat, így X-re mentve a meccset.

 

Negyedjére ismét idegenből érkezett játékossal harcolhattam. Esper kontrol volt, én pedig nagyon gyors. Ezekre a meccsekre sajnos már nem emlékszem, csak az maradt meg, hogy sajnos a Notion Thieffel nem sikerült megismertetni, mert nem jött fel.

 

Itt én már igen vidám voltam. Jó érzés egy verseny élmezőnyében lenni, és ezt már csak az koronázhatja meg, ha az ember a saját random hülyeségével jut el odaáig. Így ültem le Várady Balázs ellen küzdeni, aki szintén fekete-fehérrel próbált megállítani. Az első meccsen ez sikerült is. A Blood Baronra konkrétan semmi megoldás nem volt a dekkben. A Simic Charm tudott kis időt nyerni, meg vagy 4 lényem tudta blokkolni, de alapjáraton mind kisebbek voltak. Ez nem volt túl bíztató dolog, de amikor kezdtem, akkor sikerült tempót produkálni és elkerülni a bárókat. Az utolsó meccs pedig úgy kezdődött, hogy egy Thoughtseize után két Bárót is láttam nála. Egyet eldobatni nem sok értelmét láttam, így inkább egy Downfalltól szabadítottam meg és próbáltam nem adni időt a báróknak. Tempóztam is szorgosan, nagyjából 3-ra ütöttem le, és neki nem volt csak egy Underworld Connectionje játékban mire eljutott 5 manához. A Simic Charmtól tartva inkább Gray Marchantot hozott, amit kissé szánalmasnak érezve magamat, jól meg is bounceoltam. Mire ő ismét Gray Merchantot választott a Báró helyett, én pedig üres kézre, Blood Scrivenerrel második lapként húztam egy jó Ultimate Price-t.

 

Egy győzelemre a top8-tól Schrick Mátéval és a halakkal kellett megharcolnom. Már éreztem egy kis fáradtságot, de sikerült 1-1-et kártyázni, a harmadik meccsen pedig szintén az volt az érzésem, hogy addig kell ütnöm, ameddig tehetem, és tradelni mindent, ami sok devotiont ad, hogy elkerüljük Thassát. A kéknek Jace-el, Thassával, Bidenttel sokkal jobb a végjátéka, mint nekem. Szoros verseny bontakozott ki, amiben én sokat köszönhettem egy Ooze-nak. A végén ha jól rémlik itt is a második lap, a Duskmantle Seer által adott Ultimate Price vitte el a Master of Wavest egy blokkolót hagyva Máténak, ami pont kevés volt a sok 3/3-as lény ellenében.

 

Ezután egy X következett egy osztrák játékossal, majd Varga Krisztián tette próbára a paklit. Elsőre még elvertem, utána viszont kikaptam úgy háromszor.

Sajnos a Top8-ban is ez a tendencia folytatódott. Egy osztrák srác ellenében elsőben sikerült 5-re keverve nem húzni semmi értelmeset, majd a másodikban 6-ra keverve megtartottam a 3 Golgari föld - 3 Kalonian Tusker kezet. Ezt ellenfelem gyorsan bebüntette 2 Thoughtseize-el, majd a szemtanúk állítása szerint skillesen húzott egymás után 3 Hero's Downfallt, amiből igazán csak az utolsó, Duskmantle Seer-t leszedő fájt. Innentől simán elmúltam.

 

Kicsit csúnya vége volt ez egy jó menetelésnek, de igazság szerint így is messze felülmúlt a dekk minden várakozást. Random dekket mindenkinek! Meg lényeg, hogy az ember élvezze a kártyázást, anélkül túrót nem ér.