Horváth Tamás Póker - GP Prága avagy Kinek kell a Haunted Plate Mail?

Szerző: admin / Kategória: Magic: the Gathering cikk / Dátum: 2013.09.05 22:59

 

Lassan mondhatjuk, hogy két évente Limited Magic GP van Prágában. Tavalyelőtt egyenesen egy csapatépítő tréningről kellett kibuszoznom Csehországba, ahol is 6-0 után sikerült nem bejutnom második napra. (De Balázsnak úgy tűnik bejön Prága, mert akkor is ő szerepelt legjobban a magyarok közül!) Részletesebben itt lehet arról a kalandról olvasni:

 

http://www.mtgportal.hu/clanok.php?rs=1&id=1013&

 

Na, de hogy visszakanyarodjak az aktuális eseményekhez, újra felkerekedtek hát a magyarok, hogy kalandozni menjenek Európába, ha nem is lóháton, de legalább lóerőkkel. Ezúttal péntek kora délután indultam el, a kocsiban Szütyivel (leánykori nevén Szunyi), Bakkal (aka Bak) és egy kissárkánnyal.

 

Miután Bak megküzdött az autópálya-matricák felragasztásával, az autó meg a cseh sztráda kilométereivel, este 18:00-ra megérkeztünk a szállásra. Persze lankadni nem volt idő, mert egyazon lendülettel nekiiramodtunk, hogy felkeressük a helyszínt és benevezzünk a másnapi versenyre. Senkinek nem volt kedve reggel sorba állni, és legalább felmérhettük a terepet. Sok meglepetés nem ért persze minket, mivel ugyanott volt a GP, mint eggyel korábban. Talán még Szőkét is ugyanott találtuk meg, mint két éve. Épp lehúzott valami random kínait Arid Mesákkal... Áron szokásához híven már pénteken elkezdte az ipart és kasztolta a tésztát, Balázs meg Vanishingben nyomta: hol itt volt, hol ott. :)

 

 

 

Benevezés után, Szőkét és Áront hátrahagyva, elsétáltunk múltkori kedvenc kajáldánkba, ahol anno megpróbáltak lehúzni bennünket. Most nem voltak ilyen attrocitások, sőt, a kaja nekem kifejezetten bejött.

 

Este 9-kor belelógattuk megfáradt testünket a hostel medencéjébe, de mivel 18 fokos volt a víz, inkább kimenekültünk a szaunába. Ott 28 fok volt... A helyi svájci kollégák már értesítették erről a hatóságokat, és meg is jelent az illetékes elvtárs, hogy segítsen a nyomorunkon. Rácsapott a kócerájra, azt mondta, hogy „Mukodj!” és 20 perc alatt sikerült is duplájára tornászni a hőmérsékletet. Pont mire kezdtünk volna megizzadni bezárt a vízi világ. De legalább jókat trécseltünk az elvetemült svájciakkal, akik Zürichből elbicikliztek Istanbulba egyszer...

 

Na elég a sztorikból, ugorjunk!

 

A reggeli babevés után rotyogva indultunk a nagy eseményre. Én, minő véletlen!, Bak mellett regisztráltam a sealed deck poolt. Közben megosztotta velem, hogy amit tovább kell adnia igencsak zöld-kék verziónak néz ki, én meg felvázoltam neki a nálam lévő fekete-zöld lehetőséget. Aztán szembe adtuk a kártyákat, aztán kettőt jobbra, és azzal játszottunk, amit a másik bontott. Olyan rejtély, amit a Fringe Division is megirígyelne. Na, ki fejti meg? :)

 

Ez volt tehát a Bak által bontott pool:

 

Land+Artifact

Haunted Plate Mail

Bubbling Cauldron

Staff of the Mind Magus

Fireshrieker

Encroaching Wastes

Red

Shiv’s Embrace

Shivan Dragon

Chandra’s Outrage

Shock

Goblin Shortcutter

Academy Raider

Act of Treason

Blur Sliver

Canyon Minotaur

Cyclops Tyrant

Demolish

Dragon Hatchling

Lightning Talons

Molten Birth

White

Seraph of the Sword

Pacifism

Angelic Wall

Brave the Elements

Congregate

Griffin Sentinel

Pillarfield Ox

Solemn Offering

Soulmender

Master of Diversion

Dawnstrike Paladin

Charging Griffin

Black

Festering Newt

Tenacious Dead

Wring Flesh

Minotaur Abomination

Nightwing Shade

Liturgy of Blood

Liliana’s Reaver

Mark of the Vampire

Quag Sickness

Doom Blade

Dark Favor

Diabolic Tutor

Duress

Mind Rot

Blue

Phantom Warrior

Colossal Whale

Coral Merfolk

Messenger Drake

Opportunity

Water Servant

Sensory Deprivation

Negate

Essence Scatter

Divination

Archeomancer

Wall of Frost

Tome Scour

Armored Cancrix

Green

Bramblecrush

Giant Growth

Trollhide

Plummet

Enlarge

Sporemound

Primeval Bounty

Hunt the Weak

Giant Spider

Rumbling Baloth

Rootwalla

Brindle Boar

Predatory Sliver

Elvish Mystic

Gladecover Scout

Lay of the Land

 

Egy huszárvágással lelőve a poént, a következő dekket raktam össze:

 

 

A többi színben is volt fantázia, de Baknak igaza volt. Ez így verhetetlennek bizonyult.

 

És igen. Kihagytam az Plate Mailt, az Enlarge-ot és a Phantom Warriort, cserébe játszottam Brindle Boart, meg Wall of Frostot... Egyszerű volt az ok: életben kell maradni addig, amíg a lapelőny, meg esetleg a Bounty megteszi a dolgát. Ebbe az elképzelésbe nem fért bele az Enlarge, meg a Warrior. A páncélt meg nem szeretem: az instant megoldások miatt sosem akartam potyára elkölteni 4 manát. Vagy 4. körben olyan dolgot kasztolni, ami több lény esetén nem csinál egyből semmit. Vagy Pacifismust/Claustrophobiát kapott lények mellett nézegetni...

 

Szőke meg Dorkó persze egész nap a véremet szívta a Plate Mail miatt. :)

 

Az első nap utolsó fordulója után kiteregettük Raphael Lévy-vel a paklikat. Ő is azon a véleményen volt, hogy nincs szükség ezekre. Nélkülük is bróken a pakli. Még esetleg Giant Growth-ot tett volna bele, de mást nem.

 

De ne szaladjunk ennyire előre! :)

 

Első nap

 

A két bye alatt erőltettük a paklikat Bakkal, és kábé 5-0-áig számoltuk a javamra. Már szinte izgulni kezdtem, mire a fordulók elkezdődtek. Részletes jegyzeteket nem csináltam, de néhány fontosabb momentumot ki tudok emelni.

 

A harmadik körben egy olyan csávóval játszottam, aki online singles webshopja van Németországban. UB-t rakott össze, amit az elsőben sikerül legyorsulnom – talán le is kevert. A másodikban csak arra emlékszem, hogy megkánterelt a saját körében egy Opportunity-t, aztán kiraktam a Bounty-t és onnan good game. Utána mutatta, hogy lett volna Jace-e is, de nem húzta be.

 

Negyedik körben megkaptam Petr Brozek, félprót, aki leginkább a monored csodáiról híres. Most BG-vel nyomta. Az első játékban nagyon jól álltam, leütöttem egy flyerrel 1-be, aztán leszedte, és megfordította a meccset egy Garrukkal, amire nem volt megoldásom. A másodikban sikerült lenyomni, de csak a véletlennek köszönhetően. 13-ban voltam és támadott két lénnyel. A Sengir Vampire még hagyján, de nem tudatosult bennem, hogy milyen veszélyes a deathtouch-os Enlarge-os Reaver. A vámpírt beengedtem (pedig blokkolhattam volna pókkal), és ösztönből megfogtam 4 beast tokennel a Reavert. Ha itt van egy Giant Growth-ja, végem, mert a trample miatt kettőbe ütött le. A harmadik nagyon sokáig tartott, le is telt az idő, mire végeztünk. A kezemben mindössze egy Bramblecrush volt, amit eldobatott Duress-szel, aztán letette a Garrukot. Utána sikerült valahogy Bountyhoz jutnom, és a hosszabbítási körökben nagy nehezen lenyomtam.

 

Az ötödik körben Jace-szel kellett harcolni, megint UB-ban. Elsőben le is millezett csúnyán. A másodikat behúztam, mert betartottam a Negate-et Jace-re. A harmadikban szintén, és csak akkor lőttem el másra, amikor már a Jace sem számított volna. Le is rakta, majd konszídelt. Itt betettem a Plate Mailt side-ból, azt akarta megbouncolni. :)

 

Egyébként a side általában úgy alakult, hogy Sliver, Wall of Frost, Brindle Boar, Negate, illetve egyik elf közül valami ki, és Plummet, Bramblecrush, Enlarge, Haunted Plate Mail, Warrior be.

 

A hatodikban egy franciát kaptam, aki ellen realizáltam, hogy a Water Servant milyen jó blokkoló, mivel az egekig fújhatom a seggét. Ez jól is jött amikor a 4. körben egy Lightning Talons-os Witchstalkerrel néztem farkasszemet. Gyorsan stabilizáltam, aztán játszottunk egy eléggé elhúzódó játékot. A flyerrel nem tudott nagyon mit kezdeni, és kábé kétszer is elfelejtett countert rakni a Witchstalkerére, ami azért segített. Mire megoldotta a repülőt, addigra az elszaporodott Saprolingok megbüntették. A másodikban prezentáltam a brokent: 3. kör Essence Scatter, 4. kör Essence Scatter, 5. kör Archeomancer+Scatter vissza, és teljesen terrorizálva volt. Így nem volt annyira szoros. Ellene egyáltalán nem húztam Bountyt.

 

 A hetedikben is egy RG ellen harcoltam, de nem sok ellenállást tanúsított a srác, bár itt sem húztam Bountyt. Összesen kettőt sérültem.

 

 A nyolcadikban egy szlovák csaj ellen kártyáztam, aki csúnyán leaggrózott az elsőben. Általában átadtam a kezdést, de itt nem volt olyan jó húzás. Ráadásul elég lassú kezem volt. A másodikban volt lent egy Fireshriekeres + Plate Mailes Shortcuttere, de megajánlottam neki 2 Sensory Deprivationt is, és szép lassan levertem. A harmadikban 4-re kevert on the play, nekem meg még Bountym is nőtt...

 

Kilencedikben Raphael Levy. :) Szintén UG-vel.

 

Mondtam neki, hogy I am Hungarian, és hogy bloody Rakdos’ Return, de azt válaszolta, hogy most nincs a paklijában. J Kérdezte, hogy sokan szurkoltak-e otthon a csapatnak, én meg elmondtam, hogy mennyire. Aztán lekevert 5-re, megkántereltem egy Opportunityt, és a Bountyval lerészeltem.

 

A másodikban 6-ra kevert és majdnem meghaltam. Szerencsére ismét kezdőkézben volt a Bounty. Most viszont nem volt Negate a négyes húzására, és jobban ontotta a lényeket, mint az enchantmentem... Végül egy 5/5-ös Phantom Warrior végezte ki 4 kör alatt, mindenki más védekezett, chumpolt, kapart, hogy életben maradjak. A földekből gyógyultam vagy 9-et. Erősen kellett kapaszkodnom, hogy ne makkanjak meg az offenzívájától. Mondta is, hogy a Primeval Bounty bróken. Kiteregettük a dekkeket, ami elég hasonló volt, csak neki a zöld enchantment helyett +1 Opportunity-je volt, meg 1-2 nagyobb lénye.

 

Boldogság a stacken!

 

Főleg, mivel végre szép számban lettek másnaposok magyar Magicesek, Balázs, Bak, Tapcsy, Hatt Andris, Poroszkai Leslie is bejutott, és még Szőke is egy hajszál híján.

 

A nagy sikerek után elmentünk volna kajálni, de sehova sem fértünk be 12-en és még a konyhák is bezártak háromnegyed tízre. Kénytelenek voltunk a Mekiben megenni a steaket. :)

 

 

 

Második nap

 

Gyors lefekvés után hamar kelés, hogy ismét megehessük reggelire a babot. Ezúttal nem esett olyan jól a dolog, mert megfájdult tőle a hasam. Némi szabotázst éreztem a levegőben. :)

 

Evés után annyira meg voltam indulva, hogy ott felejtettem Szütyit, meg Bakot a hostelben és valami random arcokat vittem el kocsival a helyszínre. De azért nincs harag? :)

 

Végtelennek tűnő várakozás után leültettek minket az első drafthoz. Nagyban nézegetem a kiírást, amikor Bak mondja, hogy mit keresek ott, van némi esélye, hogy 9-0-lal az első podban vagyok... Tényleg... Szaladtam, hogy lehuppanjak Juza mellé.

 

A first pickem Devout Invocation.. lett volna, ha kiveszem. Volt mellette Pacifism, Master of Diversion, így nagynehezen úgy döntöttem, hogy hagyom a többieket veszekedni a fehéren. Kivettem a Sengir Vampire-t, ami az egyedüli használható fekete kártya volt. A többi szín gyengébb volt. Ezután a zöldet minden oldalról kaptam, fekete viszon sokkal mérsékeltebben jött. Nagy meglepetésre Juza adott vagy 2 Frost Breath-et a 2.-ban, így nagyon elgondolkodtam, hogy az összesen 6 fekete lapomat lecseréljem kékre. 3. booster első pickje egy Windreader Sphinx volt, de aztán a kék nem igazán jött jobbról, így maradtam a feketénél. A dekkemben nem volt ritka lap:

 

Predatory Sliver

Kalonian Tusker

Gnawing Zombie

Deadly Recluse

Rootwalla

Undead Minotaur

Rumbling Baloth

Deathgaze Cockatrice

Accursed Spirit

2 Nightwing Shade

Sporemound

Woodborn Behemoth

Sengir Vampire

Minotaur Abomination

Ranger’s Guile

Giant Growth

Mind Rot

2 Verdant Haven

Hunt the Weak

Mark of the Vampire

Liturgy of Blood

8 Swamp

9 Forest

 

Side lapnak volt 2 Plummet, 2 Bramblecrush, meg esetleg 1 Fog. Leszedésből nem nőtt ugyan sok, de legalább jó volt a managörbe. A Havennekkel rá tudtam gyorsulni a sok 5 dropra.

 

Első körben meg is kaptam gyorsan Martin Juza, hazai pró játékost, az íze kedvéért feature meccsen. :) Van róla szösszenetnyi tudósítás itt:

 

http://www.wizards.com/magic/magazine/article.aspx?x=mtg/daily/eventcoverage/gppra13/day2#4

 

Röviden összefoglalva megállt 2 Islanden elsőben úgy, hogy átadta a kezdést, majd két körig manát csúszott. Én meg raktam sorba a lényeket, bár nálam meg kicsit sok volt a föld. Majdnem visszajött a játékba, de szerencsére a végén a Sporemounddal csinált tokenekkel együtt be tudtam vinni az utolsó pontokat.

 

A másodikban is átadta, ez már sokkal szorosabb volt, meg hibáztam is. Az volt a gond, hogy a pókom kapott egy Deprivationt, és tudtam, hogy Flare van a kezében, mivel visszavette egy Archeomancerrel. Nem tudtam úgy támadni, hogy ne makkanjon meg vagy a 4/6 Minotaurom, vagy a Sporemound a Flare-től legalább end of combatban. Támadni pedig muszáj volt, mert az idő nem nekem kedvezett. Támadás előtt elfelejtettem földet rakni, hogy kapjak egy Saprolingot, és persze a Sporemoundtól kellett elbúcsoznom, mert az nem tud átmenni a 0/4-es falon. Egy Air Servanttel kellett versenyeznem, ami egészen 5-ig leütött, mire sikerült kritikus tömeget raknom az asztalra egy 8/8 tramples Baloth személyében. Eddigre már csak 1-ben volt, így kénytelen volt mindenkit visszatartani blokkolni. A Baloth megevett a következő kombatban 3 lényt (ha Flare van nála, kínos lett volna), majd leraktam még valamit, és egy kör múlva nyertem.

 

10-0! Jee!

 

 

 

A másodikban megkaptam a lehető legrosszabbat, ami csak jöhetett: WR aggró. A srác szerint nagyon rossz dekket szedett, de ehhez képest volt Goblin Diplomatája, Pitchburn Devilje, Pacifismje, flyerei, 2 Master of Diversionje... Mindkétszer Lava Axe-et kaptam fejbe a végén. Nem húztam elég gyorsat egyikben sem, hogy stabilizálni tudjak.

 

A harmadikban mirror volt, szintén BG paklival tolta a srác. Sokat nem lehet elmondani a meccsekről. Egyikben sok földet húzott, a másikban meg rosszabbat, pedig le is kevertem. 11-1-gyel, 3, helyen vágtam neki az utolsó három körnek.

 

Közben a többiek is jól tolták, Balázs szintén 11-1-gyel állt, Tapcsy, Andris és Bak 10-2 volt.

 

A második drafton Balázs adta nekem a kártyákat jobbról. First pickeltem egy Serra Angelt, meg kaptam néhány használható fehéret (Charging Griffin, Master of Diversion), de aztán elapadt a szín. Közben feketéket szedtem hozzá, és a fehér híján a zöldbe is belenyúltam. Maradtam ennél a háromnál a továbbiakban, gondoltam majd az idő eldönti, melyik kettő marad. Liturgiák köröztek bőséggel, kivettem belőle négyet... Az ötödiket már elengedtem. J A hibát ott követtem el, hogy váltanom kellett volna kékre valamelyik szín helyett a második boosternél. Utána átment rajtam 2 Divination, kb. 3 Messenger Drake, 2 Archeomancer, Essence Scatter... Sajnos a minőségi lények elkerültek:

 

Festering Newt

Elvish Mystic

Manaweft Sliver

2 Advocate of the Beast

Sliver Construct

2 Deathgaze Cockatrice

Rumbling Baloth

Sporemound

Nightwing Shade

Giant Growth

Vile Rebirth

Plummet

Trollhide

2 Hunt the Weak

Mark of the Vampire

4 Liturgy of Blood

Rise of the Dark Realms

9 Swamp

8 Forest

 

Emellett nagyon kevés használható lap maradt, csupán 1 Shrivel, meg 1 kübli. Kacérkodtam a gondolattal, hogy Sanguine Bond + Bubbling Cauldronnal nyomjam, de nem volt elég lényem sem, meg gyógyulásom sem. Tudtam, hogy viszonylag gyenge lett a tészta, de gondoltam, a sok leszedéssel csak jutok valamire.

 

Az első ellenfelem leütöttem kevésbe, majd elkezdtem sorban földeket húzni. A második játékban megy kitolta a WG sliverjeit, és megmakkantam, mire bármit csinálhattam volna. Itt már éreztem, hogy kinéz a 0-3, ezért feszült is lettem...

 

A második ellenfelem megint Konrad volt, aki előzőben megcsapott a WR aggróval. Most BW-t szedett. Az elsőben kasztolt 2 Sengir Vampire-t, és az egyikre nem húztam megoldást. Mellesleg itt is floodoltam. A másodikban megalázott a Bubbling Cauldron + Angelic Accord kombóval...

 

Ekkor úgy voltam, hogy mivel a Top8 már elúszott, de még mindig jó az opponens pontom, ikszelnem kellene a Top32-ért. Fel is ajánlottam az ellennek, de azt mondta, inkább játsszunk. Elsőben, csodák csodájára nyertem. Ha jól emlékszem, valamilyen Trollhide+Mark of Mutiny-s rettenettel részeltem egy 5/3-as Fireshriekeres Sliverrel... A másodikban lekevert, én meg megtartottam egy 2 földes 2 liturgiás kezet. Aztán húztam még 2 liturgiát és sosem láttam 5 manát. A harmadikban 85 millió földet húztam, és kiszoptam sírva. Ott követtem el a hibát, hogy 1-0-nál nem ajánlottam fel az ikszet... J Habár, mint később kiderült, 34 ponttal legjobb esetben is csak 33. lehetett volna az ember, szóval az iksz semmit nem számított. Meg kellett volna vernem és akkor 11. vagyok...

 

Így ment el 12 forduló után egyetlen drafton a kincses láda, és végeztem végül 11-4-gyel a 45. helyen. Persze, ha előtte mondják, simán aláírom ezt a helyezést, de utólag kicsit fanyar a dolog. (Tök vicces volt, hogy nyertem Juza és Levy ellen is, aztán mindkettő a Top8-ba került :))

 

Ismét gratula Balázsnak az egyik legjobb magyar GP helyezésért! Nagyon jól megy ebben az évben! Végre!

 

Szintén elismerés a másnaposoknak!

 

 

Mellesleg tudja valaki, hogy Miki hányadik lett side eventen a Top8-ban? :)

 

Gyertek el minél többen az idei bécsi GP-re, illetve jövőre ismét lesz GP Prágában, Varsóban és Bécsben is.

 

Harc-harc!

 

HT Póker