ubcontrol: Bannolás, korlátozás bejelentés

Szerző: admin / Kategória: Magic: the Gathering cikk / Dátum: 2015.01.21 20:04

 

 A Wizards megtette idei első bannolási bejelentését, mely jelentősen át fogja alakítani a Modern és Legacy formátumok metagémét.

 

Január 19-én jelentették be és 23-ai hatállyal lép életbe, tehát az FNM-eken már e szerint kell játszani, ekkortól a Fate Reforged kiadás is legál lesz. Onlineon 28-adikán lép életbe a változás.

 

Tehát a bejelentés:

 

Modern:

 

Dig Through Time, Treasure Cruise és a Birthing Pod ki van tiltva.

 

Golgari Grave-Troll már nincs kitiltva.

 

Legacy:

 

Treasure Cruise ki van tiltva.

 

Worldgorger Dragon már nincs kitiltva.

 

Vintage:

 

Treasure Cruise korlátozva – csak egy darab játszható a deckben és a sideban összesen.

 

Gifts Ungiven már nincsen korlátozva.

 

 

Emésztgetjük. Velős bejelentés. Sokan mondják, hogy sejtettem, várható volt. Érdekes módon a prerelease hétvégéjén nekem senki sem pontosan ezt jósolta, de azért részben helyesek voltak a jóslatok. Voltak ilyesmik a találgatások között az internetes cikkekben is, a Treasure Cruise-ra sokan gondoltak, de Birthing Pod-ot senki sem említette.

 

Lapokat kitiltani akkor szoktak, ha túlzottan erősek, ezért mindenki azt akarja játszani, a versenyeket jó arányban nyerik és más paklitípusok versenyképességét veszélyesen lecsökkentik. Leegyszerűsítve egyoldalúvá teszik a játékot, mert vagy azzal játszol, vagy az ellen.

 

Inkább a lapokat veszem végig, nem formátumonként mutatom be a bannolás lehetséges okait és hatását.

 

A Treasure Cruise már megjelenése előtt nagy durranásnak számított. Modernben sem nehéz olyan paklit ráépíteni, amivel harmadik körben egy, vagy két manáért három lapot húzhatunk. Ez lapelőnyt termel olyan paklikba, ahol agresszív kezdés után elfogy a lendület. Egy aggro-burn deck első három köre nagyon erős, de ha addig nem nyerünk, akkor onnantól az ellenfélnek van nagyobb esélye – a korábbi megszokás szerint. Viszont egy Treasure Cruise gyakorlatilag újra tölti a kezet és lehetőséget teremt a szükséges számú plusz fenyegetésre. Ez a komoly változás, hiszen egy kevesebb lapot elhasználó kontrol pakli ettől a ponttól kezdve egyre jobb pozícióba került, ám most még egy-két körig folytatódik a nagyfokú nyomás, ami lényege, hogy eleinte a megoldások több manába kerülnek, mint a fenyegetések, ezért 5-6 fenyegetésből 2-3-at tudhatott megoldani. Negyedik körtől játszik a tömegirtás, nagyjából ekkortól tud két kántert kasztolni az ember. Egyszerűen nem lehet erőforrás egy robbanékony pakli megállítására, ha a Treasure Cruise segítségével újra tölti a kezét és a szükséges néhány életerő leolvasztására nem egy, hanem három spellt kasztolhat.

Másik használati módja, mely már a Dig Through Time-mal közös, a kombó paklikban a szükséges lapok megtalálása, illetve a kasztolások folyamatossá tételének biztosítása. Jellemzően ilyen pakli Modernen a Jeskai Ascendancy kombó. A Dig Through Time egyszerre teremt lapelőnyt és lapminőség előnyt is. Bár a két kötött kék nehezebben kijátszhatóvá teszi, de Modernben így is túlerősnek ítélték. Nem kockáztatták meg, hogy a Dig átveszi a Cruise szerepét, hanem azt is kitiltották.

A Legacy egy jóval gyorsabb és komplexebb formátum, itt továbbra is helye van a Dig Through Time-nak, mert itt erősebb az átlagos power level. Legacyban az UR Delver és az UWR Stone-Blade paklik oly annyira nagy számban voltak jelen a versenyeken, hogy a 2 main deck Pyroblast alap felszerelése volt a vöröset játszó pakliknak. Lássuk be, ez nem egészséges. Itt a Delvehez szükséges temetőbe lapszám még könnyebben elérhető hála a cantrip cartel-nek (Brainstorm, Ponder, Preordain). A Treasure Cruise ide is túl erős volt és egysíkúbbá tette a játékot.

 

Vintageban is az utóbbi hónapokban dominánssá lettek a Treasure Cruise paklik, itt is leginkább az UR Delver. Voltak alkalmak, hogy a harmadik körben már a második Treasure Cruise-t kasztolta a Delver játékos. Itt azért a bannolás nem volt reális, hiszen az Ancestral Recall egy manáért istantban húzat három lapot, viszont a lapelőny ebben a formátumban is eldöntheti a játék végkimenetelét, ráadásul itt még olcsóbbak a spellek kijátszási költsége, tehát a Delvehez szükséges lapok száma egy-két kör alatt összegyűlik a temetőben. Így érthető, hogy mostantól a Brainstormhoz és a Ponderhez hasonlóan ebből sem játszható a teljes playset.

 

A Birthing Pod paklik az elmúlt évben 12 GP-ből 5-öt nyertek meg. Több változatban volt jelen az elmúlt években a nagy versenyek top8-ában: Melira Pod, Angel Pod, Ki-Ki Pod. Ez a pakli fajta fémjelezte a formátumot, ezért számomra ez a bannolás a legmeglepőbb.

 

A legutóbbi GP Ohama nyertese egy Abzan Pod Erik Peters irányításával, ami már nem is kombó, hanem inkább egy midrange. Itt látszik, hogy a Birthing Pod kártya túl erős.

Azt írják a különböző Magic-es fórumokon, hogy a Siege Rhino megjelése tette ower powereddé (OP – túlzottan erőssé) a paklit.

 

Végül is egy olyan formátumon, ahol nem lehet tutorként Green Sun’s Zenith-ezni, vagy Stoneforge Mystic-et kasztolni, ott nyilván Podolni is túlzás. Tehát volt reális indoka a bannolásnak, de nagy űrt hagy maga után. Lehet, hogy egyszerűen fel akarta rázni a formátumot a Wizards.

 

A Modernben a Jund visszaerősödhet. A kontrollok is nyernek a Treasure Cruise bannolásával, de a Dig hiánya fáj nekik. Kérdés, hogy a kombókra, hogy hat a játék lassulása?

Érdekes, hogy a Khans megjelenésekor a Jeskai Ascendancy bannolása merült fel az első találgatások között. De nem vitte el a Modern formátumot a potenciális turn 2-3 win deck, mint eleinte jósolták. Nem elég stabil és megszakítható a kombó és a Treasure Cruise bannolása kellően meggyengítette ezt a paklit, így maradhat a lap a formátumon. Más formátumon pedig inkább mókadeckekben van helye ennek az enchantmentnek.

 

Az unbannolásokról

 

Modernbe beengedik a Golgari Grave-Troll-t, mert valószínűleg nem lesz OP. A szakírók szerint nem is lesz igazi Dredgre pakli, hanem mindenféle másban használják a lény Dredge képességét. Színesíti a formátumot, a banlistán tartás valószínűleg tényleg nem indokolt.

 

Vintageben lehet újra 4 Giftset játszani, ami nagy öröm, de restricted egyet is alig játszották az utóbbi időben. Talán lesznek majd kifejezetten erre a lapra épülő kombó paklik. Annak idején nagy dolog volt a Meandeck Gifts pakli, azért tuti, hogy leporolják páran.

 

Számomra a legizgalmasabb unbannolás a Worldgorger Dragon, természetesen a Legacy formátumon.

 

Nem tudom mennyire lesz eredményes a Worldgorger Dragon - Animate Dead kombó, de biztos vagyok benne, hogy sokan ki fogják próbálni. Elnézegetve az ötletelésekből született deck listákat én is elgondolkodtam a dolgon. Valami ilyesmit érdemes lehet kipróbálni, ha másért nem, legalább az újdonság varázsa miatt:

 

4 Worldgorger Dragon

1 Oona, Queen of the Fae

4 Animate Dead

3 Dance of the Dead

1 Necromancy

4 Brainstorm

4 Entomb

2 Intuition

1 Read the Runes

4 Ponder

4 Careful Study

4 Fore of Will

4 Thoughtseize

1 Nephalia Drownyard

1 Piranha Marsh

4 Polluted Delta

2 Verdant Catacombs

2 Misty Rainforest

4 Underground Sea

4 Darkslick Shores

1 Island

1 Swamp

 

A kombó maga arról szól, hogy a temetőbe juttatjuk a sárkányt (Worldgorger Dragon), amit az enchantmenttel (Animate Dead) újraélesztünk. Pályára kerül a sárkány, triggerel a képessége, exileolunk minden permanenst, az Animate Dead-et is. Ekkor meghal a sárkány és triggerel az erre vonatkozó képessége, visszakerülnek exileból a permanensek, az Animate Dead is, ami megint a sárkányt hozza vissza. Mivel untappolva érkeznek a exileolt permanensek a harcmezőre, ezért a földekből mindig ki lehet nyerni a manát. Ez egy végtelen ciklus, ami megszakítás nélkül döntetlent eredményez. A Nephalia Drownyard és a Piranha Marsh azért van benne, mert ez a kombó folyamán, ha már a pályán van győzelemhez vezethet az enter the battlefield lose one life képességgel, vagy a millezéssel. Úgy tudjuk megszakítani a folyamatot, hogy egy másik lényt hozunk vissza az enchantmentünkkel. Jó esetben ez az Oona, mely a „végtelen” manánkból exileolja az ellenfél pakliját, így megnyerjük a játékot, amit húznia kell egy lapot.

 

A Magic mindig változik, ezért nem lehet megunni. A bannolási bejelentés jelentősen átalakítja a formátumokat, újra kell gondolni mik a jó deckek, lapokat kell cserélni a sideboardokban. Szerintem örüljünk neki és alkalmazkodjunk az új körülmények között létrejövő metához!

 

Jó szórakozást kívánok!