Medveczki Norbert: Éjszakai masírozók

Szerző: admin / Kategória: Pokémon TCG / Dátum: 2015.01.20 19:43
Tagek:pokémon

 

 

Mielőtt még belecsöppennénk Hoenn ősi történetébe, érdemes egy pillantást vetni az árnyékvilág apró menetelőire, akik tüzetesen felforgatták a Pokémon TCG világát.

Ők Joltik, Pumpkaboo és Lampent, a Phantom Forces 3 lapja, ami rendelkezik a Night march nevű támadással. A hangulatos kis lapok összeszámolják használójának temetőjében (vagy eldobott zónájában) lévő Night march-al rendelkező pokék számát és felszorozzák 20-al, amit az ellenfél keserédes várakozása közepette rá is zúdítják az aktív zsebszörnyre -akár az első támadó körben-.

Tisztán emlékszem az első játékomra ez ellen a cuki kis lénysereg ellen, amikor Yveltal EX-ek -igen, az XY egyik legerősebb lapja, amit az előző cikkben boncolgattunk- hullanak mint a legyek és a kis bajkeverő egy bájos 30Hp-s pókocska, ami éppen úgy döntött, hogy jó lesz az ellenfélnek, ha szépen ráver 200 sebzéspontot az ellen 170Hp-s maximumára mondjuk a harmadik körben.. A játék sajnos 5 körig tartott és a kis pókocska, a tök és a lámpás vígan keresztülmasírozott a gonosz sötét seregen.

Igazából ezek a paklik inkább Budget-Fun kombódeckek, de ha használója jó kézzel indít, akkor versenykörnyezetben is megállja a helyét. Ahány játékos, annyi alternatíva született a pici hármas sikerére, amik mellesleg nem is drágák és elég gyakori pull, ha az ember vesz pár boostert az XY Phantom Forces kiadásból.

A taglalt verzió lapfelhozatala összesen 3 (!!!) db ritka lapot tartalmaz, de 2-vel is vígan elevickél.

Kezdő (és nem-kezdő) játékosoknak is kifejezetten ajánlom!

Lássuk a menetelők lényegét:

Szükség lesz egy szintén nem-gyakori lapra, ami majdhogynem a motorja lesz a kis kombónak, ez pedig nem más, mint a Battle compressor. Kijátszáskor keresünk 3 tetszőleges (!!!) lapot a pakliból, majd ezeket kitesszük az eldobott zónába, ahol szívesen gyülekeznek a fantom erők lapjai. Minél több van itt, az éppen aktív masírozó annál nagyobbat fog ütni az ellen lényére. Pontosan ezt szeretnénk, ezért kezdésnek célbavesszük a 3 lampentet -ami végülis stage1, tehát csak lassítaná a játékot, ha támadót szeretnénk belőle kreálni-. 4 van belőle a pakliban, mind a 4-nek a temetőben a helye, amiből jó esetben 3 rögtön az első battle compressor kijátszásakor a helyére kerül. Folytatva a sort, ha szerencsénk van és a 4 csataprésből netán a második is a kezünkbe kerül, ne szégyelljük a 4. lámpást is kidobni, 2 tök kíséretében. Optimális esetben 2 pókra van szükségünk a várakozók közt és esetleg egy töklámpásra, emiatt két pók és még egy tök is kirepülhet a temetőbe.  Azért ez a fontossági sorrend, mert Joltiknak csak 2 energiába kerül a masírozás, amit egy Double Colorless Energy egy kör alatt lefed(nem mellékesen ez is egy nem-gyakori lap és lehet bontani a fantom boosterekből).  Pumpkaboo-nak már 3 energiára van szüksége, viszont egy újabb UC lap: a Dimension Valley Stadium-ban ez a 3 is csak 2-re szűkül. A legtöbb masírozó pakli egyetlen EX-re támaszkodik, ő pedig Mew EX. A Black & White Legendary treasures kiadásból lehetett bontani utoljára, ezért még bőven standard és annak ellenére hogy ultra-ritka, mondhatni egész könnyen beszerezhető a mai viszonylatokban. Az én verziómban kettőt használtam belőle sokáig..Teljesen jól működik így is a büdzsé-pakli. Mew azért jó bele, mert képességével le tudja másolni a picik masírozását, a dimenzióvölgy és egy töklámpás jelenlétében az energiaköltség ugyanúgy csak két színtelen, ami miatt egész könnyedén vegyíthető más energiatípusokkal is a deck. Mew-EX másolási képessége pedig egészen új lehetőségeket ad a paklinak.

Ez volt a keménymag, ami a kombót élteti. Kell egy jó erős húzóbázis, nem árt némi kontroll bele és az elmaradhatatlanul
népszerű lapok.

A verzió amivel játszom az erőforrást szűkíti a két kalapáccsal. Enhanced Hammer és Crushing Hammer + szívesen teszek bele Hypnotoxic lasert, ami mindig jól jön. Mivel ez egy aggresszív pakli, elég gyorsan épül és gyorsan üt. A játék kezdetén kell nagyot szólnia, amikor még az ellen is épülget és pont ez ellen szeretnénk tenni. Amíg a menetelők agyba-főbe verik az ellenfél által falnak kitett aktívot, megcélozzuk az energy-ket, amiből az ellen építkezni próbál. Ha netán nem tudjuk megakadályozni az épülését, a hypno laser még rásegíthet az előnyünkre. Skyla elég sokfélét tud keresni a pakliból, az egyre gyakrabban használt Roller Skates, vagy más esetben a Bicycle lapelőnyt ad, Muscle Band miatt nagyobbat ütnek az apróságok és Lysandre kínos pillanatokat hoz az ellenfél fal mögött bújkáló utolsó reménységének. Laphúzás és kontroll miatt nem árt ha van "N". Abban az esetben ha nem áll rendelkezésünkre, még akkor is erős húzóbázist képvisel a prof Sycamore és Shauna.

Erősségek:

A pakli könnyen megeszi a kicsit lassabb deckeket. Ha az ellenfélnek nincs módja energiát gyorsulni, rosszul indul, lassan áll fel, vagy éppen a weakness miatt szenved, akkor nem sok esély van az apróságokkal szemben. Ugyanez a helyzet, ha EX-masszív a környezet és az ellen rá van utalva a special energykre. Annak ellenére, hogy budget-pakli, mégis jobban megborítja az erőviszonyokat, mint más kiadás hasonló színfoltjai.

Gyengeségek:

Mint minden kombópaklit, ezt is képes hazavágni egyetlen egy lap, talán emiatt nem lett népszerű a komolyabb versenykörnyezetben: Lysandre's Trump Card. Ez a kombógyilkos ugyanis minden lapot visszakever a temetőből mindkét játékos oldalán. Volt már olyan meccsem, ahol az ellenfél 3x játszotta ki ellenem Lysandre ütőkártyáját, de még úgy is bedarálták az apróságok (persze ez a ritkábbik eset). Különösen bajos, ha az ellenfél a Furious Fists Seismitoad-EX+DCE-vel indít rögtön az első támadó körben, ugyanis ilyenkor nem játszhatunk ki item lapokat, ami lényegében a játék végét is jelenti. Szintén probléma M-Manectric-EX, Virizion-EX, illetve a Bronzor-metál kombó, amik erőforrást gyorsulnak, ugyanakkor nem esélytelen egyik ellen sem játszani. A jelenleg egyik legerősebb pakli: Donphan+Landorus öklözős/bujkálós verzió ellen a legproblémásabb, ugyanis Landorus a benchre céloz, Joltiknak pedig amúgyis weakness az öklözős duó típusa.

Konklúzió:

A gyengeségei ellenére még így is azt mondom, hogy a helyi versenyeken még akár igen jó eredményeket is elérhetnek a menetelők, mert az ellenpéldaként felhozott paklik teljesen más árkategóriába sorolandók(egy EX árából a fullos menetelő pakli kijön) és azzal a játékszinttel legközelebb külföldi nagyszabású rendezvényeken találkozhat az ember.

 

Online is különösen jó móka összerakni a paklit. Szívesen játszok vele bármikor, pedig a Phantom Forces pre-release nem tegnap volt.. Kedvcsinálóként egy EX-heavy pakli elleni szerepléséről is beillesztek egy képet, ahol a statisztikából jól látszik, hogy az okozott sebzés igencsak a nagy versenypaklik képességeivel méri össze az apró masírozókat.