Németh Viktor: Pokémon City Championship Beszámoló

Szerző: admin / Kategória: Pokémon TCG / Dátum: 2015.02.23 22:05

 

2015.02.21.-én megtartottuk Magyarország első City Championshipjét. Ez ugye a nagyobb versenyfajtákhoz tartozik, elég jó díjazásokkal, és persze a championship pontokkal.

Láttam a kiírást az eseményről, de nem tudtam heteken keresztül gyakorolni, tesztelni és infót gyűjteni. Még csak az itthoni metával sem voltam tisztában. Ráadásul, amikor megtudtam, hogy külföldiek is jönnek, esélyes volt, hogy erős paklikat (top paklik) hoznak, mert ugye nem tennék meg ezt az utazást, ha nem tudják fixen, hogy jó eredményt fognak elérni. Valamiből vissza kell hozni azt a benzin pénzt!

 

A felkészülés… szerűség.

Végiggondolva top paklikat, próbáltam megjósolni, hogy mire lehet leginkább számítani. Donphan deck volt az első, ami így eszembe jutott. Nem egy drága pakli, nincs benne EX és szimplán erős. Yveltal EX deck volt a második gondolatom, mivel a fontosabb exeket tinből össze lehetett szedni, és emellett az egyik legerősebb pakli. Mi jöhetett még szóba… Manectric EX deck? Nem hinném… szimplán csak nem. Lett volna értelme, hisz az Yveltal EX ellen teljesen jó és említettem, hogy könnyen beszerezhetők voltak a lapok hozzá, de aztán végiggondoltam és azt mondtam, nem. Seismitoad EX paklit gondoltam még, hisz a World Championshipen döntőzött és megint csak nem egy nehéz pakli. De még így is azt mondtam, hogy MAX 1 ilyen lesz, de az is nagyon TALÁN volt. Pyroar paklin gondolkodtam még el, hisz az összes EX-et megfogja.  A metal és a fairy deck nem nagyon jöhetett szóba, hisz a Primal Clash nem használható még, és ott vannak az igazán erős lapok az említett paklikba. Igen rólatok van szó, Gardevoir és Aggron!

Mivel nincs sok lapom, meg volt kötve a kezem pakliépítésügyileg. Két paklin gondolkodtam: Yveltal EX vagy Landorus EX/ Lucario EX/ Crobat. Összegyűjtve a paklikat, amikre számítani lehetett, a második paklival mentem. Szimplán azért, mert verzatilitisebb, mint a sötét madár. Ne értsetek félre! Yveltal is tele van trükkökkel és érdemes félni tőle! Csak sajnos Donphan ellen nem szerepel valami jól, de ezekről a paklis témákról majd máskor.

Még verseny előtti nap egy páran összegyűltünk, hogy segítsünk egymásnak pakli építésben és kölcsönöztünk lapokat, hogy legalább egy kis esélyünk legyen a külföldiekkel szemben. Sikerült egy pár embernek segíteni decképítésben és még egy kis tesztelésre is volt idő.

 

Paklim végül így nézett ki: The bats are going to war! 

 

Pokémon: 17

1 Landorus EX

2 Lucario EX

2 Hawlucha

4 Zubat (Plasma Storm)

4 Golbat (Phantom Froces)

4 Crobat (Phantom Forces)

 

Trainer/supporter/stadium: 33

4 N

4 Professor Sycamore

4 Muscle Band

3 Ultra Ball

2 Korrina

2 Lysandre

2 Fighting Stadium

2 Super Scoop up

2 VS Seeker

1 Professor’s Letter

1 Enhanced Hammer

1 Startling Megaphone

1 Bicycle

1 Switch

1 Escape Rope

1 Colress

1 Scoop Up Cyclone

 

Energy: 10

4 Strong Energy

6 Fighting Energy

 

 

 

A pakli leginkább a sebzés szétszórására van kitalálva, amitől nagy lesz a nyomás ellenfelünkön. Landorus EX egy darab energy-ért üt 30at és 30at a benchre. Strong Energyvel 50-et, Muscle Banddel 70-et és a hátra sebzés. Lényegében 1 energy ért ütöttünk 100-at (70+30). Lucario EX per pill egy helyettesítő lap Landorus EX-re. Per pill az úgy nevezett heavy hitter szerepet tölti be, vagyis olcsón üt sokat. Ezen kívül második támadásával hat lapig tudunk húzni. Hawlucha minden harcos pakliba kötelező, amíg vannak exek.

Ingyen retreat és fix sebzés az exekre mindig jó. Végül, de nem utolsó sorban a denevérek. Golbat és Crobat a képességük miatt vannak bent. Golbat 20-at Crobat 30-at sebez valakin amikor lejön. Lényegében ez a szinergia Landorus EX-el, aki már ígyis sokat sebzett a benchre. Használhatjuk az aktív pokémon extra sebzésére, vagy egy lebenchelt pokémon kivégzésére. Az ellenfél pokémonjai sehol sincsenek biztonságban!

A trainereknél tipikus felállást láthatunk egy Scoop Up Cyclonnal és Super Scoop Up-okkal megfűszerezve. Mindig jó visszavenni a Landorus EX-et, aki épp leesne vagy a kifejlesztett Crobatet, hogy újra harapdálhasson.

Befejezésképp a 4 Strong Energy kötelező. Egyszerűen túl jó.

 

A játék…szerűség

 

Első játékban rögtön egy külföldivel játszottam, Kevinnel Dániából.  Donphan deckel jött, amiben a híres Accelgor (dark explorers) is volt. Valójában ekkor jöttem rá, hogy expanded formatot játszunk… és rögtön eszembe jutott a Rayquaza EX pakli, ami Eelektrossal játszik. Ez még egy erős pakli volt nagyon. Na de nem ez a lényeg! Örültem, hogy az elefánt ellen mentem, mert esélyesebb voltam a győzelemre, mint ő. Egyedül az Accelgorok zavartak be, de nem annyira hogy ne nyerjem meg az első játékot. Második játékot nagyon rossz kézzel kezdtem, de még így is vissza tudtam magam hozni. A végén egy prize-ot kellett volna elvinnem, neki meg kettőt. Landorus EX volt nálam elől és gondolkoztam, hogy lecseréljem-e, de nem tettem. Biztos voltam benne, hogy nem tudja megoldani, de ellenfelem egy jól időzített top deck Muscle Band-del pont leszedte. Így 1-1 el fejeztük be, azaz döntetlennel.

0-1-0

 

Második Játékban egy tűz deck ellen mentem, amiben volt Moltres EX és Charizard EX is. Sajnos ellenfelemnek nem volt valami jó lapjárása, így könnyedén elvittem a 2-0-t.

1-1-0

 

Harmadik játékomról inkább nem is szeretnék beszélni. Volt egy Basic pokémon-om és ellenfelem 2. körében meg is oldotta és vége lett a meccsnek. Ezt eljátszottuk háromszor. Először ő nyert így, másodjára én, majd harmadjára ő. Előferdül…

1-1-1

 

Ötödik játékom egy fű/pszihó pakli ellen volt, amiben Venusaur ex és Mewtwo ex is leledzett. Sajnos ellenfelemnek nem volt jó lapjárása nekem meg sikerült folyamatosan friss lap kezet húzni. 2-0

2-1-1

 

Negyedik játékom egy mérgezős Toxicraok EX Gengra EX pakli ellen volt, amiben a Dragalge támogatta a játékot azzal, hogy nem tudtam a mérgezett pokémonjaimat retreatelni. Első játék könnyebben ment, mint a második. Pörögtek a lapjaim, a denevérek meg lakomáztak. Második játékban közel volt a győzelmem, de aztán ellenfelem a nyomás ellenére remekül felismerte a fordítás lehetőségét, és ki is használta. Elismerésem! Döntő játékot meg egy kicsit gyorsított tempóban játszottuk időhiány miatt. Végül sikerült nyernem.

3-1-1

           

Így  3 győzelemmel, 1 döntetlennel és 1 vereséggel fejeztem a versenyt be. Volt még esélyem a Top 4 küzdelemhez. 4 szlovák volt elöl akkor, és megnéztem a paklikat. 2 Eelektrosos pakli, egy Gengar EX/Gardevoir és egy Donphan.  Remek esélyem volt. Eelektrosok hátul működnek, amiket könnyen leszedek. Donphan ellen szimplán jó az esélyem. A Gengar EX meg nem elég gyors. Az ellen is jó esélyem volt. Csakhogy az első 4 szlovák direkt döntetlent mondott be, hogy ne változzon a helyezési sorrendjük. Így az előbb említett szlovákok voltak a Top 4-ben és én lettem az 5. Vagyis ha normálisan mondanak eredményt, akkor fixen bent vagyok. Szánalmas volt, de ez van. (Ez egyébként a legtöbb versenyszerű kártyajátékban bevett szokás, szándékos döntetlennek nevezik. Nincs benne semmi ördögi, még ha néhanapján mi vagyunk is a szenvedő fél - a szerk.) Amíg szabályban van, hogy döntetlen van, nem pedig hirtelen halál, addig érdemes kihasználni ezt, ha külföldön vagyunk. 

 

Lényegében jól éreztem magam. Sikerült cserélgetni, eladni és egy Primal Kyogre EX-et bontani. Sikerült a nap végére pluszban kijönnöm, úgyhogy örültem, de azért frusztrált is voltam.

 

Köszönöm, hogy végig olvastátok eme rövidke kis beszámolót. Remélem a jövőben tudok segédkezni és tanácsokat adni.